Confinement set anyone?

As the tajuk stated..aku ade la buat a little research thru internet pasal ni..yang kat bawah ni are the most talked about confinement set among the bloggers and forumers..aku xde la listkan in details ape khasiat2 or whatever ni..tp for each of them aku la aku include link to a website yang explain pasal kebagusan each of every set..

~ Warisan Afiat ~

  • Jamu Pil Afiat utk makan 2 kali sehari
  • Pati Afiat utk sapu perut anak kecil
  • minyak Afiat utk digosok selepas bersalin
  • makjun bawang putih utk dimakan selepas pantang
  • tali pembentan utk ibu, dipakai di tangan kanan
  • akar kayu direbus selepas 20 hari utk diminum
  • barut berubat utk mengempiskan perut
  • bedak hangat
  • pencuci wanita
  • syampu badan seri wangi

ade bengkung skali rasanye…

Harga :: RM89.90 (WM)

myComment: yg ni ntah laa..ade org kate elok..and mmg sgt murah la kan..hohoho…tp ade akar kayu la plak kena rebus2 then diminum airnya…euuww…xsukenyer…mesti pahit ni akar2 kayu wateva…i dun like…lagipon aku pon xtau la ade ke x jenama ni kat Sabah..

———————————————————————–

~ Set Lepas Bersalin Tropical Herbs Amway ~

Untuk dimakan:

  • Teh Herba
  • Pil Lepas Bersalin 1
  • Pil Lepas Bersalin 2

Untuk Kegunaan Luaran:

  • Herba Pembersih Wanita
  • Herba Mandian
  • Minyak Urut Herba
  • Minyak Bayi
  • Campuran Peramping Perut
  • Campuran Penghangat Badan
  • Campuran Penenang.

Free bengkung..

Harga :: RM269 (WM)

myComment: um..kalu tgk dari description kat site dier..cam ok jek..harga pon xde la mahal sgt..plus free bengkung…org cakap ntuk mandian herba dier tu bagus la..lagipon xpayah la nnt sesape nk kena pergi bersusup-sasap ke memana dok carik akar kayu..ntuk aku yg xberpengalaman aku anggapkan susah la nk carik akar kayu ni..or boleh beli ke kat kedai?

———————————————————————–

~ Leesa Formula – ConfineMum Set Premium ~

  • Tablet Prawan
  • Tablet Haruan
  • Ginger Cream
  • Minyak Telon
  • Body Contour Gel
  • Bengkung
  • Cotet Mas Uncang
  • 2 Pek Tungku Herba

Harga :: RM350 (WM/EM)

myComment: kebanyakkan nyer cakap ok..lgpon simple xbyk benda..plus ade tungku plak siap (mak aku ade tungku batu sungai yg sgt berat dlu..mana ntah..hoho)..tp ade org kate bengkung dier cam pendek plak..xbape nk selesa..

———————————————————————–

~ Sendayu Tinggi – Ammy 60 Days ~

  • Ammy 60 days pack (1-10)
  • Ammy 60 days pack (11-20)
  • Ammy 60 days pack (21-30)
  • Ammy 60 days pack (31-40)
  • Ammy 60 days pack (41-50)
  • Ammy 60 days pack (51-60)
  • Ammy Massage
  • Ammy Heat
  • Oil Of Telon
  • Tummy Tone
  • Body Tone

bengkung not included ye kawan-kawan..hv to add another RM45 if i’m not mistaken..

Harga :: RM386(WM) / RM413.00(EM)

myComment: ade yg kate ok..xde masalah masa pakai..but ade jugak setengah org kate set ni panas n bule wat susu kurang..huu..and…sangat MAHAL ok..kalu beli kat sabah da cecah RM450..

———————————————————————–

~ Rangkaian Herbanika Bersalin – Nona Roguy ~

There’s also a forum pasal ni..kat sini..

  • phytonatal (90tablet)
  • herbanika barut – 60g (krim)
  • minyak herbanika (100ml)
  • uncang cuci herbanika (10 tbag)
  • akar herbanika (10 tbag)
  • herbanika lulur (100g)

Harga :: RM350(WM)

Bengkung not included jugak..plus another RM50(WM)

myComment: org kate minyak herbanika ni mmg da bagus da..xpayah la nnt nk kena pakai pilis la whateva sume..baby pon bule pakai gak..ala2 minyak telon tu gak la kot..tp RM400..huu..pon ade org cakap panas jugak..agaknyer sume jamu2 ni panas la kot..ntah laa..aku ni mmg jenis xreti nk makan jamu ni agak2 nyer bule tahan x? hohoh…

———————————————————————–

~ Selapan Mustika Ratu ~

aku ketar sket tgk description barang2 dier..almost sume nyer kena campur air suam n sapu kat badan..alamak..malas laa….hohoho..so kalu sesape nk tgk just refer to the this site..

