Strategi diet Puan Beba…

Ok la..hehehe..secara teorinya..ni lah yg aku plan untuk achieve (kalau boleh la) berat aku before pregnant dlu.. 😀 kalau nak aim tinggi lagi..berat masa tunang dlu..hehe..masa tu mmg slim habis la..muka pon takde nampak bulat sgt..hehe..

tadi saje je cari gambar masa zaman anak dara, zaman baru-baru kahwin and latest..pastu letak sebelah2..so ni lah hasilnya..

dahulu dan sekarang

anak dara | anak tak dara | mak dara

payah gak nak carik gambar yg full body ni…huu..

masa anak dara ngan zaman2 baru kahwin cam takde la banyak beza sangat kot..cuma tang peha tu jek..perut still ala2 kempis yang boleh disembunyi2 kan lagi..tu yg dok sebok pakai baju ketat2 tu..hahaa..tengok kot tepi still nipis gak laaa..

sekarang ni..kalau tengok kot tepi..mak aii…tebal..kalau nak diumpamakan dlu ngan sekarang cam buku ABC Alif and yellowpages la agaknye..pastu tengok la tu..mana dah berani nak pakai baju cam dlu yg ketat2 ni.. :p mananya nak cover perut yang dah maju ke depan tu..so..sorokkanlah dengan memakai baju2 yang kembang dibawah ni..supaya boleh cover perut dan punggung yg dua2 pon dah maju ke depan dan ke belakang..hohoho.. (cam membuka pekung di dada plak..hahaha)

berbalik pada tajuk..hehee..cam dah jauh plak melencong.. :p

Pertama : Beli penimbang dlu… (rumah kitorang mmg tak pernah ade timbang ni..dlu kalau gi check up Alif pergi la dok sebok2 timbang kat bilik doktor tu..hehe..tak pon time balik kampung klias..)

timbang berat

terang2 nampak beli kat Watson 😀

actually aku cam tak tau nak carik katne..so nampak ada kat watson tu sebat jek la satu..RM20 gak kot..tak sure..ni of course la sangat diperlukan untuk nak tau ade ke tak progress nye acara menurunkan berat badan aku ni..

Kedua: DVD Exercise!!! :p

DVD exercise

exercise..exercise...lapan, lapan lagi..

actually before decide nak beli ni mmg aku dah surf internet dok carik video exercise ni..tp cam kalau nak exercise depan laptop cam ape kejadahnye..aku ni dah la rabun..dok tengok screen kecik je..padahal TV sket punye besar (besar la dari laptop ni.. :p) pastu kang kalau dok letak laptop depan kat cabinet TV tu (living room adalah tempat paling lapang yg ada untuk exercise..huu)..ade jek kang budak kecil comel tu dok menekan keyboard and mouse kang..bertukar plak ke video lain kang..hahah..so..akhirnya..aku pon beli la satu DVD exercise ni kat Speedy…

Tak gak reti camne nak pilih..tapi dalam banyak2 DVD yang ade, DVD ni jek yang tunjuk yg dier ade warm-up exercise skali..tu yg amik tu..aku ni bukannye reti nak warm-up2 ke ape ni..tapi memang best gak la DVD ni..as for now aku just buat warm-up and tummy exercise jek…tu pon dah berpeluh sakan dah..dok termengah2 lagi (nampak sangat tak fit..hehe)

hari2?? hahaha..tak eh..first week 3 kali, 2nd week 2 kali, last week satu kali…so this week rasanya berapa kali?? hahahaha..esok kena la wat gak..kalau tak camne nak kurus..hahaha.. :p

Ketiga: Makan dalam kuantiti yang sedikit…

Tu la yang aku cuba buat..buat masa ni mmg berjaya…tapi…ade tapi nye..kalau jejak jek kaki keluar rumah..hahaha..abes tergadai diet aku..tapi kalau kat rumah mmg aku betul2 buat laa..

kat rumah ni ade satu bowl kecik jek..dalam 3.5 – 4 inci kot diameter dier…tu la sukatan aku kalau nak makan ape2..cam pasta ke..mashed potato ke..

kalau roti plak makan 2 keping jek..untuk balancekan dier..aku wat sandwich la..dalam tu letak tomato 4 slices, hotdog sebatang, letak bawang merah sket..then letak sos cili banyak2..hehe..and black pepper powder..

gitu2 la..nanti bebile aku share resipi diet aku plak..hehehe..tadi wat mashed potato and kat dalam tu letak ape ntah..memacam gak..hehe..ingat nak snap gambar and share..tapi camera takde battery plak..

pastu kalau cam lapar2 sket tu..kadang buat la air milo panas ke ngan biskot kering..mmg heaven 😀

Keempat: Minum air masak bebanyak sket..

Part ni aku memang dah selalu buat dah..dlu masa Alif BF lagi mmg tu la keja aku..kalu tak minum kang kering plak telaga susu tu..hahaha..

Kelima: Makan Buah-buahan..

Kitorang kat rumah ni memang bukan jenis yang makan buah sangat..huu..kadang2 jek..tu la skang ni macam baru nak berjinak2 makan buah ni….hari tu en. Anas ade beli buah epal hijau..mahal nye tak hengat..tapi mmg sedap..rangup..masam2 manis…fuhh..

aku amik sebelah jek, nak jimat..hehe..potong kecik2.. masukkan dalam bowl kecik aku tu..pastu masukkan garam sket..letak kicap masin…and letak gula..gaul2..sedappppp… 😀

Keenam: Jangan makan pas dah tengah malam..

