Star Reward Chart Puasa Ramadhan (Free Printable)

Eh. Dah 6 ke 7 hari ek puasa dah ni? Hahaha. Rasa macam kejap je. Adeh. Kali ni saja je nak share printable reward chart bulan puasa ni. Dah lama dah benda ni aku buat dulu masa Alif 6 tahun kalau tak salah. Hahaha. Patutnya share masa tu la kan? Tidak kesampaian. Hahaha.

free printable - puasa reward chart

Tahun lepas tak buat pon segala reward chart untuk Alif, memang ke laut juga puasa dia. Hahaha. Jadinya tahun ni print je lah balik kot dia ada semangat lebih sikit nak puasa, dan alang-alang terus share je dengan korang semua. 😀 Kalau korang berminat lah kan nak buat juga for your kids, kalau belum buat lah kan..walaupon dah few days dah setel puasa, sempat je kalau nak buat. Simple je benda ni. Nanti aku tunjuk.

Masa Alif 6 tahun tu siap penuh tu puasa. Hahaha. Mungkin juga excited sebab nak lekatkan star tiap-tiap kali lepas buka puasa. Ni post lama pasal reward chart bulan puasa for Alif dulu: Puasa Reward Chart untuk En. Alif

So this is how it looks like lepas dah siap di letakkan kat peti ais. Kena letak tinggi sikit. Kang si kecik tu sebok lak nak buat juga. So far macam elok je Azri tak kacau.

free printable - ramadhan fasting reward chart

Untuk versi Alif special sikit lah, hahaha. But untuk yang freebie tu aku letakkan sesiap ruang supaya boleh tulis nama anak tu.

Here is the link for download: http://blog.beba-anas.com/freebie-puasa-chart

Lepas dah download ni. Apa yang korang perlu buat cuma:

  1. Print je pdf file yang dah korang download tadi
  2. Then cut the niat puasa dan doa berbuka tu.
  3. Lekatkan double sided tape on the back side of the stars. (Kalau dah print yang page with stars tu on sticker paper, just skip this step).
  4. Lastly cut the stars dan masukkan ke dalam bekas. Aku asingkan yang star besar dan star kecil, supaya senang nak pilih nanti.

free print reward chart puasa

Gitu je lah kekdahnya. Kejap je siap ni. Hihihi. Bekas untuk stars tu aku buat pakai sekeping A4 size paper je. Buat macam nak buat paper bag tu. But up to you la nak letak dalam bekas ape pon. Hehehe.

Itu je la update dari Mak Beba.

Moga Ramadhan ini lebih baik dari Ramadhan yang tahun lepas-lepas. InsyaAllah. Happy fasting you guys.

 

written by beba

Hadiah untuk Cikgu sempena Hari Guru 2017

Bab buat benda DIY ni sebenarnya sebab Maknya yang suka. Hahaha. Lagi-lagi bila jumpa benda baru. Mesti nak cuba. So tahun ni benda baru yang aku cuba ialah Heat Shrink Paper, yang end productnya jadi custom name keychain untuk cikgu-cikgu Alif. Bab nama-nama cikgu tu memang aku rely on Alif je sebagai source information aku. Jadinya, maaf ye cikgu-cikgu kalau salah eja. Hahaha..

Kalau korang dah lupa ape rupanya hadiah untuk hari guru tahun lepas, boleh refresh balik kat blog post aku kat sini: Hadiah Hari Guru 2016 – Alif darjah 1. Simple je rupanya kan. Tapi kalau dah buat berbelas..hahaha..sila bayangkan sendiri.

Tahun ni pon, total semua aku buat 14 set. Guru Besar pon dia nak bagi, cikgu bahasa cina yang mengajar kelas dia pon dia nak bagi gak, walaupon dia sebenarnya ambil Bahasa Arab. Adeh..macam-macam budak ni..hahaha…

Camne lak rupa hadiah hari guru tahun ni..haa..tadaaaa…

hadiah hari guru simple

Hehehe..aku suka ngan hasilnya..nampak cam cantik lak. Balut dengar kertas nipis je ni, tak pasti apa nama kertas ni. Macam kertas baking tu pon ade kot stylenya. Senang aku gam je. Hahaha..lepas tu ikat ngan tali tu ha..

