Kenapa kita patut watermark semua gambar-gambar kita..

Korang kalau upload gambar kat blog korang letak tak watermark? mende alahnye watermark tu? kalau korang dah tau bagus..bagus..hehe..tapi bagi yg tak tau tu. Watermark tu tak kesah la tulisan atau lukisan ke..tapi yang paling simple macam yang aku guna skarang la..just URL blog aku..contoh cam gambar kat bawah ni..dah di watermarkkan ngan URL blog aku..

Gambar ni dah kasi watermark dahh..

Gambar ni dah kasi watermark dahh..

kenapa nak kena watermark gambar?

  1. supaya orang tau gambar ni sape yang punye..hehe..
  2. kalau kita watermark guna URL kita, even orang terjumpa gambar ni kat memana pon dier boleh tahu mana nak tengok lagi gambar2 kita.. (kalau ade la kan..)

Ape lagi ek..hahahaha..aku pon tak sure..korang rasa ape ek…tapi aku suke jek wat watermark kat gambar-gambar aku ni.. 😀

Selain dari watermark simple2 ni boleh gak wat cam comel2 or gempak2 ke per ke..baru2 ni aku cam terjumpe satu site ni yang bagi service reka kan watermark untuk gambar2 kita..first time aku jumpe service camni..tak pernah pulak jumpe before this…tp mmg cumil gak la kalau ade watermark pelik2 camni..kalau tengok dari blog dier mmg baru lagi service ni..

meh tengok contoh yang pernah dia wat kan..

Watermarks made by Little Colour Shop

Watermarks made by Little Colour Shop

comel kan penyu tu…hooo…pasal harga tak sure la pulak aku berapa harga untuk satu watermark..maybe tuan punya shop bule bagitau nnt kat comment section tu..hehehe.. 😀 kalau murah jek maybe cam berkenan gak nak buat satu..hohoho..

ada lagi yang lain contoh-contoh..kalau berminat gi la melawat kat blog Little Colour Shop.

p/s: Jiya, da promo ni tak dapat free ke? hahaha..discount sket pon ok..hahaha.. :p

written by beba

Incoming search terms:

  • zakiyah anas (1)

10 thoughts on “Kenapa kita patut watermark semua gambar-gambar kita..”

  1. ejaa

    comel nye watermark tu..huhu.secomel encik alif.hahaha.

    beba,dah lame nak ckp ni,
    ur face ade iras2 tiq zaqyah nurkasih, kalau die pakai tudung la..hahaha.ade bau2 bacang ngan die ke?

    kalau real life, tak tau lah kan. tgk dari pic atas at left side tu je la..

    erm, ade orang ckp mcm ni da ke b4 dis?

    1. beba Post Author

      baru jek google gambar si tiq zaqyah tuh..hahah..tak tengok citer nurkasih ni..huu..cam takde pon same nye…hahaha…

      tak pernah sesape pon cakap camtu..haha..yg len2 ade la..:p first time ni..

      cute kan watermark tu..hohoho..

  2. eliza

    cute la watermark tu..hurmm mesti ada software khas utk wat secomel itu kan..nk try carik ah ehhehe…….eli pun time rajin je wat watermark..

    hurmm eli suka yg beba tulis kt bwh entri tu..
    “tukang karut: icon BEBA”

    camne beba buat ek?

    1. beba Post Author

      software tak tau la..heheh..watermark tu rasanya wat sendri pakai illustrator or photoshop kot..hehe..

      yang kat bawah entri tu sama jek cam blogger punye signature tu..gambar tu wat pakai photoshop..icon tu brush download kat internet..

  3. 14sept

    Samekommm beba…

    terima kasih entrykan sal watermark.. siap promote lg. malu aiii auuww! hehehe!

    pasal rega watermark ni tak mahal. tak sampai pon rm30. customer suma tadak komen sal rega sbb sangat murah. rega ikut kategori… maklumat lanjut email jek kat [email protected]

    gambar kartun tu suma jiya wat sendirik guna illustrator n photoshop. ikut kehendak customer 🙂

  4. aunz

    purpose letak watermark nie sbb nk jaga hakmilik persendirian coz skg nie org malas nak amik gambo, ciplak lah dr sape2…senang…dulu penah jd pd sorg blogger nie…kesian die…abis gambo die kene songlap…yg c pencuri plak bley ngaku xbsalah…sadis jer…

Please let me know what do you think about this post. :D