Tag Archives: 1st pregnancy

Another Photobook Project “9 Months Journey of a Mommy-to-be”

Project ni memang cam dah lama nak buat…tapi _____ (sila isi tempat kosong ngan ayat yang paling kreatif ye..:p) As the title dah cakap..photobook kali ni pasal experiences aku masa mengandungkan Alif… 😀

Kat post before this yang pasal Photobook Alif’s 2nd Birthday hari tu aku ade sebutkan..yang cam rugi kalau tak beli lagi satu photobook ni..because of the 75% discount tu..so lepas jek submit photobook birthday tu..terus cam cepat2 nak cuba siapkan satu lagi photobook..and alhamdulillah..sempat siap… 😀 and dah pon submit..

Design untuk yang ni aku try buat simple2 jek..sebab nak kejar masa kan…aku siapkan dalam masa 2 setengah hari…Aku pakai combination warna turqoise, white, black and red.. (nasib baik la gambar2 memang aku dah letakkan dalam satu folder siap2..kalau nak carik gambar lagi belum tentu sempat siapnye..)

Kat bawah ni some of the designs untuk photobook citer pregnancy aku ni..

photobook-pregnancy-experiences

photobook-pregnancy-experiences-01

photobook-pregnancy-experiences-02

some of the journal tu aku tulis baru..but ade some tu aku just summarize or copy paste jek from blog..kalau yang panjang gile blog post tu kena pendekkan laa..kalau tak memang tak muat..huu..lagi2 part cerita masa beranak tu..kena buat 2 pages lagi..tu pon dah cut2 sket and font kecikkan lagi…

Best wooo wat photobook ni..lagi2 aku suke wat style digital scrapbook ni.. 😀

Kat post before this ada yang bertanya mana aku download semua template and kits for digital scrapbooking ni..ni aku kasi list some of my favorite sites:

Untuk Free Templates, Elements, Kits etc.. (Some of these websites just listkan jek all the freebies but untuk download kena pergi kat site tuan punye Freebies tu..Some templates and kits are time sensitive..diorang akan take down the download lepas certain times..so nasib2 laa… :p)

  • http://freebies-storage.blogspot.com/
  • http://www.deliciousscraps.com/
  • http://nearestoreblog.blogspot.com
  • http://chrissywdigital.blogspot.com/

Free Fonts (Ni handwriting font..)

  • http://kevinandamanda.com/fonts/fontsforpeas/

Most of the downloads tu for personal use jek..so kalau korang wat untuk diri sendiri jek tak perlu risau la pasal license and copyright ni..but kalau nak wat bisnes ke kena la make sure betul2 license2 ni.. 😀

Nanti bile dah sampai photobooks nye bule la tunjuk gambo benda sebenarnye plak..hehehe…

induce??

huu..baru jek lepas jumpe doctor td..for now baby sume ok lagi..tp air ketuban cam da kurang doctor kate…maknanya function en uri da berkurangan..so dier kate better la kalu induce jek..sbb kalu nk tunggu lama lagi pon cam xde benefits untuk baby..takut2 kang tetibe air tu kurang lagi ke pe ke…risky lak ntuk baby boy..huuu..

pas da bertanya2 kat mak anas and mak aku…kitorang agree la nk induce jek..mak aku cakap pon induce ni biase2 jek..cam normal gak sakitnya bezanya cume pakai ubat tu jek untuk trigger the contraction..sbb dulu pon dier penah kena induced masa adik aku yang no-3 tu..

aku ingat ke kalu sakit tu cam tros pap! saket gle!! hohoho..tp da mak aku kate sakit dier still cam contraction biasa gak..so ok la kot…huu…takut gak ni..heheh..:D

pasni da nk gerak masuk spital..g bersiap2 dlu ape2 yg xsiap lagi..hehe..

korang doa2 kan la ek ntuk aku..semoga selamat semuanya…amin…

p/s: to Puan Adie..rasanya by now mesti da selamat ngan baby boy dier..so congrats la ek..:D upload la gambar baby boy nnt…:)

update: just got a call from RMC..memula ckp hari ni kena masuk..tup tup tukar plak cakap esok plak…huu..potong laa..org da prepare2 da mentally ni..huuuhuu..pastu kang cakap esok plak..huuu..so esok diorang suh datang pukul 8.30am..

