Tag Archives: deliver

03 February 2009 versi Beba

hoho..da lama da aku xupdate blog..ni baru la cam larat sket nk dok lelama sket depan laptop ni nk post blog pon..aku rasa tarikh 3 february 2009 ni mmg penuh bermakna untuk aku sebab macam2 terjadi pada hari ni..buat kepada yang belom tahu lagi tu..on that day i’m officially a mommy to Alif bin Anas!! hari tu jugak was a very long day for me…tp sempat gak la aku dok tulis2 sket ape yang terjadi kat aku hari tu so that aku bule letak kat blog ni..hehee..so camni la citenyer…….

3 February 2009

8.30am

  • arrived at RMC, bgtau kat nurse datang untuk induce..
  • sbb bilik single ( ade satu jek single room kat spital ni..huu ) still occupied so i was admitted to a 2-bedded room ( katil 2B )
  • diorang attached the CTG machine ntuk monitor baby’s heart beats..
  • lepas tu ntah pukul berapa ntah diorang tukarkan kitorang ke bilik single…pastu dok la terbaring kat situ tunggu doctor datang…

9.15am

  • doctor sampai and check if ade any dilations lepas last check hari tu..unfortunately mmg xde langsung..so kena la induce..

9.30am

  • doctor masukkan ubat induce tu and dier kate just baring for 2-3 hours and wait for the contractions to begin..da alang2 baring tu tdo jek la nk buat ape lagi..bukannye bule gerak2 pon kan..hehe..

11.00am

  • bangun tdo pastu lapa gile!!huu..da la mmg da xle makan or minum langsung da time ni..so sabo jek la..nurse ade gak tanye contraction da start ke blom..huu..sepatutnyer kalu orang biasa2 sejam camtu da start da..tp aku ni cam org jenis ape pon aku xtau..blom start2 lagi..huu..so tunggu jek laaa..
  • nurse cakap dalam kol 12.00pm lebih bule la bukak benda alah CTG tu..

11.20am

  • by now da ade da sket2 contractions..and si alif masa ni xsudah2 dok gu gu gu kat dalam tu..

12.42pm

  • akhirnye nurse bukak mesin tu ( kol 1.30pm baru pasang balik kate nurse)…huu..rasa cam merdeka gile..da sakit da pinggang aku dok terbaring jek…time ni ade ke xcontractions aku pon cam xberape perasan sbb cam xbape nk rasa sgt..
  • so duduk2, and jalan2 sket untuk luruskan pinggan before kena lekapkan balik ngan mesin tu..huu…

2.20pm

  • doctor datang check aku lagi skali and dier cakap skang ni da dilate to 3cm..so dier kate dier nk pecahkan air ketuban supaya cam cepat sket la proses dilation tu nnt…5 minutes later dier datang balik and pecahkan..masa dier wat kije tu xde la rasa ape2 pon..tetibe cam rasa byk jek air kuar..

2.30pm

  • diorang pindahkan aku ke labour room..huu..time ni mmg aku sorang jek yang xberanak lagi..

2.45pm

  • nurse pasang drip untuk masukkan lagi ubat and suruh tunggu…starting from masa ni..contractions aku gradually incerease in intensity and frequency..makin sakit..kat mesin indicate memule contractions aku intensitynye just 40-50 and 15 minutes apart..then makin lama makin bertambah laa..paling tinggi pon 100 jek indicator mesin tu..hehe..last skali before doctor datang check aku tgk contractions aku intensitynye 100, 4 ke 5 minutes apart and every contraction stay vary from 1.5-2 minutes..by that time mmg kalu datang jek contractions tu aku mmg dok kena concentrate tahan saket jek laa..before tu dok borak2 jek ngan dak p..just ignore setiap kali contractions tu datang…
  • pada aku rasa contraction ni..cam rasa nk berak n kencing yang amat-amat sgt..tp dua2 pon xbule..hehehe..nurse tu kate mmg camtu sebab kepala baby menolak ke bwh..so dier tekan sume yang kat bawah2 tu..tu la rasa cam tu…tp aku rasa kalu aku baring mengiring ke tepi sakit tu cam kurang sket daripada berbaring terlentang or duduk…huuu

