Makan daging rusa black pepper ngan telur dadar pon sedap jugak..

rusa-black-pepper-telur-dadar

kat umah kitorang ni belambak plak kan daging rusa..kalau tak silap sepupu dak p yang bagi…sebab aku tak pernah masak daging rusa ni so tak berapa sure la nak buat ape..last2 malas nak pikir aku wat jek masak black pepper cam biasa2 aku masak daging lembu….

ni aku nak share cara aku masak daging black pepper…tak kesah la daging pe pon…setakat ni aku pernah masak daging lembu (normally), kerbau (time raya korban) and baru2 ni rusa… 😀 selalunye menjadi laa….tak caya tanye dak p…dier memang suke kalau masak black pepper ni…hohho…

bahan2:

  • daging rusa pon sodap..
  • serbuk kunyit, black pepper, white pepper
  • black pepper yang baru jek dihancur2kan (yg bulat2 itam tu..kasi hancur sendiri)
  • kicap
  • garam
  • bawang putih and bawang merah
  • sayur2 ke..cam kacang panjang or kacang buncis or ape2 jek la yang ade..

gini jek caranya….

  1. daging tu dihiris tak berapa nak nipis sangat laa..agak2 sedap makan tu….
  2. then dalam satu bekas masukkan daging tu, then letak kunyit, kicap, black pepper serbuk, white pepper serbuk and fresh black pepper yg agak hancur (aku takde lesung ke pe ke so just potong2 and ketuk2 kasi tak berapa nak halus ngan pisau)
  3. gaul2 kasi rata and biarkan jek la seberapa lama korang suke.. 😀 lagi lama lagi best la..aku kadang biarkan 15-30 minutes..depend on tahap kelaparan aku..
  4. Then potong bawang putih and bawang merah (besar)
  5. Panaskan minyak and masukkan dua2 bawang tu…
  6. Bila dah naik bau tu bule la masukkan daging kita kalau ade rempah2 dalam tu masukkan saje..
  7. kacau2 la sampai daging tu kasi nampak cam dah masak tu…
  8. kalau rasa tak cukup itam tambah lagi kicap..and letakkan air sket..
  9. Then biarkan sampai daging tu sampai empuk and normally air tu pon akan kurang and cam ade la berkuah sket..tak berapa kering and tak berapa berair sangat…just nice…tapi ikot selera gak la kot..aku suke cam ni.. 😀
  10. Lastly kalau korang rasa tak cukup masin..letak la garam sket ye..

Kalau nak letak kacang buncis or kacang panjang pon bule…aku tu letak sbb malas nak masak sayur separately.. :p hohoho..mahapkan saya…

So gitu la adanya..masakan puan beba yang memang terkenal dengan ketidakrajinannya..hehe..

Telur dadar tak payah la nak bagitau camne nak buat kot..hehe..

 

written by beba

Incoming search terms:

  • daging rusa masak kicap (32)
  • masakan daging rusa (29)
  • daging rusa (15)

4 thoughts on “Makan daging rusa black pepper ngan telur dadar pon sedap jugak..”

    1. beba Post Author

      @siha rendang adalah sangat leceh! hehehe…saya ni bukan jenis yang rajin pon..biasanya masak pakai bahan2 biasa jek..yang senang carik and lambat rosak..dah ber3 je pon kan..rendang ni ala2 makanan special hari raya..tu pon orang lain buat..hahaah..

      @sang ayah haahha..yo la..

Please let me know what do you think about this post. :D