Don’t judge a Lasagna by the rupe..

jangan judge something hanya pada rupa…

steamed lasagna

rupa tak seberapa..tp yum..yum.. :p

actually tak terfikir pulak boleh jek buat lasagna kukus ni..and the taste pon sangatlah ok..mmg kena la ngan yang aku suke..tapi kalau bake punye ada advantage part cheese tu laa..dier cam masak skali..kalau kukus ni..cheese just cair jek bertepek kat atas tu..hehehe…

tak de oven, kukus pon jadik laaa.. :p

tapi mmg yum2 laa..lepas gak aku makan lasagna..dah lama tak makan..secret recipe punye lasagna tak sedap..cam masak daging cincang goreng sos jek..huu..pizza hut punye plak seafood sos putih..alahai..lagi tak kena ngan selera aku..nak try kat restoren italy ke mana2 ke kat KK ni cam tak berapa nak sure la plak kehalalan restoren2 tu..so better jangan la kan..

masa aku dok buat status pasal lasagna kukus aku ni kat FB cam ada gak la 2-3 orang cam interested nak recipe..so aku post la kat sini recipe nye..

owh..recipe ni pon sama ngan yg adik aku rina a.k.a renamonte ikot masa mula2 dier berjinak2 buat lasagna dlu..dier google jek kat internet..

aku salin dah lama gle dah before datang Sabah lagi..maknanya dah 2 tahun ke? hahahaa..baru la nak buat…

 

Resipi Lasagna Kukus

  • 40gm butter
  • 3 table spoons of flour
  • 75 cl fresh milk (sejuk)  <– sori ye..aku tak sure cl ni ape..hehe..ade ke? ke aku silap salin?
  • 500gm mince meat
  • 1 onion (aku letak garlic gak..)
  • 1 tin tomato puree/prego/pasta sos
  • cheese sesuke hati…
  • salt and pepper secukup rasa.

caranya:

persediaan kulit lasagna

eventho kat kotak tu kata tak perlu rebus etc..tapi kena gak lembutkan sket..so tak payah la nnt kita nak kukus/bake lama2. Skill adik aku..dier rendam jek dalam air panas, tapi sapu sket minyak kat every kulit supaya tak melekat.

untuk bechamel sauce (sos putih tu)

  • cairkan butter dalam periuk atas api kecil.
  • bila dah cair, masukkan tepung sambil kacau (jangan berenti..kang berketul pulak)
  • pastu masukkan susu sejuk tu, kacau lagi sampai agak pekat, seasoned kan dengan salt and pepper.
  • tutup api, ketepikan dlu.

sos merah

yang ni plak wat jek ala2 sos korang nak masak spaghetti bolognese tu..cara aku:

  • panaskan minyak, goreng bawang and garlic sampai naik bau
  • masukkan cili boh, goreng sampai aku bersin (haha..serious..kalau dah bersin tu maknanya dah sedang elok la cili boh tu.. :p)
  • masukkan mince meat yang dah lembut, then masukkan skali prego or tomato paste ke ape2 la..
  • aku suke tambah sket sos tomato lagi and little bit of sos cili..
  • then sampai daging tu dah masak betul2..just letak garam sket and pepper…siap la..ketepikan jugak

assembling the lasagna

  • before tu siap2 la panaskan air kukus tu ek..
  • so, dalam pan korang.. ( aku just guna loyang bulat yang 18cm tu jek..tempat kukus aku kecik jek..hehee.. ) sapu minyak sket.
  • then just alternate kan jek kulit lasagna, sos merah, kulit lasagna, sos putih..sampai seberapa banyak layer korang nak..aku just mampu letak 5 layer jek..loyang rendah..hehe..lagi tebal lagi best!!
  • then tutupkan loyang ngan aluminum foil.
  • dah siap tu masukkan la loyang tu dalam tempat kukus tu…and tunggu la dalam 20-30 minit…
  • then..siap!! bule makan…

 

itu jek laaa…yum2..bila nak buat lagi ni..semua ingredients ade lagi nih..heehehe…

 

written by beba

Incoming search terms:

  • resepi lasagna kukus (173)
  • lasagna kukus (68)
  • resepi lasagna secret recipe (54)
  • resepi lasagna pizza hut (46)
  • resepi lasagna (27)

5 thoughts on “Don’t judge a Lasagna by the rupe..”

  1. JaJa-BinX

    thanks for the recipe..bley cube ni..tak best kan lasagna kat pizza hut dah takde yg beef..dulu2 ada,tak perasan sejak bile dah takde beef..(sejak abis belajar,jarang order side dish + jarang mkn kat pizza hut~lyn dominos jer)

    cumernye nak tanyer….cheese tu nak pakai type mana?mozarella ke, cheddar ke, grated ke,ntah2 apa2 lg type yg kat market tu…

    1. beba

      @k.izan hahaa..takde nye tutup piza hut nye..lgpon lasagna gini takde kat piza hut.. :p

      @mama zharfan sedap..berbaloi la buat sendri..hehehe..

      @jaja tu laa…kat piza hut takde plak yg beef..yg seafood ni cam tak kena sket rasa dier..sini kalau ade dominos dah lama dah convert..hahaha..tp piza hut jek ade kan..so setia laa… :p

      cheese tu ko pakai jek la ape yg ade dalam fridge ko..hehehe..aku pakai cheddar cheese yg orang selalu letak kat sandwich tu jek..hehee..sini mahal la cheese cam mozarela etc tu..tak mampu aku nak beli… :p

Please let me know what do you think about this post. :D