Kek Batik Sedap dan Mudah versi Mak Beba

Lama juga aku dah tak buat kek batik. Tapi kali ni aku cuba resipi baru yang adik aku guna. Dia ada buat dulu, sedap pulak kejadiannya dan resipi ni pon tak pakai telur.

Ntah macam mana serious kali ni rasa macam kejap gila lah siapnya. Hasilnya adalah sangat memuaskan hati. En. Laki saya pon kata sedap. Mihmihmih.

kek batik sedap dan mudah

Kalau ikut resipi asal dari adik aku si Zahidah tu, pakai sepeket kecil Milo. Aku takde sepeket ade setin besor je. Hahaha. Dan tak tahu berapa gram lak sepeket tu. Dah la aku cari timbang aku pon macam dah hilang. So selepas google sket sana sini. Aku tukar sikit lah resipi nya dan aku lagi suka ada rasa pahit-pahit coklat tu lagi.

Jadinya kalau nak cuba kek batik version takde telur style mak Beba, bolehlah ikut resipi kat bawah ni ha. 😀

RESIPI KEK BATIK SEDAP & MUDAH MAK BEBA

Bahan-bahan:

  • 1 1/2 cup Milo
  • 1/2 cup Cocoa Powder
  • 250g Butter
  • Half packet biskut Marie or secukupnya lah, depend on besar mana paket biskut tu.
  • 1/2 tin Susu pekat
  • 1 TBS Vanilla Essence

Cara-cara:

  1. Cairkan butter dalam pan ke kuali ke suka hati la kan.
  2. Tambahkan susu pekat dan vanilla essence. Kacau rata.
  3. Masukkan Milo dan cocoa powder tu sikit-sikit sambil kacau bagi sebati semua tu.
  4. Tutup api dan bagi sejuk sikit, sementara tu boleh patah-patahkan biskut marie tu.
  5. Tuang je biskut marie dalam tu dah kacau la dia bagi bersalut.
  6. Lepas tu masukkan dalam bekas, padatkan dan simpan dalam peti ais. Sebaiknya semalaman gitu.

Pastu boleh la makan…yum yum..sedap..hehe..

Ade orang macam rajin dok layerkan kan bagai selang selikan biskut dan coklat tu. Kalau style aku takde la rajin sangat nak buat gitu. Hahaha. Humban je semua.

Dok buat post ni terasa macam sedapnye lah kek batik..hahaha..bila la nak buat lagi ni. Dah habis dah yang buat hari tu. Al-maklumlah cerita lama ni. Huhuhu. Okay lah ni je cerita kali ni. 😀

 

 

written by beba

Seminggu yang Mandom..

Aku tengok seronok betul kawan-kawan post pasal pergi open house, makan sedap-sedap. Jeles pon ada. Ye lah. Bab makan ni memang aku suka. Hahaha. Tapi tu lah. Dah seminggu juga la kitorang ni melepek kat rumah.

Kata doktor kena demam viral. Ye la tu gamaknya. Pembawanya ialah tak lain tak bukan ialah Si Ayah bebudak ni.

Lepas tu dapat ke aku. The next day, Alif pula kena. Azri masih lagi berjaya mengelak dari berjangkit. Berjemaah la kitorang gi klinik.

Get Well Soon - nasihat Azri

Survivor kita bagi nasihat suruh jaga kesihatan. Hahaha. Tapi lepas tu dalam sehari dua dengan dia pon kena sekali. Dah join melepek bersama-sama.

Dia pula lepas tu pergi klinik ambil ubat juga. Tekak dia dah merah dah. Dah la budak sorang ni memang dari kecil sampai la sekarang ni memang susah bagi makan ubat. Tapi hari tu kesian juga aku tengok dia. Walaupon meleleh-leleh air mata dia tapi dia bukak juga mulut makan ubat tu. Bagus anak aku ni. Hehehe.

Get Well Soon

Kalau dah satu rumah semua sakit memang sunyi je rumah, rasa down je. Gelak ketawa pon dah tak dengar dah. Ni dah seminggu ni at least Alif dah ok la tu kot walaupon belum sihat betul lagi. Dah lama sangat pula dia tak pergi sekolah.

