Tag Archives: coklat brownies mudah

(Resepi) Chocolate Brownies Tersedap dan Senang Sesangat.

Kalau lah aku tau brownies ni rasa dia sedap gileee and bapak lah senang nak buat mesti da lama dah aku buat chocolate brownies ni setiap masa. Hahaha. OK. Macam over lak intro aku ni. Tapi gitu la betapa aku terpikat ngan rasa brownies coklat ni. Thanks to my friend Ain yang dok share resipi ni.

Resipi ni dah la sedap. Tengok rupe pon macam yummy gituuuu. Meh aku belanje gambo dulu sebelum bagi resipinya. Hehehe

Amacam. Tergoda tak? Hahaha. Aku plak yang terasa dok nak keluarkan perkakas nak buat sekarang jugak. (^_^); hahaha. 

Resipi asalnya dapat dari sini. Tapi for version yang aku buat ni kawan aku Ain tu dah alter sikit ikut suggestions from reviews kat website tu.

So kalau korang pon dah tergoda tengok rupe Brownies coklat sedap dan senang gile nak buat ni, silalah ikut resepi kat bawah ni and buat sendiri. Kalau tak ketagih tu tatau lah aku. Hahahaa.

Bahan-bahan:

  • 3/4 cup Butter (melted)
  • 2 Eggs
  • 1 1/2 tsp Vanilla essence
  • 3/4 cup Flour
  • 1/2 cup Cocoa powder
  • 1 1/2 cup White sugar
  • 1 tsp Salt

Cara-cara nak buat coklat brownies kita:

  1. Pre-heat oven to 175 degree Celcius. Grease an 8 inch square pan.
  2. In a large bowl, blend melted butter, sugar & vanilla essence. Beat in egg one at a time.
  3. Combine flour, cocoa and salt. Gradually blend into the egg mixture. Spread the batter into the prepared pan.
  4. Bake for 40-45min or until brownies begin to pull away from  the sides of the pan. Let it cool, then cut into squares. Makan! :p

Kat bawah ni ade gambar sikit macam mana process nak buat tu..Senang je takyah nak ada mixer ke kitchen aid ke kenwood ke..ade bowl besar ade spatula..Siap!

 Silalah cuba ye..lepas cuba mesti nak lagi..hahaha..

Incoming search terms:

  • resepi brownies (799)
  • resepi brownies mudah (428)
  • resepi brownies coklat (261)
  • resepi brownies simple (240)
  • resepi brownies sedap dan mudah (194)