Padah cirit birit..huuu

huu..mmg la bule jadik pengajaran ni..aku pon xtau la camne plak bule cirit birit ni..rasanya makan ok jek..mmg da nk nasib kot..hohoho..

nk di jadikan cerita sbb cirit birit ni aku kena tahan kat hospital satu hari semalam..huu..mmg first time punye pengalaman ni..sbb aku xpenah kena masuk hospital..melawat ade laa..hehe..baru jek lebih kurang pukul 9 pagi tadi doctor kasi keluar…

so citenyer camni…

lebih kurang pukul 5 pagi semalam (29 January 2009 )pagi aku cam terjaga..upper abdomen aku cam sakit..sharp pain camtu..lama plak tu..mmg xle nk tdo la kan..then g ler toilet..nk kate lega cam x gak..then da rasa cam lemah badan plak semacam..campur plak dok muntah 2 kali…aii..sudah..aku pon cuak gak (actually ni second time aku kena cirit birit masa pregnant ni..malang sungguh..huu)..masa first time cirit birit xde la muntah2 pon..then anas pon cam dok risau2 kate soh g jumpe doctor sume..aku mule cam xnk..tp pas da muntah tu aku cam tukar pikiran..so..siap2 pegi jek laa..memula ingat ke nk g klinik biase jek yg 24 jam tu..tp ntah cam mana tup tap..pegi kat raflesia medical center tu..tempat kitorang plan nk deliver..( maybe sbb lebih risaukan baby kot..takut effect ke ape..huu)

sampai sane dalam kol 6 lebih sket gak kot..cite sket kat nurse kat situ..dier pon bawak la g check baby..da jadi lain plak citenye..hehe..check2 nurse kate kepala baby da turun but xbukak lagi..tp dier kate sume pon ok..pastu dier pasang la alat ntah ape kat perut aku ntuk monitor contraction and baby’s heart (wah..first time dengar heart beats baby boy!!)..kat sini la bermulenya permainan baby boy..hoho..aku nyer contraction cam every 8minutes kot..and agak kuat..sbb da camtu xle la balik kena stay tunggu doctor check tgk dier cakap ape dlu..

sementara tunggu doctor tu aku kena berbaring menelentang dengan alat2 kat perut aku tu dari pukul 6.30am tu sampai la doctor check aku dalam kol 9 lebih kot..huuu…letih gile menunggu..sakit pinggang da cam nk tercabut rasanya..nk mengiring xbule..aku angkat kaki sket pon kena tegur ngan nurse..kate bule effect reading kat machine tu..huu..xselesa langsung!! da la aku lapar gle..xmakan langsung..huu..mmg rasa xsabar tol la nk balik umah…huu

pas doctor check sume..dier kate ni maybe just because cirit birit tu jek yang trigger contraction tu..dier suh makan ubat tahan berak and suh minum air garam perisa oren…euuww…tp xplak dier suh aku balik..dier kate..”xpe..sy kasi you rehat dlu sampai tgh hari then kite tgk la macam mana..“..maybe because dier pon xsure kot..and begin another longest waiting time i had to endure..huu..boring!!..tp seb baik la bule dengar bunyi heart beats baby boy..hehe..tp cam bunyi kuda berlari pon ade..hehe..:p dalam menunggu tu contractions aku pon cam da kurang..so budget bule la balik ni petang karang..sbb bg aku contraction pon cam xseberapa sakit lagi..then tanda2 nk beranak pon xde..huu..

petang gak baru doctor check balik rasanya..dalam kol 2pm kot…tp by that time dengan sesuka hatinya..contraction aku start balik every 12minutes plak..aiyaa…aku pon xpaham..cam main2 jek..doctor check dier kate still belum bukak..but ade la cam tanda2 starting to open..huu..so dier advise to stay in the hospital dlu just in case..sbb biasa la benda2 beranak ni kadang2 unpredictable..doctor aku cakap lagi..kalu xde ape2 malam tu..esok tu means hari ni la..kite decide camne..(tp aku rasa kalu kerajaan mesti dier da soh balik kan?)