8.45pm

  • da 6jam dok menunggu ngan sakit2 tu kat dalam labour room..doctor pon datang and check aku punye dilation…
  • bile dengar jek doctor cakap skang ni dilation aku just 4cm..aku macam..terkedu kat situ..huu..6 jam aku tunggu and contractions punye la sakit tu..1cm jek bukak..tp yang wat aku cam frustrated sbb doctor cakap kepala alif masa tu cam da bengkak…dalam hati aku rasa masa tu mmg rasa sedih sgt2..sbb alif da berusaha da nk keluar..tp aku jek yang xmampu nk bagi jalan ntuk dier nk keluar tu…sampai bengkak2 kepala dier..rasa nk nangis pon ade masa tu..huu..( tgh taip ni pon cam ade rasa sedih sket..hehe..:p )
  • so doctor bagi kitorang options untuk tunggu a couple hours tgk samada bule bukak lagi or just go for c-sect which can be done immediately pas diorg prepare sume..and dier pon ade mention and aku pon cam secara logiknye fikir benda yang sama yang kalu aku nk beranak normal ni pon cam mmg possibility sgt rendah..ye la..da 6 jam..1cm jek yang bukaknyer..bape lama plak nk tunggu lagi..hehe..and makin lama tunggu makin risk kat baby tu makin tinggi ntuk jantung dier nnt makin lemah…doctor cakap..yang sbb air ketuban aku yang da sikit tu pon cam da wat baby lemah..so kalu tunggu lagi lama takut ape2 bule jadi..so better sementara baby still kuat ni just bedah aje..xde maknanya nk tunggu lelama then bile da last minutes baby da lemah and aku pon da lemah nnt baru nk wat c-sect ni..
  • so pas bincang2 ngan parents anas..then aku call mak aku sume..kitorang pon agreed to go for c-sect…

9.15pm

  • masuk bilik bedah, before masuk bilik bedah ni ade anaesthetician masuk and explain about the anaesthetic that will be used in the surgery..so dier kate pakai spinal anaesthetic which is different from epidural..jarum pon kecik jek..and the catheter will be removed after da masukkan ubat tu..
  • i guess after the prolonged labour tu setakat cucuk kat blakang tu cam xsaket da pon..huu..masuk jek ubat dier tu..cam start rasa kebas kat kaki..memule bule la nk gerak2 sket jari2 kaki..pastu mmg da xrasa ape da…diorang angkat2 jek kaki aku…
  • lepas da baring tu diorang cam letak cover la kat depan tu tutup..dak p lepas aku da kena bius tu dier baru bule masuk..hehe..memula cam kompius gak aku..dak p datang ngan pakai baju ijau n tutup kepala ngan muke cam ala2 doktor kt tv..hehe..by that time aku cam da rasa mengantuk gile..maybe sbb da xrasa sakit tu kan..jadi cam relax gle..letih lagi..tu la cam rasa cam nk tdo jek..mata aku cam dok terkebil2 jek..tahan mata..hehe..aku rasa cam tenang jek..cam xde pikir ape2 pon..yang anaesthetician tu ade la cam cakap2 gak ngan aku..tp aku mmg mamai gle da time tu..yang aku ingat dier tanye aku nk ke tak nnt dier bagi ubat lepas baby da kuar tu..kasi aku tdo..rest..aku xtau la ape aku jawap..hehe..

9.49pm

  • dalam mamai2 aku tu..aku rasa cam aku ade terdengar bunyi baby..tp aku pon cam xsure..sbb masa tu alif blom start menangis lagi..doctor dok sedut2 cecair dari hidung and mulut dier..then pastu tetibe dengar la suara merdu si alif tu dok menangis2..kuat betol suara dier..hehehe..
  • nurse datang tunjuk kejap alif kat aku..yang sempat aku tgk masa tu..dier punye toot..kompom baby boy…and kepala dier..lonjong gle..bengkak..mesti kalu ukur 4cm tempat kepala dier kena tolak2 tu..huu..sian alif…
  • lepas tu anaesthetian tu kasi aku ubat tdo tu..aku pon mmg dari awal pon da mamai..pastu mmg terus lelap..dalam tido aku tu cam mimpi kotak2 pelik jek..cam ala2 kalu orang tengok kat dalam kladeiscope tu..kotak2 yang symetrical sume..hehe..pelik2 jek..sometimes ade gak ade cam sedar2 kejap..dengar2 gak la doctor, anaesthetician tu and nurse dok berborak2 ape ntah..