Isinya? Sama je macam tahun lepas. Cuma kad ucapan dari Alif, pen merah ( 2 batang je tahun ni. mihmihmih ) dan brownies yang selalu aku buat tu lah, tapi kali ni aku ada adjust sikit resipi brownies tu. Brownies pon decrease in size.. Hahaha..tak sempat nak beli bekas besar ke pe, so gune je la ziplock bag kecik yang ada kat rumah ni.

hadiah hari guru - brownies dan keychain

Yang ala-ala special sikit tahun ni ialah Keychain nama untuk cikgu ni. Hahaha..project last minutes aku yang hampir-hampir tak berjaya siapkan. Hahaha..seriously, tak tido malam tau aku buat benda alah ni semua. Salah sendiri juga la kan sebab semua pon buat lambat. Time management ke laut. Hahaha.

Untuk keychain ni design pon sepatutnya boleh buat awal, haha..tapi tu lah. Semua baru nak buat hari sebelum 16 May tu. Boleh pulak lepas tu ntah macam mana printer pulak buat hal dia bagi aku error: mismatch paper pulak. Makan masa gak la nak setting, troubleshoot pulak, nasib baik laaaahhhh lepas tu macam boleh print. Syukur. Hahaha.. Kalau tak memang tak menjadi project keychain ni.

Kalau ada sesiapa berminat nak cuba juga buat keychain sendiri ke, nanti aku buat special post ye untuk camne aku buat keychain ni and kat mana aku beli supplies. Ade ke sebenarnya yang minat ni? Hahaha.

And lastly, kena la ade personal touch dari studentnya kan. Dah nama Hari Guru untuk Si Anak. Bukan nye Mak punya cikgu, ye dak. Macam tahun lepas juga aku suruh Alif tuliskan kad untuk cikgu-cikgu dia.

Basically aku buatkan dulu contoh sikit then aku suruh dia ikut. Potong-potong tu semua aku buatlah. Alif cuma tulis dan deco. Kad ucapan hari guru ni size A5, maksudnya kertas A4 tu korang potong dua. Jadi la dia kertas A5. Then aku potong sikit slit untuk letak pen merah dua batang tu dan lipat untuk buat kad. Lepas tu dah boleh bagi anak deco. Mihmihmih..aku bagi pen dan marker warna-warni dan stickers.

But, in the end most of the front cover, part yang ucapan depan tu yang ‘Selamat Hari Guru’ tu, aku yang tulis. Nak tunggu Alif buat semua memang tak siap. Hahaha. Dia tulis nama cikgu kat bawah cover tu dan ucapan kat dalam plus sign nama dia. Yang gambar bawah ni tu hasil Alif la tu. Boleh la untuk permulaan punya. Lepas tu kelaut gak. Nak cepat la ape lah. Memang dah lambat dah pon. Dia pon dah letih. Hahaha..

Selesai je dia tulis kat dalam semua tu terus masuk bilik. Tido terus.

hadiah hari guru simple - kad simple hari guru

p.s: Iye, brownies ku takde kedut-kedut, tapi don’t judge a brownies by its look tau. This time memang kena la ngan selera aku ni.  Dia fudgy, less sweet gitu. Harap cikgu pon berkongsi selera ngan aku. Hahahaha..kalau tak nasib lah. Nak buat camne ye dak. 😀

 

 

written by beba

First time Online Shopping beli Sandal

Al-kisah kalau orang yang kaki saiz standard rakyat Malaysia mesti senang hati je kan, masuk kedai-kedai kasut, capai kasut kat shelf display and sarung je. Or kalau tak pon just bagitau saiz and penjual tu nanti akan bagi kasut and boleh test.

But not for me. Not that easy. Kalau masuk kedai kasut yang tak pernah masuk tu memang soalan pertama aku tanya. ‘Apa saiz paling besar ye kat sini?’

The normal answer would be size 9. Dan berlalu la Acik pergi sambil berhuhuhu selepas memberi senyuman dan ucapan terima kasih kat si penjual. Sebabnya kaki aku ni ala-ala cinderella, cuma opposite je. Hahaha. Dia punya kaki super kecik. Aku ni super besar. Haha. I’m wearing US size 10 or EU size 41 or kalau kat UK sedap sikit hati tengok saiz tu, Saiz 8..hehehe.

Then kalau ade pon yang saiz 10 ni, bila ade je yang berkenan di hati. Mesti akan dapat jawapan ‘Maaf, design ni ada sampai saiz 9 je’. Dah kalau 3-4 design ko tanye takde saiz takkan ko nak lagi cari kan. Sakit hati acik tau. Huu..

Sebelum aku ada anak aku still pakai saiz 9, jadinya takde masalah, but somehow the pregnancy process telah mengembangkan kaki aku dan tidak berjaya mengecik balik lepas aku beranak. Hahaha. Nasib baik la walaupon anak dah 2 masih lagi kekal di saiz 10.

