Tag Archives: alifbata flash card

[How to] Make your own Alif-Ba-Ta Mini Flash Card

Hi Kawan2! Hari ini saya mahu berkongsi dengan anda cara-cara2 untuk membuat Alif-Ba-Ta Mini Flash Card untuk anak-anak anda, atau anak saudara anda atau sesiapa saja yang anda nak bagi…hohoho..

Letih la nak tulis ayat BM skema ni..huuu…so as aku dah cakap kat atas tu..hari tu aku terjumpe satu benda ni kat DAISO 1Borneo…best wooo gi DAISO…semalam pon dah laburkan RM20 kat DAISO..tu pon dah limit myself..kalau tak ade jek lagi benda nak rembat..hahaha..alamak…terkeluar topic plak…so..aku jumpe this one thing kat DAISO yang buat aku cam terpikir nak buat Mini Flash Card untuk Alif…sebab Alif belum pandai Alif-Ba-Ta so aku pon decide nak wat Flash Card Alif-Ba-Ta ni laaa…

Kalau nak tau ni la benda nya:

alif-ba-ta-mini-flashcard-diy

sorry la gambar2 dalam post ni blur..huu..pakai kamera henpon yang malam2 or indoor sangat lah ampes resultnya…huu..benda alah ni cam instant laminate la..tak yah pakai machine tu..tapi dier cam nipis kot..and yang aku jumpe ni size dier B6 kalau tak silap aku..A4 takde plak..sebab tu la jadik Mini Flash Card…hehehe..

Pas dah siap rupa Alif Ba Ta Mini Flash Card tu gini laaa….

alif-ba-ta-flashcard-diy

So kalau korang minat nak buat gak..cam gini la ek cara-caranya…

Antara bahan2 and tools yang korang perlukan..

  • Template Alif-Ba-Ta Mini Flash Card (nanti aku bagitau nak download katne)
  • Card Ring yang besar..aku pakai yang diameter dier approx. 6cm (Aku beli kat DAISO)
  • Eyelets and puncher and setter dier.. (takde gambo plak..)
  • Pembaris besi panjang (Aku beli kat DAISO)
  • Cutting Mat (Aku beli kat DAISO)
  • Rotary Cutter (yang biru tu..ni pon beli kat DAISO)
  • Instant Laminate size B5 ke B6 ntah..lupe plak aku.. (pon beli kat DAISO)

Kalau korang takde tools yang aku senaraikan tu bule la improvise ye..pakai gunting pon ok.. 😀

alif-ba-ta-flashcard-diy-bahan

1. Firstly korang download dlu template Flash Card Alif-Ba-Ta ni…kalau nak senang laa..hehe..nak wat sendiri pon bule..mende ni aku wat sendri pakai Illustrator..then print cam biasa atas kertas A4.

alif-ba-ta-flashcard-diy-potong

2. Potong kertas tu mengikut crop mark yang aku dah tanda tu..

alif-ba-ta-flashcard-diy-laminate

3. Bila dah habis potong semua tu..boleh la dilaminatekan..in my case aku just pakai instant laminate film yang aku beli kat DAISO tu jek…dalam 1 pack tu ada 8 helai..so muat 4 huruf kat sehelai laminate film tu..

alif-ba-ta-flashcard-diy-potong-laminate

4. Pastu potong pulak flash card yang dah siap laminate tu..dalam 0.5 inch dari kertas kat dalam tu..refer gambo tu..aku pon tak reti nak explain camne..hohoho..

alif-ba-ta-flashcard-diy-rounded-corner

5. Kalau laminate ni korang pon tau yang hujung penjuru tu akan jadi tajam kan…so not safe untuk dak2 kecik ni…so kita kena la kasi potong sket corner tu jadikan dier rounded corner…aku pakai gunting jek..and agak sesuka hati… 😀

alif-ba-ta-flashcard-diy-eyelet

6. Final step, tebuk lubang kat upper right corner of the flash card and letakkan eyelet..then bile dah siap tu bule la masukkan diorang beramai2 ni dalam card ring tu…siap! (jadik la cam gambar yang 2nd tu..)

actually step ni cam optional jek kot…aku buat ni untuk senang nak bawak ke mana2 jek..bule gantung2 gitu.. 😀 kalau takde eyelet ni pon bule, just kena ada kotak or pouch ke ape ke yang bule guna untuk simpan mini flash card ni..

kalau nak buat kotak kecik pakai card stock pon bule gak.. 😀 ikot kreativiti korang laa…

Aku buat mende ni sambil2 tengok streaming TVshow aku..as always…dalam satu malam tu bule la siapkan..tapi sakit gak tangan dok punch and set kan eyelets tu..banyak wooo..30 keping kot..hehehe..

Tapi buat masa skang ni Alif still belum khatam lagi Alif-Ba-Ta…and kalau aku bagi dier main flash card ni mmg kang jadik kerja aku la mengemas balik..seperti biasa…hahaha..sampai skang dier tak nak sebut ‘Alif’ sebab dier malu kot nak sebut nama sendri..haahha..

 

p.s: dah macam promo barang2 DAISO pon ade…tapi ape2 pon DAISO mmg best!! :p

 

Incoming search terms:

  • flash card alif ba ta (244)
  • alif ba ta (202)
  • flashcard alif ba ta (93)
  • alif ba ta flash card (85)
  • cara buat flash card (54)