father to be blues~

puan bibah da masuk 3 rd trimester (btol ker words ni?) minggu lepas..which means kitorang da masuk stage terakhir ntok this priceless journey..bagi aku..dalam 7 bulan nih..byk benda yang telah aku n puan bibah lalui..semuanya baru bagi aku n puan bibah..daripada perut puan bibah flat (clap2~) sampaila terbonjol melebihi paksi sebenar (haha~) ni aku bersyukur pada Allah sebab at least aku pernah melalui pengalaman nih..rasa macam baru semalam jer puan bibah buat pregnancy test tuh..hoho..tujuh bulan sebelom nih terasa skejap btol..lagi 3 bulan nih yang terasa lambat gilos..heh~

bagi aku yang first timer nih..aku tak lari dari berfikir..mcmana la agaknya aku jadik bapa nanti ek?heh..skang nih pon puan bibah ckp aku psyco jer kalu bab2 nih..mcm budak2 kata puan bibah..tp nak buek camno..memang aku takleh kawal rasa exited aku tuh..yaa..itu lah keywords nya..aku exited sbnarnya nak dapat baby nih..aku rasa suma bakal parents pon mcam tuh jugak..kan?mungkin persepsi ayah nih berbeza sket kot daripada mak nya..kalau dari aku laa..yang banyak aku pikir adalah bab 2 preparation ntok baby tuh laa..macamana dia nak idop esok?makan pe?baju sluar sume..sume bapak2 kat dunia nih secara normalnya akan berusaha provide sume2 nih..aku pon mcmtuh jugakla..selagi mampu aku akan usahakan yang terbaik ntok bakal baby tuh nanti..

bila kita sendiri yang da jadik parents (bakal) ni barulah terasa betapa besarnya pengorbanan mak bapak kita dulu tuh ek..kalau la kita tau dari awal mcmni rasanya..kompem takkan tergamak ntok kita lukakan hati ibu bapa sendiri ek..lagi 2 la pada mak..aku sian tgk puan bibah kekadang tuh nampak letih sgt lagi2 time bejalan2 tuh..ye ar..berat tuh bwak perot yang da melebihi paksi berjalan..lagi2 skang nih..nak benapas pon payah..tambah kna sepak2 lagik!hohoh..kepada semua ibu2 (bakal2) tuh..aku tabik spring la kat korang sume..bukan aku je..nabi muhammd s.a.w.sendiri ajar kita ntok menghormati ibu2 nih lebih dari segalanya kat dunia nih..pas mak baru la ayah kan..

kepada baby yang dalam kandungan puan bibah tu, ~ketahuilah walaopon baby jual mahal tanak main ngan ayah 😛  ..tp ayah tetap sayang dan mendoakan yang terbaik buat baby n mak..:)semoga Allah permudahkan urusan korang berdua termasuk sume ibu2 dan bakal2 ibu kat donia nih insyaAllah.. kalau di letakkan dunia ni sebelah tangan ayah n sebelah lagi baby n mak..da kompem2 ayah akan amik kedua2 nya skali..sukatilah kan tangan ayah..ops..acah je tuh..kompem2 la mak n baby yang akan ayah genggam keakhirnya..~

pada diri aku sendiri..ingatlah yang amanah dari Allah tu perlulah dijaga sebaiknya..sbb di pengakhirannya nanti semua akan ditanya dan dipersoalkan..wallahualam!

written by anas

10 thoughts on “father to be blues~”

  1. Iffah

    haha..ko blues gak ek anas..bebah, nti soh anas masuk time deliver nti..biar dia tgk cmne detik2 baby nk kuar(pgg tgn anas smpi pth time contraction tu :P)..jgn lupa bwk v-cam (nti biasanye doctor ajar angle yg sesuai utk dishoot) !

  2. beba

    hahaha..ape yg sy pon same dak p?? :p

    mmg nk suruh dier masuk pon..ok la kalu doctor ajar angle mana nk shoot..kang ntah memana jek shoot kang..mmg xrela la aku nk tgk..huuu…yg penting jgn shoot muke aku yg huduh tu kang..hohohoho…

  3. Leha

    aduh…anassssss……..emo la plak tetibe anas…nie baru 1st baby, kang ada few more babies to go..just like adikberadik beba yg 7 org tue..hehehe..go go go anas beba! doa utk kitowang gak..huhuh

  4. beba

    hahaaha..buat masa ni aku xde intention ntuk beat mak aku dalam bilangan anak ek..hohoho..tp kalu da rezeki dr allah..xkan nk tolak..huu..tp mmg ikot plan nyer 4 orang jek ek dak p..hoho..

    neway..yg atas tu anas..malas nk tukar nama dier la tu…

    insyallah..nnt ade la tu..bile da sampai masanyer..hehe..still sempat lagi kalu nk satu batch ngan baby boy..heheh..:p

Please let me know what do you think about this post. :D