11.00pm (mengikut kata dak p laa…)

  • betol2 jek bile da siap jahit sume2 tu..teros2 jek aku cam sedar dari tdo aku tu..mamai2 sket laa..tp sedar laa bile diorang dok transfer aku ke bilik..
  • pastu dalam kol bape ntah aku xsure..diorang bawak alif masuk dalam bilik..heheh…first time aku tgk Alif..comelnye la sesangat!!! hehehe..kecik jekk…lama gak kot alif kat bilik kitorang..aku pon masa tu xle nk gerak ke pe..so pegang la dier sket2..huu..
  • then nurse kasi pain killer kat aku..and pastu tdo..mmg satu hari yang meletihkan tp hepi!! hehe..

Alif - Fresh....

heheh..um..more about spinal anaesthesia and ceasarean

4 February 2009

Pagi dalam kol 5.30am camtu aku da terjaga..huu..kaki da bule gerak2 cam biasa da..tp takut la nk gerak lebih2..hehe..takut saket..

pastu ntah pukul berapa nurse bawak alif masuk dalam bilik..heheh..so masa bonding mak ayah ngan anak la ni..hehe..then maybe dalam 8.30am something doctor datang check aku..dier kate kalu everything is ok..esok aku da bule kuar..lagi dier cakap..kalu nk minum air masak dlu bule la..then kalu da kentut bule la kalu nk minum milo ke ape..and kalu xde muntah2 ke bule la kalu nk mkn mkanan yg lembut2..

alhamdullillah..pas operate tu mmg aku ok jek..xde side effect ape2..i think because of the drip tu..aku cam xrasa haus or lapar pon..ade la aku minum air masak seteguk dua jek a few times…tp cam klaka gak aku rasa bile everytime masuk nurse2 ni mesti tanya da kentut ke blom..hehe..then cam kena jawap..

lagi doctor cakap kalu rasa da kuat sket tu bule la kalu nk bangun jalan2 ke pe..hehe..tp aku malam tu baru cam berani nk cube bangun and berdiri after nurse da cabut drip and tiub untuk air kencing tu…huuu…sakit wooo…da la masa aku tgh berdiri tu dak p offer minum air plak..aku minum sket tersedak!! aiyo..sakit tol..cam rasa nk terbukak balik jek perut aku..huu..tp berjaya gak la aku berjalan a few steps..berpeluh gak laa..hehe..pastu family anas sampai..so aku pon cam naik balik ke atas katil ngan susah payahnye..hehe..

mak anas bawak bubur isi ikan putih ntuk aku makan..da semalaman aku xmakan..mmg abes la satu tupperware tu aku kejakan..hehe..masa diorang datang tu nurse bawak alif masuk..lama gak alif dok ngan kitorang..sampai lepas family anas da balik pon alif still ngan kitorang lagi..hoho..dok tgk dier tdo..hehe..comel jekk…

dari pemerhatian aku..aku rasa alif ni banyak ikot dak p..mata dier cam da ikot dak p..bibir pon cam dak p..idong rasanya dak p kot..cam kurang kembang sket dari aku..hahaha..yang cam aku..telinga dier..rambut dier and eyebrow dier..huuu…kulit gak kot..nampak cam cerah si alif ni..heheh..:D

then da malam sket pas dak p antar alif kat nursery aku try lagi skali bangun..kali ni berjaya!! hehe..sakit tu da kurang maybe sbb da tersedak tu agaknyer..hahaha..g toilet..wat ape yang patut..lap2 badan ngan air..tukar baju baru..fuuh…segar rasanya…pastu tdo laa..ape lagi..hehehe

5 February 2009

Hari ni pon aku terjaga awal gak..huu..pastu nurse pon cam da letak breakfast dalam bilik da…diorang just kasi roti letak butter and kaya ngan packet milo segera tu…aku cam da lapar..tp dak p cam tdo plak ngan lenanya..hehe..apara..dier bgn kejap cakap kepala dier saket gle..huu..so aku biar la dier tdo lagi kejap..then ade la aku try panggil2 dier 2 kali lagi..tp cam xde hasil pon..so aku pon cam try jek la bgn sendri..heheh..

