astronaut’s wife.

smlm tgk cite ni ngan puan bibah kat tv2 (kalu tak silap)..heh..cite pasal mamat astronaut yang da kene takeover oleh seekor alien..pastuh balik ke bumi n hidop ngan bini mamat astronaut tuh..bini dia mula syak yang laki dia da bukan laki dia lagik tp sebaliknya sudah diinvade oleh alien tadik sbb laki dia da jadik pelik i.e becakap ngan radio!haha..last2 bini dia nak bunuh laki dia tp disebabkan alien tuh tadik adalah jauh lagik advanced terernye so dia dapat masuk ke badan bini astronot tuh tadik..laki dia mati tp bini astronot tuh plak idop ngan bahgianya besama anak kembarnye..aduu.fenin2..disebabkan citer ni kitorang tido kol 2 lebih..hahah..

smlm puan bibah cakap perut dia sakit2 kat area2 kepale baby..means kat lower abdomen dia..tp dia ckp sakit tak sakit sgt ar..skejap je sakit dia..pas dia jalan2 sket da ok..memula ingat nak bawak gi klinik..tp puan bibah ckp mcm tak yah..pastuh pagi nih dia kata sakit lagik..tp da kurg skit mcm yang smlm tuh..di cakap sakit yang mcm kene cucuk2..sakit apakah itu?ingat ptg nih kalau datang lagik sakit tuh nak bawak gi klinik la kot..pada sesapa yang ada pengalaman bab mengandung2 nih..sila lah kasik info yer..(assuming yang ada la pembaca blog ni..haha)yang tader pengalaman tp ada pengetahuan ttg nih pon silalah kasik tau..normal ker atau tak?sbb ada gak kitorang terbaca pasal pre contraction nih..kan?tp puan bibah pon tak sure apa..puan bibah ckp maybe sbb non slippery tiles mat yang aku letak kat toilet kitoraang tuh..actually baru je aku letak cos nak mengurangkan risiko tergelincir kat bilik air ..bende tuh kan mcm refleksologi nye surface..terbonjol2..soo..maybe ada efek katanya..pagi tadik aku da alihkan da ke toilet lagik satu..harap2 okla kot..~~risau~

en baby 1.0 kat dalam perot puan bibah tuh sgt klaka..hhuuh..kitorang baru discover dia nye peel baru2 nih..

case A .baby  ni sangat aktif di waktu tengah malam kol 12 keatas time2 kitorang nak tido dan pagi pas subuh sampai la kol 9 (kot)..time ni dia macam buat tgh work out plak..tendang sana tumbuk sini sondol sana sondol sini..berombak2 perot puan bibah..heh..sampai kekadang puan bibah sesak napas sbb tulang rusuk dia kna kick..

hipotesis 1 = kitorang rasa bila dia lahir esok masak la kitorang tak tido malam kalau dia ni mmg aktif time malam!harus la temankan dia sok..

case B. baby kitorang nih adalah dipengaruhi oleh beberapa pemboleh ubah atau pemalar i.e cahaya, bunyik (suara aku!) dan diri aku sendirik(argh)!

cahaya =  baby ni suka kegelapan!adeii..sungguh pre historik(puan bibah menggelar aku pre-historic man)..ala ala dok dalam gua gitu..sbb kalau time gelap2..dia akan “buat kerja” dengan rajinnya tapi bila ada cahay..dia senyap..mungkin menyorok di celah2 rusuk puan bibah..ada skalik tuh puan bibah buat eksperimen..dia tutp baby bawah selimut then baby kelentung kelentang berjoli sakan n tetiba puan bibah exposed pada cahaya je baby teros freeze tak begerak!haha..klaka pon ada..

hipotesis 2 = dengan info ini mungkin kitorang akan tido dengan lampu terbuka bile dia da lahir esok..haha..apakah?

suara aku dan aku sendirik = baby bertindak balas dengan suara aku..bila aku bersuara dia senyap..aku senyap dia buat kerja!arghh!tensen!baby tanak men ngan aku!haha

hipotesis 3 = sabar .hampeh!

so..itu jer la kot..owh..hari nih minyak turun lagik 15 sen..Alhamdulillah..okla daripada tak turun langsung kan..1 litre 2.00!banzai!

written by anas

9 thoughts on “astronaut’s wife.”

