Tag Archives: d-i-y goodie bags

[How-To] Make Custom Birthday Goodie Bags

Holaaa… Hari tu (dah berbulan lepas..hahaha..) aku ade janji nak buat tutorial macam mana nak buat goodie bags yang pakai kertas A4 tu..so setelah lama tersimpan gambar dalam laptop and dah berkurun jugak duduk dalam draft post ni..akhirnya berjaya gak aku siapkan..hohoho…

so mende yang kita nak buat ialah paper bag seperti di bawah..yang ni aku buat untuk birthday Alif yang ke-4 hari tu..

simple birthday goodie bag tutorial

So what you will need are:

  • Kertas A4 (175-180gsm)
  • Gam kertas yang kuat
  • Selotep (Since aku letak air kotak bagai dalam tu so it’s safer untuk bagi kuat sket bahagian bawah tu hence the selotep)
  • Printer (optional)
  • A few hours of your precious time.. :p

Cara nak buat goodie bag ni. In my case since aku nak ade belang2 rainbow tu so aku buat simple design and then print jek atas kertas A4 tu. Kalau nak design lagi gempak pon suke hati korang la..hehe..I like it simple and I think sticker tu nanti dah cukup untuk buat dia nampak cun.. :p

So firstly..korang kena lipat kertas A4 tu kepada 3 bahagian. Mula2 lipat yang bahagian kecik tu.. and then the rest just lipat dua. Lepas tu bahagian kecik tu korang sapukan gam and then lekatkan. Pas dah gam tu teruskan lipat kertas lain jugak and gam..sebab better tunggu gam tu kering dlu..baru senang nak buat step seterusnya..

tutorial goodie bag

And then on both side lipat ke dalam, approximately 3 cm macam kat indicator no.1 tu..and then bukak lipatan tu and buat dia macam kat no. 2 tu..aku nak explain pon tak reti..haahha..tapi rasanya tengok pada gambar tu boleh paham kot… :p just imagine paper bag..hehe..

buat goodie bag guna kertas A4

Once both side dah lipat cantik ke dalam macam no 2 tu..lipat bahagian bawah sekali, macam gambar kat bawah ni…ukuran dalam 6 cm kalau tak silap..aku pon dah lupe ukuran sebab dah lama bebenor buat mende ni..hehee..buat bulan 2..tapi bulan 10 baru nak buat tutorial..camne? :p

tutorial-goodie-bag-a4-paper-step 3

And then..ini yang macam part yang susah sket nak buat..and lagi susah nak explain..huu… So basically, what you need to do is bukak lipatan tu dari belah tepi and the press it down. Once dah buat on both side it should look like the picture below.

tutorial-goodie-bag-a4-paper-step 4

And then..bile dah dapat bentuk macam gambar kat atas tu..lipat ke dalam bahagian tepi kiri dan kanan and after that lipat juga bahagian atas dan bawah tu ke dalam..boleh rujuk gambar kat bawah ni..kejadiannye setelah di lipat kiri kanan atas bawah tu..

tutorial-goodie-bag-a4-paper-step 5

and lastly boleh la di gamkan bahagian flap ke bahagian tepi2 kiri kanan tu..dan jugak sikit kat hujung flap mana yang bertindih tu..jangan gam semua pulak..so kalau nak bagi lagi kuat..selotepkan bahagian bawah tu..dan..siap lah…pastu boleh la bukak and jadikan paper bag..

tutorial-goodie-bag-a4-paper-step 6

As for the stickers tu..sonang jek..just designkan atas kertas A4 seberapa banyak yang boleh…bentuk tu up to korang la..ikut creativity sendiri..and then print atas kertas sticker..boleh dibeli kat kedai computer selalunya..then gunting..siaplah..gini la rupe sticker tu lepas dah siap potong..

tutorial goodie bag - sticker

pastu masukkan la segala ape yang patut goodies dalam paper bag ni..and tutup dengan sticker tadi tu..

harap2 korang paham la ye tutorial yang tak seberapa ni..hehe..

Incoming search terms:

  • cara nak buat beg kertas (13)
  • cara membuat beg kertas sendiri (1)

How to make your own DIY Goodie Bags..

This is one ofย  ‘How-to’ yang menarik yang aku nak share ngan korang.. ๐Ÿ˜€

Kalau korang perasan for Alif’s 2nd Birthday Party hari tu..aku buat sendiri Goodie Bags dier..banyak tak banyak 35 keping gak la…mula-mula aku tanya Anas cakap nak 25 jek..tu yang aku cam ok laa…wat sendiri..25 jek…last2 last minit dier kate wat la 35…hadoi..ketar gak laa…

This is how I made it:

Lepas dah download template (nnt aku kasi link to the site), open it in any photo editor yang support .PDF file in my case aku guna Photoshop and tukar la designnye ikot kegunaan kite..design yang aku buat ni theme Mickey Mouse. Simple2 jek.. ๐Ÿ˜€ Pastu print atas kertas tebal yang tak berapa tebal..

Pastu the next step is potong! and sebab kertas tu tebal kita kena toreh sket kat tempat yang kita nak lipat nanti..

Kalau nak senang sikit kerja..kena la ade tools yang best sket…rasa pon cam pro jek wat kerja..walopon terkial2 gak la mula wat.. :p Semua tu aku beli kat DAISO 1Borneo..

diy-birthday-goodie-bags

Setelah bertungkus lumut selama sejam dua kot..siap la sesi memotong and menoreh kertas…

diy-birthday-goodie-bags-01

Then mula la sesi lipat melipat dan lekat melekatkan kertas tu dengan double sided tape sampai jadik rupe goodie bags…sambil tengok online streaming TVShows…hohoho..multitasking orang kate.. :p

diy-birthday-goodie-bags-02

pas dah siap tu..kerja potong sticker plak..sticker ni pon aku print sendiri kat atas kertas sticker..ade jek kat kedai2 computer ni..tapi yang ni takde template..aku buat sendri dengan illustrator..next time kalau rajin aku uploadkan file dier, kalau2 korang minat la kan.. ๐Ÿ˜€

diy-birthday-goodie-bags-03

diy-birthday-goodie-bags-04

tada!! dah siap…ni lepas dah masukkan semua segala coklat, gula etc dalam tu..kena susun elok2..kalau tak tak muat…hehe..benda ni tak besar mana pon…then lekatkan sticker untuk tutup goodie bags ni..

So as aku dah cakap kat atas tu, kalau korang berminat nak buat jugak benda ni sendiri boleh la download template and more detailed instruction untuk buat benda ni kat: http://www.eatdrinkchic.com/post.cfm/holiday-treat-bag

Aku buat 35 keping ni rasanya mula dari pukul 12.30am – 6.00am gitu kot..aku pon tak sure…so kalau korang nak buat banyak lagi dari ni silalah buat awal2 ek…tapi kalau lagi dedicated dari aku..takde tengok TVshows bagai sambil buat maybe bule siap lagi awal..hehehe.. ๐Ÿ˜€

Tu jek la…

Incoming search terms:

  • cara buat beg kertas (122)
  • beg kertas coklat (121)
  • diy beg kertas (102)
  • cara buat paper bag sendiri (90)
  • cara buat paper bag (66)