berjaya gak aku amik roti, milo packet, termos air panas and cawan then letak kat meja mkn katil aku..hehehe..sakit pon cam da kurang gak laa…

tgh2 aku dok lepak2 tgk tv doctor pon datang..tanya camne sume..ade saket ke x…aku cakap la..kalu berdiri tu belah kanan cam saket..tp belah kiri ok jek..then doctor bukak plaster and tambah lagi gam and tukar plaster baru..dier kate aku da ok da..so anytime when i’m ready aku da bule kuar…banzai!!hoho..

tp aku tdo dlu..hahaha..cam ngantok gle..dalam kol 11.30am kot baru bangun..by then dak p pon da setelkan sume urusan2 discharged ni…dan pulanglah aku, dak p dan alif ke rumah……THE END.

hohoho..panjang sungguh post aku kali ni..mmg yg terpanjang penah aku tulis..ehehe…byk pengalaman first time aku dalam masa yang pendek ni..hehe

  • first time masuk wad
  • first time gune wheel chair
  • first time kena operate
  • first time exposed depan org..huu
  • first time jadi mak!
  • first time tgk alif! 😀

that’s all la rasa nya…kalu korang berjaya baca sampai ke bawah ni terima kasih aku ucapkan sbb sudi membaca karangan aku yang x seberapa ni…hehe..

more pics of Alif..

p/s: dak p ade record masa alif kuar dari perut aku..tp untuk menghormati alif sbb video tu ade menunjukkan bahagian2 sensitif jd aku xle la nk upload..hehehe..

induce??

huu..baru jek lepas jumpe doctor td..for now baby sume ok lagi..tp air ketuban cam da kurang doctor kate…maknanya function en uri da berkurangan..so dier kate better la kalu induce jek..sbb kalu nk tunggu lama lagi pon cam xde benefits untuk baby..takut2 kang tetibe air tu kurang lagi ke pe ke…risky lak ntuk baby boy..huuu..

pas da bertanya2 kat mak anas and mak aku…kitorang agree la nk induce jek..mak aku cakap pon induce ni biase2 jek..cam normal gak sakitnya bezanya cume pakai ubat tu jek untuk trigger the contraction..sbb dulu pon dier penah kena induced masa adik aku yang no-3 tu..

aku ingat ke kalu sakit tu cam tros pap! saket gle!! hohoho..tp da mak aku kate sakit dier still cam contraction biasa gak..so ok la kot…huu…takut gak ni..heheh..:D

pasni da nk gerak masuk spital..g bersiap2 dlu ape2 yg xsiap lagi..hehe..

korang doa2 kan la ek ntuk aku..semoga selamat semuanya…amin…

p/s: to Puan Adie..rasanya by now mesti da selamat ngan baby boy dier..so congrats la ek..:D upload la gambar baby boy nnt…:)

update: just got a call from RMC..memula ckp hari ni kena masuk..tup tup tukar plak cakap esok plak…huu..potong laa..org da prepare2 da mentally ni..huuuhuu..pastu kang cakap esok plak..huuu..so esok diorang suh datang pukul 8.30am..

Padah cirit birit..huuu

huu..mmg la bule jadik pengajaran ni..aku pon xtau la camne plak bule cirit birit ni..rasanya makan ok jek..mmg da nk nasib kot..hohoho..

nk di jadikan cerita sbb cirit birit ni aku kena tahan kat hospital satu hari semalam..huu..mmg first time punye pengalaman ni..sbb aku xpenah kena masuk hospital..melawat ade laa..hehe..baru jek lebih kurang pukul 9 pagi tadi doctor kasi keluar…

so citenyer camni…

lebih kurang pukul 5 pagi semalam (29 January 2009 )pagi aku cam terjaga..upper abdomen aku cam sakit..sharp pain camtu..lama plak tu..mmg xle nk tdo la kan..then g ler toilet..nk kate lega cam x gak..then da rasa cam lemah badan plak semacam..campur plak dok muntah 2 kali…aii..sudah..aku pon cuak gak (actually ni second time aku kena cirit birit masa pregnant ni..malang sungguh..huu)..masa first time cirit birit xde la muntah2 pon..then anas pon cam dok risau2 kate soh g jumpe doctor sume..aku mule cam xnk..tp pas da muntah tu aku cam tukar pikiran..so..siap2 pegi jek laa..memula ingat ke nk g klinik biase jek yg 24 jam tu..tp ntah cam mana tup tap..pegi kat raflesia medical center tu..tempat kitorang plan nk deliver..( maybe sbb lebih risaukan baby kot..takut effect ke ape..huu)