  1. Iffah

    i’m hooked to this website 🙂 sgt suka gi site/blog parent-to-be nih, sbb pnah rs excitement tu.. WARNING-this comment could turn to an essay..kalo disturbing delete je ek :P..

    1) pre-contraction tu normal- baby tgh blaja nk lower down utk delivery nti.. spatutnye xyah risau, unless gap contraction tu systematic, n gap contraction makin cpt.. cam mula2 start contraction, after 1 hr ada lg.. another 1 hr ada lg..then makin cpt..if yes, jumpa doctor scpt mgkin..

    psl slippery tiles tu, mungkin gk la..sbb org pregnant xdibnarkn jln kat batu2 reflexology tu..mmg ada warning signboard pregnant woman not allowed (i saw it b4)..

    case 1- nti dh lahir, korg kena ajar dia tido dlm gelap time mlm, not otherwise..sbb dlm amnion fluid tu gelap, tu yg dh tbiasa gelap..n yes, i never have proper sleep since baby faruq was born..so, enjoyyy!!

    case 2- hahahaha..sbb baby dlm perut mak 24/7 msti la dia lg kenal suara mak dia

  2. beba

    hoho..thx iffah for reading our blog n for the nasihat..xkan la nk delete..jarang dapat comment ni..hehe..:D

    maybe slippery tiles tu gak rasanyer..lepas da alih cam ok da..hehe..before this cam xpenah plak rasa sakit..tu la cam agak risau..or maybe baby da lagi besar ke? huu..

    baby faruq da berapa umornyer? harap2nyer xde la da setahun ke..hehe..lama sgt xle tido btol2 tu..:p

  3. Adie

    hahahahha…. dia nak main ngan mak jek…. hm…pasal contraction tue…. kalo x saket xpe…..setgh org ade….tak sume la…braxton hicks tue la…..tue jek yg aku dah rase and dcotor pon dah confirmedkan. kalo yg saket2 nie…aku x sure la…sbb x rase ape ko rase so takot salah lak… tapi saket2 yg aku rase mcm saket sengugut tue doctor kate xpe…..asalkan gapnye x rapat la…. pastue dia ade ckpla….saket nie sbb baby tue pakai space yg byk….. tue jek. ko dah start kire bape kali dia gerak dlm mase sejam? pilih waktu yg same tiap2 ari…..kire dlm sejam dia gerak 10 kali tak. ala…sure ko pon tau nie hahahha. harap maaf dengan kejakunan aku.

  4. Iffah

    Baby faruq dh 8bln, dlu awal2 dia bgn stiap 1 jam to 1/2 jam nk susu..skang much better, skali je bgn mlm2..kalo breasfeed sng sket la..kalo kwn2 yg bg susu formula sgt kesian, kna bgn lalok2 buat susu..

  5. beba

    huu..cakap pasal saket cam senggugut ni..aku pon cam xbape sure sgt camne sakitnyer..hehe..sbb dlu aku cam xde kena senggugut ni..

    blom start kire2 pon..maybe next check-up kot doc suruh..hoho..nk tanye gak dier pasal contraction whatsoever ni..huu..

    say yes to breastfeed..hoho..

  6. Iffah

    sbut psl bf, maybe bbrp minggu nk dekat deliver bleh try pump susu n urut2 breast sket2..sbb nti biler baby nk suck sng, nipple dh lembut..cam aku time faruq a few days old, agak struggling la susu xnak kuar..lps makcik urut bg kuar huhuhu..

    furthermore, kalo baby kena Jaundice (smoga xla), at least ada stok susu kalo kna hospitalized…faruq admit 2 hr, mmg susah..aku dok nangis kt hosp, susu pun kurg (kan nk bf mental/emosi kena tenang)..smoga korg xde prob tu yek!!

Please let me know what do you think about this post. :D