Mari kita tulis code PHP…

cam dah lama plak aku tak tulis code PHP..hehe..selalunya tulis HTML jek and CSS, ada la sket2 wat PHP here and there…tadi pagi aku dok tulis code untuk migrate kan database bos lama aku from Creloaded 6.15 to OpenCart 1.4.8. Pening gak nak relatekan table ni ke table tu etc2..hohoho..dah berkarat dah pasal mysql ni.. :p

 

coding

pic: google.com

tapi aku memang suke wat coding2 ni..kalau dah start buat tu kadang mmg tak bule nak berenti la plak..sedar2 cam dah berapa jam dah berlalu..heheh..

Just FYI Creloaded and OpenCart ni dua-dua pon e-commerce open source software. Tapi awatnya Mr.Mills (bos lama ku itu) nak tukar plak..?

nak dijadikan cerita website dier kena hacked ngan orang tak bertanggungjawap and masukkan page2 untuk phishing2 ni…and of course ini disebabkan oleh old version of Creloaded yang memang dah dikenali ngan security vulnerability nya..aku check2 tengok Creloaded ni dah version 6.4 dah skang..then nak upgrade cam banyak bunyik jek (pening aku tengok manual dier byk sangat steps..dah la takle direct upgrade from 6.15..huu)..so..ape lagi..pindah jek la kat OpenCart..lagipon aku cam suke OpenCart ni for it’s simplicity..tapi still ada all the basic functions needed to operate a good shopping cart website.. 😀

Baru migrate tables yang related to ‘categories’ and ‘manufacturers’..pasni nak kena migrate ‘products’ pulak..ni la yg kerja besarnya..ngan product options lagi..haiyo..

wohoho..sudah2 la tu aku dok cerita pasal kerja coding2 aku ni..heheh..

p.s: nak buke ape ek nanti??

written by beba

2 thoughts on “Mari kita tulis code PHP…”

  1. efa

    peh.. nak migrate product2 pulak kan..mesti banyak tuuu.. chaiyyok2 pn beba..

    heh, sy ni basic html reti le.. bile dah masuk CSS dah start pening dah.. php apatah lagi, tak pernah tgk rupe camane.. hehe tu la sape suruh tak blajar IT.. hehehe

    1. beba

      @efa byk gak la product diorang..hehe..tengah berusaha gak la ni memahami table2 database ni.. 😀 pening dah tengok relationship dier and nak transfer ke database baru ni..hohoho..

      tapi PHP ni tak susah mana pon..bule belajar sendri..ada sorang kawan saya tak pergi belajar kolej mana pon..tapi terer jek buat coding2 ni..sendiri belajar..saya pon PHP dlu satu subject jek..tapi masa practical, kerja kat tempat wat PHP ni..tu la cam terlekat ngan PHP ni..hehe..

Please let me know what do you think about this post. :D