Felt ABC Book – Part 1

Hari Isnin lepas bersamaan dengan 14.12.09 aku dengan rasminya telah memulakan my 4th Felt Project. Sampai ke hari ni progressnya tak la banyak..and macam dah 2 hari pon tak sentuh lagi benda tu..hahaha..tak tahu la bila siapnya…

So, cara-cara untuk membuat buku felt ABC ni ye kawan-kawan….

Potong Felt petak-petak, 26 pieces untuk the alphabets and another 4 untuk cover buku tu…

30 Pieces of Wool Felt

30 Pieces of Wool Felt

Pastu lukis kan ABC nya…nak print pon bule gak..suka hati la..kalau nak lagi hand-made..lukis sendri la kan..tapi nak senang print aje…tapi aku cam terasa nak lukis jek…

ABC-Z on plain A4 papers..

ABC-Z on plain A4 papers..

and then…ape lagi…rajin2 kan lah diri anda untuk memotong huruf-huruf ini dengan gunting, satu per satu..

Sila jangan sepahkan gunting anda merata-raya ye..

Sila jangan sepahkan gunting anda merata-rata ye..

kemudian…..

………………………………

……………………………

tunggu la bila aku dah buat the next step nye…hahaha…sampai sini jek baru aku buat…

aku start buat ni pon sebab aku takde mende nak buat sebab masa tu takde letrik…fyi aku rasa selama aku dok kat KK ni..mmg tak sah kalau SESB (TNB kat sini) tak potong letrik sekali dalam sebulan..paling sket pon 15 minit mesti nak takde letrik kat sini….bulan ni je dah 3 kali takde letrik di 3 hari yang berbeza..dan kalau aku kira adalah dekat 8 jam dah kot takde letrik…untuk bulan December ini sahaja ye kawan-kawan…tensen tau…huu…

written by beba

Incoming search terms:

  • felt (324)
  • FELT BOOK (66)
  • wool felt (30)
  • cara membuat keychain kain felt (16)
  • cara potong huruf felt (13)

10 thoughts on “Felt ABC Book – Part 1

  1. Pingback: Kan best kalau ade mesin jahit… | Habibah & Anas

  2. Pingback: Project Felt; Buku ABC – Part 3 | Habibah & Anas

  3. Pingback: Project Felt; Buku ABC – Part 4 | Habibah & Anas

  4. Pingback: Project Felt;Buku ABC – Final!! Setelah Setahun.. | Habibah & Anas

    1. beba

      beli kat kedai craft or beli online pon ade..just google jek..ramai dah yang jual online.. :D kat daiso pon ade..tapi kat daiso tak sure jenis ape…normally yang ade wool felt and polyester felt…ikot preferences masing2 nak pakai yang mana.. :D

        1. beba Post Author

          felt ni takde la mahal pon..beli sekeping2 pon bule..ikot nak beli warna ape..normally ade jual saiz A4 or separuh A4 kot..harga maybe dalam RM1-2 gitu sekeping..lebih kurang la.. :D google jek..banyak dah skang ni online shop yang jual felt ni..yang saya selalu beli felt dlu kat jajakraf..or kalau nak alternative beli kat susandfeltproduct ke pe ntah nama kedai tu.. :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.