sampai sane dalam kol 6 lebih sket gak kot..cite sket kat nurse kat situ..dier pon bawak la g check baby..da jadi lain plak citenye..hehe..check2 nurse kate kepala baby da turun but xbukak lagi..tp dier kate sume pon ok..pastu dier pasang la alat ntah ape kat perut aku ntuk monitor contraction and baby’s heart (wah..first time dengar heart beats baby boy!!)..kat sini la bermulenya permainan baby boy..hoho..aku nyer contraction cam every 8minutes kot..and agak kuat..sbb da camtu xle la balik kena stay tunggu doctor check tgk dier cakap ape dlu..

sementara tunggu doctor tu aku kena berbaring menelentang dengan alat2 kat perut aku tu dari pukul 6.30am tu sampai la doctor check aku dalam kol 9 lebih kot..huuu…letih gile menunggu..sakit pinggang da cam nk tercabut rasanya..nk mengiring xbule..aku angkat kaki sket pon kena tegur ngan nurse..kate bule effect reading kat machine tu..huu..xselesa langsung!! da la aku lapar gle..xmakan langsung..huu..mmg rasa xsabar tol la nk balik umah…huu

pas doctor check sume..dier kate ni maybe just because cirit birit tu jek yang trigger contraction tu..dier suh makan ubat tahan berak and suh minum air garam perisa oren…euuww…tp xplak dier suh aku balik..dier kate..”xpe..sy kasi you rehat dlu sampai tgh hari then kite tgk la macam mana..“..maybe because dier pon xsure kot..and begin another longest waiting time i had to endure..huu..boring!!..tp seb baik la bule dengar bunyi heart beats baby boy..hehe..tp cam bunyi kuda berlari pon ade..hehe..:p dalam menunggu tu contractions aku pon cam da kurang..so budget bule la balik ni petang karang..sbb bg aku contraction pon cam xseberapa sakit lagi..then tanda2 nk beranak pon xde..huu..

petang gak baru doctor check balik rasanya..dalam kol 2pm kot…tp by that time dengan sesuka hatinya..contraction aku start balik every 12minutes plak..aiyaa…aku pon xpaham..cam main2 jek..doctor check dier kate still belum bukak..but ade la cam tanda2 starting to open..huu..so dier advise to stay in the hospital dlu just in case..sbb biasa la benda2 beranak ni kadang2 unpredictable..doctor aku cakap lagi..kalu xde ape2 malam tu..esok tu means hari ni la..kite decide camne..(tp aku rasa kalu kerajaan mesti dier da soh balik kan?)

terpaksa laa aku stay semalam kat hospital..malam tu time tdo..mmg xde rasa contraction langsung..aku tdo ngan aman..tp pagi cam ade kejap..tu pon selang setengah jam..pastu flat….kompom! mmg baby boy xmo kuar lagi dari perut mak dier!! hehe.. xbersedia lagi la tu..hohoho..

pagi tu sbb tgk da flat jek contractions pagi tu..doctor pon cakap dier bule kasi aku balik la pagi tu..tp dier ade gak kasi choice kat kitorang..kalu2 nk induce jek..haha..mana tau agaknyer kalu da malas nk tunggu..tp mmg dier advise soh balik n tunggu yang sakit bebtol laa…lgpon baby boy pon still ade 11 hari lagi..lek lu..maybe baby boy still nk enjoy dok dalam perut mak dier..pasni da xle nk tendang2 ribs mak dier da..hahaha..

tapi aku rasa baby wat drill la kat aku..cam ala2 fire drill..hahaa..berlatih dlu nnt camne suasana kat spital..camne nk tau rasa contractions..persediaannya ape nk kena bawak..ape yang penting etc..hehe..at least skang ni bule la aku kenal rasa contraction ni..hehe..mengade ek ko ni baby boy..

so sepatutnyer next appointment with my doctor is on 04/02..tp dier awalkan ke 02/02…masa aku pegi appointment tu Puan Adie pon mesti da bersukaan ngan baby dier n en kerol..heheh..

lagi satu la..aku rasa sbb baby boy da promise dier kuar bulan 2…tu la dier xmo break his promise kot..hahaah..( pandai2 jek aku wat spekulasi..)

