My 400th entry..silalah bace..

ni la post yang ke 400 untuk blog Habibah & Anas ni.. 😀

It’s been 2 years lebih dah aku ngan blog ni..meh sini aku cerita sket sejarah blog ni..hahaaha..jangan boring plak ek..haha..dah la lately jarang update blog..tetibe dok nak cerita pasal sejarah plak..haha… :p untuk entry ke 400 ni aku tulis panjang2..hehe.. 😀

actually aku beli domain beba-anas ni untuk buat wedding site aku..before kitorang kawen la kan..saje jek gatal nak cuba-cuba..kiranya first time gak la aku cuba untuk buat website aku sendiri with my own domain..aku design and code sendri semuanya. Aku suke hard-coded kalau wat website ni..skang ni pon aku pakai notepad++ untuk build and edit template, wat website etc, kalau design plak aku pakai photoshop..kadang2 ada gak pakai illustrator, tapi yang ni baru jek berjinak2..hehe..belajar sket2.. 😀

web perkahwinan

my wedding site.. 😀

soft pink and green..my wedding theme..tapi baju wedding aku tak gitu plak warnanya…jadik hot pink plak..lain yang di mintak lain yang dapat…huu..tapi ok gak laa..nampak cantek jek dalam gambar walaupon tak seperti yang aku nak..

merah jambu dan hijau

nasib baik pengapit pakai hijau.. 😀

before this pon aku ade tulis blog kat blogspot gak..tapi mmg diary habes laa..kebanyakkannye pasal studies, exams, and dak p (bile tensen ke gaduh ke..baru sebok nak berblog.. :p)..huu..tapi pastu aku dah transfer semua kat hosting aku sendri.. 😀 kalau rajin nak bace tengok la kat sini.. 😀 templatenye mmg gitu..masa zaman aku tulis blog dulu gitu la template yang slalu dipakai and dioffer.. malas nak tukar…kenangan..hehee..

sebab dah alang2 aku wat website kahwin tu, aku create la blog skali..

kat bawah ni plak antara template2 yang pernah aku guna untuk blog ni..owh..and content tu dummy content jek (tu la ade gambar alif.. :p)..sbb aku amik screen shot ni semua from localhost aku jek..tempat aku dok mengedit2 template aku before upload ke server.. 😀 semua template2 lama still ada lagi..kecuali template pink before this..huu..sebab gunakan base yang sama as the latest template ni..lupe plak nak backup..hehe..

wordpress-template-v1

the very first template untuk blog Habibah & Anas..

 

hehehe..letak orang lidi jek kat situ…nak buat orang gempak2 tak reti..hahaaha..pink and biru..cam sweet combination warna ni kan..aku suke..masa ni of course belom kawen lagi.. 😀

wordpress-template-v2

template pas dah kawen plak..

template ni plak aku tukar pas kitorang dah kawen..see the header picture tu..hehe..tu gambar outdoor kitorang..buat depan rumah jek..ticker pregnancy pon ade lagi kat template tu..hehe..

wordpress-template-v3

template takde sempena ape2.. 😀

template hijau ni plak aku buat time aku pregnant..ntah ape tibe2 mood nak tukar template la tu kot..hahaha..and pakai sampai dah dapat alif.. 😀 see the baby ticker and name tag tu..hehehehe..aku suke gak template ni..clean look..

wordpress-template-v4

template bersempena ngan kelahiran Alif!!

my first blue template..hehe..bila check2 balik rupanya aku dah pernah pakai template biru daaa…kena la tukar template ye tak..alang2 tukar header untuk include nama Alif skali..baju yg kat header tu is the very first baju yang aku belikan untuk Alif…

wordpress-template-v5

pink!! my favorite color.. 😀

lama gak kot aku pakai template ni..sebab aku suke…warna pink!! and cam first time rupenye aku pakai 3 columns template. Before this semua 2 columns jek..owh..screen shot ni mmg lain sket dari yg asal…header image nye dah tak keluar..hehe..sbb aku tukar coding template ni untuk template yang aku pakai skang ni..malas la nak fix balik..hohoho..