Aku cakap ngan Azri, dengan minyak garlic and letak air lemon bagai ni kalau masuk oven sedap ni. Hahahaha..

Dalam seminggu ni dia macam penyakit tu pusing-pusing gitu..taknak pergi completely. Azri macam 2 hari lepas first demam tu dia macam dah ok. Tinggal sikit je ade batuk gitu. Then semalam tetibe macam naik balik demamnye. Alif pon gitu.

Tu lah al-kisah kami yang terkini. Kepada kawan-kawan yang sudi baca cerita mandom aku ni terima kasih la ye. Tolong doakan kami sihat secepat mungkin. Mandom sungguh hari-hari kami ni. Hehehehe. Moga Allah berikan kita semua kesihatan yang baik. InsyaAllah. Amin.

written by beba

Raya Aidilfitri 2017 – Part 2

Bersambung lagi cerita Raya Aidilfitri kami sekeluarga untuk tahun 2017 ni. Kalau kot korang belum baca lagi part 1 boleh la baca kat sini: Raya Aidilfitri 2017 – Part 1. Post sebelum ni cover cerita dari malam raya hinggalah raya ke-2.

So untuk post ni cover untuk hari ke-3 dan seterusnya. 🙂 which is tak banyak cerita pon. Hahaha.

Raya ketiga ni, geng Beranang, nenek, atuk, mak pak saudara dan sepupu semua ramai-ramai kitorang raya ke Labohan Dagang. Memang antara aktiviti tahunan juga ni. Ada la juga kadang-kadang missed. Hahaha.

Tapi tak rajin la pula kan nak bergambar. So ada la sikit gambar ni je ha. Tapi ada satu video Azri yang memang wajib simpan dalam blog ni. Hahaha. Nanti lepas tunjuk gambar ni karang.

On da way dalam kereta tu biasa je bebudak ni. Aman gak lah sebab ayahnya bagi main handphone sorang satu. Jarang gak dapat ni. Macam special occasion la tu. Mentang-mentang raya. So mak kasi la tutup sebelah mata je. Mak pon biasa la. Dalam kereta takda benda nak buat apa lagi. Amik la gambar selfie sekeping dua. Hahaha. Azri pon elok pulak dia pon join sekali kat belakang tu. Hahaha.

raya-2017-ii- mak selfie dalam kereta

Sampai je sana, salam-salam semua duduk la mengadap kuih raya. Haha. Biasa kalau kitorang pergi rumah kat sini memang wajib diorang jamu makan nasi lauk yang memang terbaik sedap punya. Hahaha. Tak pernah la tak sedap makan kat sana.

Sambil menunggu main course, sempat lagi dok selfie laki bini. Ni pon agenda jarang berlaku. Hahahaha.

raya-2017-ii- selfie laki bini

Kamera sape la blur semacam gambar ni. Hahaha. Ntah apa-apa je kan gambar yang ambil time raya ni. Tak melambangkan raya langsung. Hahaha.

Okeh ni pulak gambar bebudak ni dengan dua pupu diorang. Yang perempuan berdua ni anak sepupu aku si Yatie. Tiqah dan kakaknya Iqin.

raya-2017-ii- the cousins

Kali ni nak belanja satu video Azri menyanyi. Hahaha. Lagu ni aku tak tau la mana dia dapat. Aku pon tak dapat nak detect dari mana asalnya dan ape maksud perkataan tu. Banyak kali dah aku tanya Azri. Dia pon tak tau ape maksud perkataan yang dia nyanyi tu. Hahaha. Tapi memang wajib simpan la video ni. Kenangan tu. Hahaha. Dah besar esok tunjuk balik kat Azri. Hahaha.

Selepas kitorang selesai menjamu selera, dah kenyang perut suka hati serta dah bersalam-salaman dengan tuan rumah. Masing-masing pon menghala balik ke rumah atau pon ke destinasi yang lain. Kitorang sempat melencong pergi mall sekejap. Hahaha. Jalan-jalan cuci mata.

