Tag Archives: donat

donat cara lama gak tetap dihatiku..

donat2…bercerita pasal donat ni skang ni belambak2 donat ni kan..jenis plak macam2…brand pon macam2..big apple la, dunkin donat laa, JCO ke ape ntah tu…perisa pon macam2 sangat..sampai dah tak terkira dah..

kitorang jarang makan donat ni..lagipon aku ni cam kurang sket suke benda manis2 ni..so kadang2 jek laa..kat sini kalau gi beli donat ni kitorang selalu beli kat ‘big apple‘ jek..normally kat 1Borneo laa.. πŸ˜€ my favourite perisa ialah everything yang ade warna coklat!!! hehehe..aku mmg tak suke jem tak kesah la perisa pe pon..blackberry ke blueberry ke..asalkan namanya jem..kompom reject! tak kena ngan tekak aku…

tapi dalam banyak2 donat tu..donat style lama yang tradisional dlu gak still dihati aku ni..haahah..donat dlu2 before semua donat2 macam2 perisa ni datang..

I always like to eat my donat panas2…and rangup di luar..lembut di dalam…cam tagline dah pulak bunyinye..hehe..

kalau beli kat luar selalunya mesti dah lembik..sbb dah goreng lama kan..dah tak rangup dah..and sejuk…so..kalau nak betul2 puas hati mesti la kena wat sendri kan..? πŸ˜€

so hari tu buat la donat..sebab cam terasa nak makan plak donat..

nyum..nyum…

resipi donat

kali ni cam comel sket kan..dari yang aku buat last time tu? hehehe..last time tu aku pakai gula kasar jek..malas nak haluskan..tapi this time mmg aku beli gula halus tu..hehe..lagi best la makan..sebab gula halus ni melekat sket kat donat..kalau kasar tu semua cam jatuh kat bawah jek banyak.. :p

resipi donat ni kalau tak silap aku just salin dari paper yang ade kat dalam kotak yis ‘mauripan’ tu..resipi donat ni pernah aku post dlu kat sini: Don’t judge a donat by the rupe

Incoming search terms:

  • cara membuat donat big apple (33)
  • resepi donut big apple (31)
  • donat (22)
  • resepi donut rangup (22)

Terasa cam nak makan kek batik la pulak…

Cam dah lama plak tak buat kek batik…dlu cam rajin gak..hohoho..takde la susah pon wat kek batik ni..campak2 jek semuanya bahan2 nye masuk kuali..bile dah cair tak cair sangat, pekat tak pekat sangat and rasa dah sesedap hati jek masuk jek la biskut marie tu…dah siap masuk bekas..then letak dalam fridge..siap..bile dah sejuk dah bule makan dah…

tapi malas..hahahaa…rasanya cam tak pernah lagi kot share resipi kek batik ni…kot laa..tapi cam malas plak nak carik resipi nye..hehehe..tapi aku pon biasanya resipi nak orang kata as guide jek kan..last2 pandai2 dok tambah ni la..kurangkan ni laa..etc2…

kek batik

ni gambar lama dlu2..cam ade plak kat folder gambar2 untuk blog..hehee.. πŸ˜€ sedap woo…tapi aku buat tak manis sangat..manisnya just from milo jek..and susu pekat..aku suke lemak2 and chocolaty..kalau letak gula pon tak byk kot..tu pon kalau terlebih koko..hahaha..

nanti la sok2 kalau rajin aku share resipi ek.. πŸ˜€

p.s: cam nak buat donat…tapi dot dot dot…

p.s.s: dah lama tak makan nasik ngan tomyam, telur bungkus, daging masak merah, puyuh goreng, ikan siakap stim, kangkung belacan..alahai..bestnya…kat KK ni kat ne sedap ek makan makanan gini? ade ke?

Incoming search terms:

  • kek batik (93)
  • resepi kek batik (64)
  • kek sedap 383 blogspot (16)
  • resipi kek batik (14)