and sekarang ni..of course la template biru aku ni..baru jek sebulan lebih ke  2 bulan ntah aku tukar…

wordpress-template-v6

warna biru (again) as per dak p's request..

hehehe..nice~~ kali ni aku lebihkan sket effort aku untuk design header tu..siap dengan penuh kerajinan aku lukis gambar family tu..

dalam 2 tahun lebih nyawa blog aku ni..dah 6 kali la dier bersalin baju..and in my personal view..nampak la kot cam ada improvement sket blog ni..ye tak? harap2 blog aku ni akan bertambah maju ke hadapan lagi..and aku pon kena la rajin2 gak buat post..hehehe..

2 tahun dah berblog baru 400 posts…kalau mengikut statistic posts aku per months..refer kat pic bawah ni:

kerajinan-menulis

rajin ke malas??

paling sket aku update per month: 1 post sahaja! (sah2 malas) – July 2009

paling banyak update per month: 40 posts! (terlebih rajin..haha..)- April 2010

tapi start Nov2009 nampaknya baru aku active sket berblogging..before tu mana nya aku nak bersosial ngan blogger2 lain..tak tau la napenye..hehehe..tak terbukak lagi hati kot masa ni…tapi sekarang ni mmg dah rajin la berblogwalking..masuk contest..tambah kenalan…best2..and dalam masa tu pon menang beberapa contest yang bloggers lain anjurkan. Alhamdulillah..rezeki tu namanya..hehe.. 😀 so memang tak rugi la berblogging ni..i like…hehe..

okay la..cam dah sangat panjang jek ni..kang muntah plak bace.. :p so aku akhiri bebelan aku kat sini..

p.s: ops..ade p.s plak..hadiah2 untuk pemenang2 contest love is you and me dah pon dipostkan except for mama ahmad..huu..sebab pakai pos laju..and diorang tak terima hari tu masa nak post..sebab the day after tu kan cuti agung tu..so esok la kot insyallah akan di post..sorry ek..huu..

written by beba

5 thoughts on “My 400th entry..silalah bace..”

  1. [email protected]

    Salamm… wahh congrate for 400th entry achievement! Dasat gak tu mmg memiliki ciri-ciri blogger tegar..!! ha ha. rajin Beba tukar template yekkkk.. yang bestnye siap bertema tuhh!! Baru K.Izan terpikir gak.. lain kali nak tukar template kena gak print screen template lama sebelum ubah utk buat arkib yek. Anyway K.Izan paling suka template terakhir beba tuhh! Memang really nice.. tangan seni lah orang kata..!!

    1. Beba

      @whitey mommy hehehe..nak kawen kena la kurus..pas kawen pon nak kurus gak..tapi tak kurus2..haha..template free color pink? ade gak tu dalam plan..tapi ntah la bilenye..hahaa..tunggu ada masa lapang kang.. :p

      @k.izan mekaseh.. 😀 takde la tegar pon..nak post satu sehari pon ketar2 tangan nak type..hahaa..tak leh nak bayang camne blogger2 yang boleh post sampai 5-10 entries per day tu..tu baru la blogger tegar..hehehe..

      rajin ke saya bertukar template? hehe..rasanya ade lagi kot orang yg lagi slalu tukar..hehe..tu la..wat kenangan ye tak..template2 tu pon kita bekerja keras gak nak buat.. 😀 thanks..ada la sket2 seni tu..tp dah keras..tak practice..hehe..

      @ibu damia tu laa..rasanya kalau bace2 balik mmg banyak kenangan yg dah tertulis dalam ni.. 😀 sweet sebab pink ke? haha..saya yang nak warna pink tu..nasib baik dak p tak kesah..tapi kalau tengok2 member lain ramai jugak yang buat theme pink ni..and laki diorang pon ok jek..mmg trend kot pink..hahah..

Please let me know what do you think about this post. :D