Harga :: RM75 (WM)

———————————————————————–

That’s all la kot..for now aku pon xsure la mana satu aku nak pilih..actually semua org pon ade pengalaman berbeza2 bile pakai set2 ni..ade yang mmg xde problem langsung..bule turun berat slim-melim balik..and yang penting boleh breastfeed baby with no problem at all..susu xkering and xde ape2 effect kat baby bile diorang pakai that particular set…but a different person plak nnt cakap..dier pakai the same set tp baby berak2 la..dier sembelit la..xpon baby pon sembelit laa..then susu kering etc..huu..fening saya..ape pendapat korang?

Dalam aku dok mencari-cari tu aku come across this blog..dier already decided la mana dier nak beli..tp it’s not about the post tp comments from readers yg byk info pasal set2 ni…still aku di dalam dilemma! hahaha..

written by beba

Incoming search terms:

  • confinement set (49)
  • amway confinement set (39)

19 thoughts on “Confinement set anyone?”

  1. Adie

    aku pakai nie kot nanti…biodex punye. sbb aritue before pregnant aku pakai biodex sbb aku ade cyst..aku gune sebulan jek terus ilang cyst aku…so mcm pakai biodex la kot sbb dah try product derang…. yg lain2 tue aku x sure…sendayu tinggi tue okla kot…. pastue yg aku tau aku nie nanti bakal kene minum air kunyit idup 3 ari… owww mannn…. x sangup aku. ahhahahha. sbb nenek aku buat gitu kat mak aku. mak aku nie lak nak buat kat aku. adussss. hahahhah.

  2. beba Post Author

    hoho..aku baru jek check td set biodex ni..xtermampu aku..hahaha..lgpon aku mmg lemah kalu part mende minum2..huu..camne air kunyit idop tu? blend kunyit tu wat air ke per? huu..kalu kunyit tu rendam jek dalam air kosong dalam setengah hari tu penah la aku minum (3hr berturut2 tp rendam sekali jek)..makcik yg urut aku soh minum..xtau la ape fungsinyer..hehe..

    aku xtau la ape yg mak aku minum dulu2..xpenah lak aku tgk..haha..harap2 xde suh minum air akar kayu..pengsan aku..

  3. Adie

    ntah….aku tataula ape fungsi air kunyit tue…mak aku kate dia mcm buang sume2…lendir2…angin sume… katenye la…..aku tataula sejauh mane kebenarannye….kunyit tue kene tumbuk katenye. ish tataula aku. aku terima seadenye jek hahahha. ala….amek jek mane2 set pon…asalkan yg ko selesa….sbb kalo ko x comfortable pon x gune… last2 membazir….ye tak? tapi nanti confirm la mak ko mak mertua sume ade idea masing2. ikot jekla…… ntah2 anas pon ade resepi pantang dia sendirik….ko mane tau. hahahhahha.

  4. beba Post Author

    mak aku cam xkesah jek..dier kate kalu nk bli..bli laa..hahaha..mak mertua aku xsure la plak..hehe..si anas pantang apenyer dier..hahaa..

    btol la kot..tp tu la..nnt kang last2 beli jek la yg mana2 jek..

    huu..minum sambil picit idong la ko nnt..hehehe..:D

  5. Iffah

    aku bli yg afiat..byk pil je afiat ni..cuma akar kayu tu je kna rebus..tu mak buatkn hehe..org suka afiat sbb dia siap barut rempah ratus, so ikat je..sng..akak2 aku pkai amway tp komplen psl bengkung dia susah nak pkai sorg2..kena ada org tolg..tp yg leesa tu cam best sbb ada tungku..best wor tungku ni hehehe..

  6. Adie

    alaaa…. jgnla menakotkan aku…. i dont like la kunyit2 nieee………. eeuuuwwww. makan nasik kunyit aku tau la. hahahhahah. aku tau makan jek. minum2 nie x reti la. adussss…. perlu ke pantang2 nieeeee…..

  7. beba

    kalu nk slim balik cam zaman mude remaja dlu2 tu kena la kot extra effort sket aku ni..da la aku mmg badan jenis bulat2 ni..xmo la menten bulat plak kang..hahaha..

    poning den nk pilih set2 ni..xpe..lama lagi..bulan satu kang la kot baru beli..hehe..byk lagi masa..

    bengkung, tungku lagi..makan jamu la..minum akar kayu la..da la nnt makan pon cam limited jek kan..haiyo..manyak susah oo..

