Burger Malaysia [pau goreng sambal bilis] sedap!!

Baru2 ni aku dengan penuh kerajinannya dah try buat Burger Malaysia ni…tak tau la semua orang panggil gini ke tak..tapi benda alah ni cam pau goreng then ada inti sambal ikan bilis

Benda ni memang selama aku duduk kat KK ni aku tak pernah nampak lagi jual..tapi kalau balik Kajang memang cam almost everyday kot ada jek sesape beli untuk breakfast.. 😀 Memang antara kuih favorite aku ni…kuih paling favourite no. 1 aku ialah Karipap kentang!! Suke sangat…and aku paling suke karipap kentang yang Mak Long Jo aku wat…sedap gile…tapi nak buat karipap ni cam belum seru lagi..cam susah jek..huuu…tapi aku dah pernah try wat samosa..senang sket..

opss..cam dah jauh plak menyimpang…so ni la rupe Burger Malaysia aku…hoho..

burger-malaysia

nak kata comel tu tak laa…tapi aku rasa sedap jek..hehehe..dak p pon cakap sedap..tapi dier kate sambal bilis aku pedas sangat..hoho..

burger-malaysia [pau goreng sambal bilis]

aku buat tak banyak pon..buat 2cups of tepung jek..dapat dalam 11 bijik..comel2 jek..

Ni resepi dough untuk pau goreng (yang dalam kurungan tu sukatan untuk 2cups of flour):

  • 1kg flour (2cups)
  • 2 1/2 cups of warm water (3/8 cup)
  • 1 cup of sugar ( 1/4 cup)
  • 1/2 cup cooking oil  (1/8 cup)  <– aku pakai minyak jagung..
  • 1 packet 11g of yeast (3g) <– ni sbb 3g ni camnenye nak sukat..so aku agak2 jek laa…kalau tak silap aku letak 1 t/s kot..

 

So cara nya:

  1. Larutkan yeast & sugar dalam warm water then biarkan kejap sampai yeast tu ade buih2 sket..
  2. Gaul rata flour and cooking oil.
  3. Then tuangkan campuran air suam yang ade yeast and sugar tu sket2 and uli
  4. Pastu kasi bulatkan kecik2 dough tu and biarkan dalam 30minit gitu..
  5. Pastu boleh la goreng..

 

Untuk inti korang goreng la cam wat sambal bilis biasa2 tu.. 😀

Pas dah sejuk sket cam ala2 bule pegang tu..potong kan pau goreng tu dua..jangan sampai putus plak..then masukkan la inti tu…siap la untuk di makan..yum..yum!!

Sebab ni first time aku buat ade gak la cerita sket..hahaha..aku dok biarkan benda tu sampai sejam gak kot sebelum aku goreng..sebab aku tengok cam tak naik sangat pon..aku dok budget dier akan naik cam time aku wat donut tu..tapi pikir2 balik mmg la takkan naik sampai gitu kot..sbb takde pakai serbuk penaik..

dah lama tak makan benda alah tu cam lupe plak yang roti dier mmg padat daripada donut…hohoo…dok cakap resipi plak yang salah..hahaha..padahal bile dah goreng mmg perfect laa..luar dier ada cam garing2 lagi..then dalam sedap2 makan..lembut tak lembut, keras pon tak keras..just nice…tambah plak ngan sambal bilis yang pedas..wohh..best2…

ade nampak cam post angkat bakul sendiri ke? haahhaa..tak kesah laa…yang penting pas ni bule wat lagi..mmg tak lama pon wat benda ni..kalau tolak masa tunggu dough naik tu laa.. 😀

Kay la tu jek..sila2 kan la cuba ek..

p.s: kalau inti tu tambah2 ingredient lain pon best gak kan..lenkali try… :p

 

 

written by beba

Incoming search terms:

  • resepi burger malaysia (466)
  • resepi pau goreng (348)
  • resepi biskut (240)
  • pau goreng (240)
  • resepi pau sambal (133)

5 thoughts on “Burger Malaysia [pau goreng sambal bilis] sedap!!”

  1. efa

    woahhh sy pun panggil mendealah ni beger malaysia.. hehe.. sedapnye nampak yg beba buat..kuih feveret sy gak ni, selain karipap..eh same la kite! hehe

    angkat bakul pun kalau dah memang sedap, tadek hal la.. hehe

    tetibe teringin nak makan beger mesia ni memalam ni..huhu

  2. nad

    bebaaa…aku terliur niii..
    dulu penah try tp x jadi..tapi karipap aku penah try, mmg menjadi..karipap lg senang dr burger mesia la aku rase..

    isk, xleh jd ni..lepas pantang ni aku nak buat gak lah

    1. beba

      @??? ????? hehehe..for me benda ni ngan donat cam lain jek..sbb dough dier pon lain..tapi dua2 pon sedap..hohoho..

      @nad karipap cam lagi susah sbb cam nak kena wat kelim2 karipap tu cam susah jek..haaha..dlu masa mak long aku wat ade gak pernah try..tp tak menjadi..haahha..so bagi aku plak wat burger mesia ni mmg lagi senang dari wat karipap..hehe..bile la agaknye aku nk try wat karipap plak ni..hehee..

Please let me know what do you think about this post. :D