Fast forward to next the Sunday on 02.07, disebabkan aku dah nak balik and itu la last weekend yang ada. Jadinya mak aku buat open house hari ahad tu. Alhamdulillah, meriah la juga. Ramai kawan-kawan yang sudi datang. Terima kasih. Hehehe.

raya-2017-ii- open house with friends

The usual bunch. 😀 Kawan-kawan aku dari zaman SMSS. May our friendship last forever. Gitu. Hahaha.

Bawah ni gambar Azri dan Azri. Hahaha. Memang wajib la kena amik gambar sesama bile berjumpa diorang berdua ni. Mihmihmih.raya-2017-ii- azri meets azri..again

Jadinya. Ini je lah cerita Raya kitorang untuk tahun 2017 ni. Terima kasih kerana sudi membaca. 🙂

 

 

 

written by beba

Raya Aidilfitri 2017 – Part 1

raya2017- selamat hari raya aidilfitri

Alhamdulillah. Syawal tahun ni kami semua sambut dengan keluarga di Kajang. Sama seperti tahun-tahun yang lepas, di taman perumahan di rumah keluarga di Kajang memang ada buat takbir rumah ke rumah pada malam raya. Tahun ni awal pulak giliran rumah kami. Memang setiap tahun juga memang akan buat hidangan sikit untuk dijamu kepada yang datang. Nasib baik lah tahun ni buat simple je, sebab macam tak ramai pula yang datang. Tapi takpe rezeki orang rumah la kan. Mihmihmih..

raya2017 - hidangan untuk yang datang takbir

Popia goreng memang tak pernah mengecewakan..hehe..marvelous..marvelous.. Hahaha. Malam raya tu saja je lah record video Azri suruh dia ucap Selamat Hari Raya. Agak struggle gak la dia nak menyebut perkataan tu. Haha.. Silalah tengok video kat bawah ni.

Jom sambung pula cerita hari pertama Raya Aidilfitri 2017 ni,

Tahun ni tema raya pertama kami sekeluarga pakai jubah warna dusty pink, dan untuk kaum adamnya pakai baju melayu macam warna coklat maroon la cam gitu lebih kurang warna nya.

raya2017 - keluarga en mael

Alhamdulillah, semua pon dapat berkumpul tahun ni. Complete cukup semua. Hehehe..

Macam biasa tahun ni raya pertama kitorang kat rumah nenek je lah di Beranang. Lepak makan dari siang sampai ke malam. Hahahahaha. Menu hari pertama raya of course la kena ade ketupat, lemang, kuah kacang, rendang ayam dengan rendang daging. Tak sah kot kalau takde. Kurang je feel raya tu. Mihmihmih.. Tapi my favourite tetap ketupat, kuah kacang dan rendang daging. Ntah kenapa memang aku tak gemar makan lemang ni.

Esoknya tu untuk raya ke-2 masih lagi ke rumah nenek di Beranang juga. Kitorang beraya sekitar tu lah, rumah-rumah saudara yang dekat situ. Untuk hari ni kitorang berempat je la pakai theme biru gitu.

Alif mana ntah la masa kitorang ambil gambar ni. Jadinya takde la dia dalam ni. Hahaha..Gambar time raya pon tak ada yang rajin nak ambil. Jadinya takde lah gambar ke pe nye untuk hari raya ke-2 ni. Malam gak baru kitorang sampai ke rumah.

Dah tengah malam pukul berapa ntah, bebudak ni semua pon dah tidur, jadinya kitorang berdua keluar kejap gi mamak. Hahaha..letih makan ketupat rendang je dua hari ni. Dok pekena teh tarik ngan maggi goreng telur mata pulak. Hahaha.

raya2017- maggi goreng telur mata

So berakhirlah cerita bahagian pertama Hari raya kami untuk tahun 2017 ni. Nanti sambung pula bahagian kedua. Tak nak bagi panjang sangat post ni. Hehehe.

 

written by beba