Panjang pulak mukadimah makcik sorang ni kan. Hahaha. So back to kisah beli sandal online ni. Aku beli kat website Zalora. Aku tau dah lama dah Zalora ni wujud, tapi barulah tetibe macam sampai seru nak beli kat Zalora ni.

Sebenarnya, memang dah lama gak aku nak cari sandal baru, sebab sandal lama macam dah nak putus dah. Iye la, dok lenjan satu tu je. Hahaha. Ntah macam mana ntah tetibe tercari sandal online..then macam termasuk la pulak kat website ni.

And sebab ade filter elok siap kan. Senang lah terus awal-awal filter saiz. Syukurrrr ade rupanya sandal yang saiz 10 ni. Hahaha..pulak tu ada pulak la Sale bagai. Tak ingat la aku Sale ape. Tapinya memang banyak la sandal yang murah. Personally I love to wear wedges. (Bukan potato wedges ye. hahaha.) Kalau yang ade platform lagi best.

Ha..boleh juga filter type of kasut ngan warna sekali.

Jadinya..setelah aku browse segala wedges sandals yang masih available tu, aku pilih 2 pasang. Ye lah kan. Bukan senang nak dapat saiz 10 ni. So.. TA DAA..

firsti-time-online-shop-with-zalora-pink-black-wedges

Satu black, and satu lagi pink yang tak berapa nak pink la kot..pink belacan maybe. So far so good lah. Tapi yang paling aku suka yang pink tu. Selesa pakainya. Walaupon dia lagi tinggi dari yang hitam tu. Bertambah la ketinggian aku kat 5-6 inci ke gitu kot. Hahaha.

firsti-time-online-shop-with-zalora

It comes with the box macam ni ha. Bule la tahan ada kemek gak kotak tu dikerjakan orang pos. Hahaha. But takde la effect barang dalaman. Cuma bila aku dok teliti dua-dua wedges tu memang ade la macam kurang puas hati sikit.

Yang sandal pink tu macam ade siikittt terkopek tu ha macam dalam gambar..ade yang putih sikit tu. Tak tau la kenapanya. And the zipper for the black wedges macam ade payah sikit gak la nak zip and unzip. Not smooth gitu. Macam ade kena betul lah angle nye. Kalau tak payah sikit.

But all in all. Takde masalah lah. Owh pasal harga. Sebenarnya aku lupa berapa. Tapi yang pink ni macam kalau tak silap RM49+ and yang hitam tu mungkin laaaa 60+ kotttt.. lebih kurang. Hehehe.

Okay..tu je lah cerita shopping aku kali ni. Hahaha.. Thanks En. Laki. 😀 Hihihi.

Kot korang nak try gak shopping kat Zalora, boleh la gi website diorang. Click je kat link ni.

written by beba

BlogBook #2 Siap!

Ingat tak lagi last time aku post pasal Blog Book ni. Alah, yang aku print blog posts dari blog ni jadi buku tu? Buku pertama yang siap tu ade aku cerita kat post ni: Blog To Book #1

Hari ni aku nak bagitau yang BlogBook #2 dah pon siap diprint. Hihihi.

blogbook2- medium potrait photobook softcover

Kali ni warna Soft Pink pulak. Kalau dah semua hitam je, nanti boring la pulak kan? So aku decide nak buat dia warna warni. Layout dalam dia aku guna style yang sama je macam buku yang lepas. Malas nak fikir..so maintain je concept yang sama. Ada la nampak macam ade kesinambungan gitu kan.. Mihmihmih.

So cam gini la lebih kurang a few pages from the blog book.

blogbook2- inside of the book blogbook2- inside layout

For BlogBook #3, insyaAllah akan diusahakan secepat mungkin. Hahaha.. Voucher ada lagi satu yang expiry datenya bulan 8 nanti.

Kalau ada yang belum tahu lagi and nak tahu aku print kat mana mende alah ni, aku print guna servis Photobook Malaysia. Buku ni namanya  8″ x 11″ Medium Portrait Softcover Photobook. But instead of buat photobook, aku buat blog book aku ni lah. Hehehe. Kalau beli time promo dia murah je. 1 buku 40 pages cuma RM29.90 je. Harga sebenar boleh tahan gak sebenarnya. Hahaha.

Seronok tau baca tulisan kita sendiri dalam buku. Hahaha. Lagi-lagi cerita-cerita lama..tergelak-gelak baca sebab kelakar..hahahaha..ntah ape-ape je kadang tulis time muda-muda dulu..hahahaha.

Okay la. itu je buat masa ni. Nanti bebila aku cerita lagi.

written by beba