Padah cirit birit..huuu

huu..mmg la bule jadik pengajaran ni..aku pon xtau la camne plak bule cirit birit ni..rasanya makan ok jek..mmg da nk nasib kot..hohoho..

nk di jadikan cerita sbb cirit birit ni aku kena tahan kat hospital satu hari semalam..huu..mmg first time punye pengalaman ni..sbb aku xpenah kena masuk hospital..melawat ade laa..hehe..baru jek lebih kurang pukul 9 pagi tadi doctor kasi keluar…

so citenyer camni…

lebih kurang pukul 5 pagi semalam (29 January 2009 )pagi aku cam terjaga..upper abdomen aku cam sakit..sharp pain camtu..lama plak tu..mmg xle nk tdo la kan..then g ler toilet..nk kate lega cam x gak..then da rasa cam lemah badan plak semacam..campur plak dok muntah 2 kali…aii..sudah..aku pon cuak gak (actually ni second time aku kena cirit birit masa pregnant ni..malang sungguh..huu)..masa first time cirit birit xde la muntah2 pon..then anas pon cam dok risau2 kate soh g jumpe doctor sume..aku mule cam xnk..tp pas da muntah tu aku cam tukar pikiran..so..siap2 pegi jek laa..memula ingat ke nk g klinik biase jek yg 24 jam tu..tp ntah cam mana tup tap..pegi kat raflesia medical center tu..tempat kitorang plan nk deliver..( maybe sbb lebih risaukan baby kot..takut effect ke ape..huu)

sampai sane dalam kol 6 lebih sket gak kot..cite sket kat nurse kat situ..dier pon bawak la g check baby..da jadi lain plak citenye..hehe..check2 nurse kate kepala baby da turun but xbukak lagi..tp dier kate sume pon ok..pastu dier pasang la alat ntah ape kat perut aku ntuk monitor contraction and baby’s heart (wah..first time dengar heart beats baby boy!!)..kat sini la bermulenya permainan baby boy..hoho..aku nyer contraction cam every 8minutes kot..and agak kuat..sbb da camtu xle la balik kena stay tunggu doctor check tgk dier cakap ape dlu..

sementara tunggu doctor tu aku kena berbaring menelentang dengan alat2 kat perut aku tu dari pukul 6.30am tu sampai la doctor check aku dalam kol 9 lebih kot..huuu…letih gile menunggu..sakit pinggang da cam nk tercabut rasanya..nk mengiring xbule..aku angkat kaki sket pon kena tegur ngan nurse..kate bule effect reading kat machine tu..huu..xselesa langsung!! da la aku lapar gle..xmakan langsung..huu..mmg rasa xsabar tol la nk balik umah…huu

pas doctor check sume..dier kate ni maybe just because cirit birit tu jek yang trigger contraction tu..dier suh makan ubat tahan berak and suh minum air garam perisa oren…euuww…tp xplak dier suh aku balik..dier kate..”xpe..sy kasi you rehat dlu sampai tgh hari then kite tgk la macam mana..“..maybe because dier pon xsure kot..and begin another longest waiting time i had to endure..huu..boring!!..tp seb baik la bule dengar bunyi heart beats baby boy..hehe..tp cam bunyi kuda berlari pon ade..hehe..:p dalam menunggu tu contractions aku pon cam da kurang..so budget bule la balik ni petang karang..sbb bg aku contraction pon cam xseberapa sakit lagi..then tanda2 nk beranak pon xde..huu..

petang gak baru doctor check balik rasanya..dalam kol 2pm kot…tp by that time dengan sesuka hatinya..contraction aku start balik every 12minutes plak..aiyaa…aku pon xpaham..cam main2 jek..doctor check dier kate still belum bukak..but ade la cam tanda2 starting to open..huu..so dier advise to stay in the hospital dlu just in case..sbb biasa la benda2 beranak ni kadang2 unpredictable..doctor aku cakap lagi..kalu xde ape2 malam tu..esok tu means hari ni la..kite decide camne..(tp aku rasa kalu kerajaan mesti dier da soh balik kan?)