kay la..panjang menjela da post aku kali ni..hopefully kepada korang2 yang da nk dekat2 masa nk beranak tu..jaga2 la makan korang…jangan jadik cam aku…( walopon aku rasa aku makan ok jekk…huuu..)

p/s: aku rasa dak p agak keciwa sbb baby boy blom nk kuar lagi..huu..sabar ek dak p..xkemana nya baby boy ni..hehe..:p nnt awk bule geget2 dier..tp jgn kuat2…sy geget awk plak!!

ape nk kena bawak g spital nnt ek??

huu..skang ni aku cam nk start da packing brg2 ntuk bawak g hospital nnt..mana la kita tau kann…kalu in case ape2 at least da siap beg tu tinggal nk angkut jek..xpayah la kang ketar2 nk kemas2…kalu nk suh en anas kite kang..xtau la ape yg dier bawak..hehehe…

so aku perlukan pendapat korang2 yg da penah deliver ni pasal ni…barang ntuk baby rasanya ok kot..sbb aritu kitorang pegi kat hospital tu ntuk tgk2 tempat nurse tu ade cakap ape yg perlu bawak..yang penting dier cakap bawak..baby wipes, botol susu (in case kalu susu xde ke…huu..hopefully x laa..aku betol2 nk bf baby boy ni..huu..) and baju ntuk baby boy bile nk discharge nnt..tu jek..yg lain diorang provide…so yang aku nk tau brg2 ntuk emak baby boy ni..ape jek yg kena bawak? orang beranak pakai baju ape ek? hehe…harap korang bule kasi suggestion…

woh..aku ade satu citer besh!! (bagi aku la kot..n bagi org yg suke bace novel2 ni..) kat 1Borneo da nk bukak satu kedai buku ni..mmg da lama da aku tunggu kedai ni bukak…setiap kali pergi 1Borneo mesti g tgk2 gak dengan harapan kedai ni da bukak..hohoho….td baru jek pas balik dari sane…officially kedai tu bukak ESOK!! yeay…banzai!! td usha2 kat dalam tu ade la nampak satu shelf yang tinggi n agak besar gak kat dinding tu tulis ‘Fantasy and Science Fiction‘ hohoho..anyway aku bace buku fantasy jek..science fiction aku xsuke..huu..

da beberapa tahun gak aku melekat ngan novel2 genre fantasy ni..first author yg buat aku terpikat dok bace buku jenis ni is David Eddings, pastu da macam2 da authors yg aku try n some of them mmg besh mcm Anne Bishop, Trudi Canavan..n many more..David Eddings ni aku ade almost all of buku dier..skang ni dok tunggu new book sambungan dari cite yg aku bace tu kuar..heheh…fyi biasenya buku2 fantasy ni bukan single book..tp sometime 2 buku..or 3 buku…xpon 5 – 6 books…yg paling panjang penah aku tgk ( xbace ye..) xingat la sape author nyer..tp sampai 20++ agaknye…tu mmg melampau la kot..hahaha..mana la nk ingat cite2 yg belakang2 tu da kalu panjang sangat macam tu..hehehe..

buku2 fantasy ni byk gak yg da dibuat movie…cam Lord of the Rings (ni mesti sume org tau), Eragon ( 1st book of The Inheritance, 2nd Book : Elders, Latest : Brisingr..kalu xsilap aku ade Book 4..), The Golden Compass ( pon ade lagi 2 or 3 books lagi pasni..) , Narnia (yang ni aku mmg xrekomen buku dier..mmg xbesh langsung..better tgk movie..hoho..
:p ) and macam2 lagi laaaaaa….hehee…

kalu da cite pasal benda2 kegemaran aku ni cam panjang menjela la plak..hahaha..kay la..sampai sini jek..:p

p/s : kalu korang blom makan zinger tower from KFC tu..aku xgalakkan la korang makan…seriously membazir jek duit korang nnt..mmg xbesh!! huuu…aku pon cam menyesal jek makan..hahaah..mahal gile..konon2 free jam la..padahal mesti jam tu dier da masukkan skali dalam harga meal tu..mmg not worth it..huu…anyway..this is my personal view..hopefully kalu ade plak sesape yg cam suke gile kat makanan tu jgn mara ek..hohoho..

Incoming search terms:

  • nursing bra murah (25)