terpaksa laa aku stay semalam kat hospital..malam tu time tdo..mmg xde rasa contraction langsung..aku tdo ngan aman..tp pagi cam ade kejap..tu pon selang setengah jam..pastu flat….kompom! mmg baby boy xmo kuar lagi dari perut mak dier!! hehe.. xbersedia lagi la tu..hohoho..

pagi tu sbb tgk da flat jek contractions pagi tu..doctor pon cakap dier bule kasi aku balik la pagi tu..tp dier ade gak kasi choice kat kitorang..kalu2 nk induce jek..haha..mana tau agaknyer kalu da malas nk tunggu..tp mmg dier advise soh balik n tunggu yang sakit bebtol laa…lgpon baby boy pon still ade 11 hari lagi..lek lu..maybe baby boy still nk enjoy dok dalam perut mak dier..pasni da xle nk tendang2 ribs mak dier da..hahaha..

tapi aku rasa baby wat drill la kat aku..cam ala2 fire drill..hahaa..berlatih dlu nnt camne suasana kat spital..camne nk tau rasa contractions..persediaannya ape nk kena bawak..ape yang penting etc..hehe..at least skang ni bule la aku kenal rasa contraction ni..hehe..mengade ek ko ni baby boy..

so sepatutnyer next appointment with my doctor is on 04/02..tp dier awalkan ke 02/02…masa aku pegi appointment tu Puan Adie pon mesti da bersukaan ngan baby dier n en kerol..heheh..

lagi satu la..aku rasa sbb baby boy da promise dier kuar bulan 2…tu la dier xmo break his promise kot..hahaah..( pandai2 jek aku wat spekulasi..)

kay la..panjang menjela da post aku kali ni..hopefully kepada korang2 yang da nk dekat2 masa nk beranak tu..jaga2 la makan korang…jangan jadik cam aku…( walopon aku rasa aku makan ok jekk…huuu..)

p/s: aku rasa dak p agak keciwa sbb baby boy blom nk kuar lagi..huu..sabar ek dak p..xkemana nya baby boy ni..hehe..:p nnt awk bule geget2 dier..tp jgn kuat2…sy geget awk plak!!

mandi wiladah..

huu..arini dok umah jek..xde wat pe pon..relax2..hehe..tp cam boring gak..heheh..kena kuar gak kot..g exercise jalan2..kalu kat umah ni mmg xberjalan ke mana pon..hehe..

tadi aku cam tergerak nk search the net pasal mandi wiladah…nk tau ape hukumnye wajib ke ape ke..ade beberapa version jawapan yang aku jumpe..mandi wiladah and mandi nifas ni kirenyer lain..so nak dipendekkan cerita..dari pemahaman aku…mandi wiladah ni wajib untuk perempuan yang keguguran atau pon bersalin tapi tak diiringi dengan darah nifas..tp kalu ade darah nifas lepas tu maknanya da xwajib da mandi wiladah..just tunggu kering darah nifas ni then baru mandi…

kalu nk lebih lanjut bule la refer kat websites kat bawah ni..:

as for baby boy…esok la baru aku update..hehe..sbb esok baru pegi tengok dier..harap2 da besar da..hehehe..dak p skang ni cam xsabar la nk baby boy kuar…kejap2 kang tanye bile nk kuar ni..hahaaha..tp aku pon skang ni mmg xde ape2 tanda pon yang macam baby boy ni nk kuar..serasa2 aku baby boy still active lagi bergerak ni..org cakap kalu da nk dekat2 beranak tu baby cam da kurang da bergerak..

owh ade lagi satu yang aku nk tau ni..nnt time beranak sok kite kena pakai baju hospital bagi ke time beranak tu? ke pakai baju kite sendri? biasanya org pakai baju ape ek??? mak mertua aku soh aku bawak kain batik..huu..aku bawak jek la satu..aku bukannyer reti pon pakai kain batik ni…

Incoming search terms:

  • mandi wiladah (18)