terpaksa laa aku stay semalam kat hospital..malam tu time tdo..mmg xde rasa contraction langsung..aku tdo ngan aman..tp pagi cam ade kejap..tu pon selang setengah jam..pastu flat….kompom! mmg baby boy xmo kuar lagi dari perut mak dier!! hehe.. xbersedia lagi la tu..hohoho..

pagi tu sbb tgk da flat jek contractions pagi tu..doctor pon cakap dier bule kasi aku balik la pagi tu..tp dier ade gak kasi choice kat kitorang..kalu2 nk induce jek..haha..mana tau agaknyer kalu da malas nk tunggu..tp mmg dier advise soh balik n tunggu yang sakit bebtol laa…lgpon baby boy pon still ade 11 hari lagi..lek lu..maybe baby boy still nk enjoy dok dalam perut mak dier..pasni da xle nk tendang2 ribs mak dier da..hahaha..

tapi aku rasa baby wat drill la kat aku..cam ala2 fire drill..hahaa..berlatih dlu nnt camne suasana kat spital..camne nk tau rasa contractions..persediaannya ape nk kena bawak..ape yang penting etc..hehe..at least skang ni bule la aku kenal rasa contraction ni..hehe..mengade ek ko ni baby boy..

so sepatutnyer next appointment with my doctor is on 04/02..tp dier awalkan ke 02/02…masa aku pegi appointment tu Puan Adie pon mesti da bersukaan ngan baby dier n en kerol..heheh..

lagi satu la..aku rasa sbb baby boy da promise dier kuar bulan 2…tu la dier xmo break his promise kot..hahaah..( pandai2 jek aku wat spekulasi..)

kay la..panjang menjela da post aku kali ni..hopefully kepada korang2 yang da nk dekat2 masa nk beranak tu..jaga2 la makan korang…jangan jadik cam aku…( walopon aku rasa aku makan ok jekk…huuu..)

p/s: aku rasa dak p agak keciwa sbb baby boy blom nk kuar lagi..huu..sabar ek dak p..xkemana nya baby boy ni..hehe..:p nnt awk bule geget2 dier..tp jgn kuat2…sy geget awk plak!!

written by beba

5 thoughts on “Padah cirit birit..huuu”

  1. Adie

    hishhh..aku punyela pelik mane la minah nie… dah beranak ape…. hahhahhahha. xpe….warm up dulu….hahahhahah…. yg penting ko dah leh agak la cane… so nanti leh la get ready jek….aku nie aritue excited nak mampos….skang jadik berdebar2… sbb byk pulak la org duk bg citer2 negative jek kat aku….buat aku makin risau……aku just nak baby aku sehat jek… tue jek… tapi ramai pulak la nak menakotkan…bukan nak bg semangat…cettttt….

  2. Iffah

    ohoho..aku mati2 ingat ko dh bsalin..nasib bc smpai abis..haha..sure en anas hampa giler..

    tips to en anas: mr hubby pun sama spesies ngn en anas, xsabar2 tgu baby kuar..so satu mlm tu (time tu aku dh 4hari start cuti, Intel bg cuti 2mgu awal dr due date)dia dok ckp kt baby (perut aku ler tu) “baby, bila nak kuar ni..kuar la cpt” dok ulang byk2 kali..n around kul 1am cam tu aku terasa sakit contraction..and esoknye kul 10am baby safely delivered hehe.. so ape lg anas, seru ler anak ko kuar cpt2 heh 😛

  3. beba

    hohohoho..blom lagi laaa…dok menunggu jek ni..mmg cam on off jek contraction ni…cam biskot kejap ade kejap xde…

    hehe..lek2 la adie..sume ok jek nnt tu..biasa la org dok cerita2 ntah ape2 ni..hehe..yang penting kite slamat..ape org nk cite tu pon da nasib org tu nak wat camne..hohoh..:p

    da abes dier seru da kot..hahaha..xgak kuar2..kejap2 kang dok tanye bile nk kuar..hehe..:p

  4. beba Post Author

    hehehe..kena syok ke rasa contraction tu?? cam xbesh jek..skang ni pon cam kadang2 dok ade contraction..yg braxton hicks tuh..on and off sejak discharged from hospital aritu..huu..

    korang doa2 la aku cepat2 beranak..hahaha..cam da malas tol la nk tunggu ni..harap2 dier kuar cepat n selamat jek..

Please let me know what do you think about this post. :D