In my case ok kot tengah malam..sebab aku ni jenis tido lambat.. 😀 Tapi kalau yang tido pukul 10pm ke tu..kalau tak silap aku..better jangan makan lepas maghrib gitu laaa..allow dalam 2-3 hours before tido..

Kalau cam rasa lapar tu..teguk jek air masak tu banyak2..hehehee..tu la keja aku kalau lapo tengah2 malam..so every night mmg wajib ade sebotol air kat sebelah aku ni.. 😀

Aku pernah bace dulu kat mana ntah..badan kita ni pon..kalau haus sangat..dier boleh mistaken as lapar..padahal haus jek..so bile minum air masak tu..kenyang laa!!

Ketujuh: Makan prune hari-hari..

Kenapa kena makan prune? huu..sebab digestive system aku ni cam lembab sket..orang lain keluarkan bahan kumuhan besar tu hari2…aku ni payah benar le nak kasi keluar..kang kalau teran2 silap2 buasir plak..hahaha..so kena la makan prune..tu pon tak berapa berhasil sangat..pisang ngan prune mana lagi berkesan ek???

As for now tu jek la rasanya strategy aku untuk kurus ni..hehehe..berkesan atau tidak tu boleh la tahan..sekarang ni aku dah loss 3kg..

tapi kalau aku tak makan nasi 3 kali ngan lauk sedap tu last weekend..and tak makan kenny roger’s  and nasi lemak antarabangsa last weekdays, pizza hut chunky loaded this weekdays..kemungkinan ada penurunan lagi banyak kot..hehehe.. :p maafkan saya kerana sangat suka makan…

ape2 pon Go Go Go Puan Beba!! 😀

 

written by beba

Incoming search terms:

  • punggung bulat (70)
  • anak dara (48)
  • punggung anak dara (44)
  • penimbang berat badan watson (1)
  • penimbang berat watson (1)

14 thoughts on “Strategi diet Puan Beba…”

  1. fiza

    huhu fiza pon udah kmbg cam nangka..haha.. sgt sadis tgk pic dulu2..uwaaaaa…jauh lari..

    fyi, penimbang watson tu pnh beli..tp cam tak betoi..timbang pastu p timbang kt klinik lain..tkrg 3 kilo prnimbang watson tu.. bajet kurus ar sekali p klinik berat rupanya..haha..

    1. beba Post Author

      timbang tu mmg cam tak berapa betul sangat kot..nak timbang pon cam kena ade skill..huu..kalau nak timbang tu kadang 3-4 kali timbang..pastu kalau pas timbang penunjuk tu balik ke 0kg tu..kire betul la tu..hehehe..sebab initially pon timbang pakai timbang tu kan..so yg turun 3 kilo tu mmg betul turun la..and memang terasa gak badan tu cam ringan 3 kilo..hahaha.. :p

  2. norly saliana a.k.a mamazahra

    wah, hebatlah beba!!!
    norly ni kalo bab mkn, mmg payah nak control.salu jek terbabas.
    tpi, kalo takat exercise alhamdulillah dah selalu buat.
    norly gi gym 2/3 kali seminggu.dptlah bakar 500kalori sekali pergi,tapi…
    ada gak tp nye tu, bab mkn malam salu fail, sbb hubby suka noh ngajak mkn malm.haish

    1. beba Post Author

      norly..bab terbabas tu sama la kita…masa saya dok reply comment norly ni baru2 jek TERmakan double fillet-o-fish kat McD..hahaha..
      normal la tu..serious saya ni mmg orang yg suka kan makanan..so tak senang la kalau nak kawal makan ni..tapi kita cuba jek la kan..hehe..

      bagusnye rajin pergi gym sampai 2/3 kali seminggu..kitorang ade gak impian nak ke gym tu..hehe..tp mana plak nak letak alif ni..takde sape nak jaga dier..

    1. beba Post Author

      hahahaa…aku suka la tudung warna hitam cotton tu..senang..tak payah dok nak pikir2 nak maching warna ape la..pastu kang tiap kali nak pakai baju kaler lain nak kena iron lagi..pastu jimat pon jimat..tudung aku warna hitam ni ada dalam 4 helai kot..rotate jek laa…hahaha..tak payah nak beli tudung byk2..boleh beli benda lain.. :p pastu tak payah nak pikir2 nak simpan mana tudung belambak2 ni..camtu..hehehe..simple kay.. :p

  3. mawar

    wahhh turun 3 kilo dah?? congrats! kiranya berkesan la diet mu ni bebah hehe.
    aku try gak kekadang seminggu sekali gi gym takpon swimming. tapi malam lapar kena gak makan..
    lately aku rasa sbb byk mkn kat luar kot.. purse je lah makin slim tapi perut tak :p

    btw.. baper lama nak amalkan turun 3 kilo eh ^_^6

    1. beba Post Author

      boleh la kot..hahaha..harap2 sampai la ke target nye nnt.. :p
      kalau di ikotkan true healthy diet ni..kita mmg kena mkn byk kali..tp dalam small portions..so kena la makan malam..hehe..

      tapi kalau makan kat luar tu gerenti laaaa takkan sikit punye..hehehe..aku ni kalau dah makan kat luar tu semua pon bedal jek..
      tapi bile kat rumah mmg betul2 jaga la makan tu..

      exercise..hahahaa..esok2..mesti exercise.. :p

      3 kilo tu..ntah laa..skang ni dah sebulan dah..still maintain kurang 3 kilo..

    1. beba Post Author

      hahaha..idola tu cam tak seswai jek perkataan.. :p berjaya tu maybe kot..tp dalam jangka masa yang panjang kot..ngan disiplin nye yg kadang tu tunggang langgang..hehehe..

Please let me know what do you think about this post. :D