  8. efa

    sy dah penah beli jamu selapan mustika ratu time beranak sulung aritu..mcm cepat rase sihat jela..utk nak selim melim mmg taleh harap langsung la kot..die just kasik body kite montok2 cam org indon tu..so lepas pantang abes sy kene tukar mkn jamu lain utk kasik selim body..

    plus the baby slalu nampak ade kuar rashes2 kat muka n cirit2 time memule amek jamu selapan tu..so kene stop seminggu..pastu sambung blk..n herba2 yg nak kene sapu kat bdn tu cam susah nak apply psl seme cam keras2..kalo stakat nak tenyeh bancuh ngan air suam mmg tak jalan..kene blender bagi hancur jadik serbuk baru bleh gune..n then bile dah sapu2 bersememeh la plak kat mane kite duduk tu psl bile kering die jadik berdebu kan..so better not la selapan ni..

    utk next bersalin ni, mmg dah konfem nak beli sendayu tinggi..pasal sorang besfren dah try n body weight die back to normal..but even slimmer than before la..walaupun die bersalin ceaser, tp still bleh makan sendayu tinggi tu..mahal pon mcm puas ati je nampaknye..so sy dah start kumpul duit bulan2 la semate2 nk bli set sendayu tinggi tu..atleast time nak beli tu takde la rase abes setongkol duit bli mende alah tu kan..

    lain org lain la plak komennye..ehehe

  9. beba

    huu..mmg kompom! xkan bli selapan tu..hahaha..abes la umah kang berdebu merata-rata..

    paling2 slim pon ingat2 nk turun smpi 55kg jek kot..haha..xpon berat biase2 57kg…kang kurus berlebih kang lotih plak nk mengangkat si baby tu..

  10. ajan

    Yo!
    Wah buat research! Anyways, I didnt use any confinement set… aku memang tak berani pakai apa2 yang tak recomended by doctors… and jangan pakai salindah sebab doctor kate dah nak kena ban da natang alah tu..

    anyways bib, bengkung2, pil2 tu sume takde la tolong sangat badan slim pun… imprtant thing is pas beranak tu reti2 la exercise. Ok aku pon tak exervcise lagi and tatau if perut aku ni berjaya kempis cam britney spears ke tidak… hihi..

    and kalau breastfeed, you have to be careful with what you eat takut nanti affect kat baby. tade la ape sangat pun affect nyer just takut badan kau terlebey angin ke, panas ke.. nanti sume kena kat baby gak. Kembung ke, cirit birit ke nanti.. kan ke susah?

    Sebab mostly bende2 set confinement ni beneficial utk the mother, not the baby. =)

    Mak aku suruh juge makan jamu2, akcik urut aku recommend nonaroguy punye, tapi nantila lama2 sikit bila baby da 2-3 bulan ker baru aku amek.

  11. beba

    um..tu la..kalu xde ape2 effect bule la teruskan jek..kalu x mmg kena berenti laa..huu..exercise..tu la satu activity yg aku mmg susah nk wat..hahaha..

    b4 pregnant pon perut aku x cam britney..kalu pas pregnant bule dapat perut camtu mmg ajaib laa..hehe..:p

    tu la..mak budak pon nk gak kembali ke bentuk asal…haha..da 9 bulan menggemok..xkan la nk stay gemok kot..tp still kena consider si en baby gak laa…

    tp aku bercita2 nk berusaha pantang2 ni la..kalu xlagi kurus pada dlu pon stay cam dlu balik pon da ok..hehehe…

  12. cin

    slm. Ms bsalin 1st bb dulu aku amik amway tp w mkn sgt jamu2 tu. Puas dh mak aku & makcik urut tu bebel tp aku wat dek je. Akibatnye bile peknen sampai bsalin yg 2nd tu bdn rs sakit2. Rate2 org yg aku tanye ckp psl aku bpantg care btul, maksudnye x mkn jamu ikut aturan. So lps bsalin 2nd bb tu aku amik leesa confinemum. Senang sikit psl telan je pil2 dia & krim sapu pun xde la bau rempah2 yg aku mmg x thn tu. Hasilnye bdn mmg segar & member2 aku ckp lbh slim dr before peknen. Lg 1, now aku dh 7mths peknen 3rd bb & guess what? Aku jauh lbh berupaya wlaupun usia makin meningkat. Akunye advise, nasihat doktor tu penting tp amalan org tua2 jgn lupe. Jamu tu penting esp utk panaskn bdn & elak bdn dr masuk angin selain mengembalikn kesegaran & bentuk asal bdn kite. Aku ikut mane yg aku rs baik utk aku & famili aku. Lps bsalin 3rd bb ni, aku cdg nk amik sendayu tgi – ammy 60 days pulak. Yg penting usaha, slbhnye tawakal. InsyaAllah!

  13. beba

    thx cin for the advice..hehe..lagi sehari dua lagi ni nk abes pantang..tp blom sempat nk berjamu2…haha..adakah da terlambat? hehe..

    pantang tetap pantang bab makan sume tu..cume xmakan jamu tu jek..rasanya kalu nk slim balik kena gak amik something ek..

  14. cin

    beba, klu dh abih pantg, xyh amik jamu bsalin… carik je slimg produk frm sendayu tgi or leesa. itupun klu u x bfeed. klu u bfeed susah sket cos takut bb panas, tp tanye la pd yg pakar… sape ek? cam i mmg bfeed so x brani nk amik apepe… bfeed tu will naturally slim your body down if u btul2 ikut time… gluck!

  15. Pingback: Confinement set anyone? - revisited | Habibah & Anas

Please let me know what do you think about this post. :D