Don’t judge a donat by the rupe

donat

tak comey tp sedap pe...hohoho

hohoho..first time aku mencuba wat donat..not bad laaa…hehee..rupe mmg la cam tak comel..sbb aku just pakai tangan jek wat bentuk tu..cincai2..hahaha..actually aku cam biar dough tu rest a little too long..tapi cam tak effect sangat rasanya..sbb rasanya still cam yang aku suke..crunchy at the outside and soft in the inside..hohoo..dah lama aku tak makan donat biasa2 ni..biasanya makan yang renamonte wat jek..hehehe..tak pon donut big apple..

gula tu plak aku just ada gula biasa yang kasar tu jek..nak blend cam malas..so bantai jek laa…hahaha..yang penting ada gula..

ni resipi yang aku follow tapi aku half kan semua measurements..cam byk sgt jek 500g tepung ni.

  • Hi-Protein Flour   500g
  • Yis Segera   6g
  • Air suam   170g (3/4 cawan)
  • Tepung susu penuh krim   30g (1/3 cawan)
  • Telur   50g (sebiji)
  • Marjerin   90g (1/2 cawan)
  • Gula pasir   30g (3 camca besar)
  • Garam  5g (1 camca besar)
  • Serbuk penaik   7g (1/2 camca besar)

cara buat dier:

  • campurkan yis, air suam dan gula..tunggu sampai cam berbuih
  • then semua yang dah dimeasurekan tu just masukkan jek dalam satu bekas and gaulkan.
  • Bila dah cam tak melekat-lekat kat tangan tu, tutup ngan cling wrap ke then biarkan sampai saiz dough 2 kali ganda.
  • pastu pepandai la korang bentuk kan donut tu..nak pakai tangan je ke..nak pakai acuan ke pe ke..masa nak bentukkan tu aku letak kan tepung sket..jangan kasi lekat..
  • pastu bole la korang goreng sampai jadi warna kuning keemasan (tapi aku punye cam over plak..hahaha..)
  • pas da goreng tu..boleh la campak donut tu dalam gula aising ke..gula kasar ke..hahaha..apa yang ada jek la..
  • siap and bole makan!! 😀

tengok la kalau rajin nak gak buat lagi…heheeh.. :p sekarang ni aku rasa cam da cam di pam2 plak…huu…diet..diet..diet..

 

written by beba

3 thoughts on “Don’t judge a donat by the rupe”

  1. beba Post Author

    hohoho…try..jangan tak try..hehhe

    eh..lupe plak nak mentioned kat post tu…sbb hi-protein flour takde haritu just pakai tepung gandum biasa jek… 😀

  2. Pingback: donat cara lama gak tetap dihatiku.. | Habibah & Anas

Please let me know what do you think about this post. :D