rumah aku kena serang..

serious weh…recently setelah sekian lamanya rumah aku aman damai tup2..2 minggu lepas ke gitu diorang datang menyerang balik kat umah aku…dah la bukan sejenis jek…sampai 3-4 jenis datang sekali gus…huu…

tapi aku snap satu jenis jek yang tengah in-action…

silalah tengok..aku sangat menyampah ngan diorang ni…huu..

mati semut kerana gula

wohoo…besarkan..cam kerengga pon ade..ke mmg kerengga?? hahaha..serious aku tak familiar ngan spesis2 semut ni…

banyak wooo…selain dari yang ni ade lagi yang semut api halus tu..then ade semut api yang sederhana and cam ala2 kerengga gak body dier..kasar2 sket..tapi kecik..pastu semut hitam pon ade..so yang dapat aku kenal pasti ade 4 jenis la sekarang keluarga diorang ni kat dalam umah aku…huu..tensen2…hari tu dak p wat operasi letak serbuk bunuh semut tu..cam kurang la sket..tapi still ade lagi..

paling aku tak tahan tu diorang ni suke sangat la masuk dalam kettle aku..pastu kang terapung2 dah dalam tu…so takde la bule kalau aku nak masak air byk..isi yang ala2 nak guna jek..sbb kang kena buang jek air dalam kettle tu sbb dah terapung 5-6-7 ekor semut api halus tu…manis sangat ke air aku tu pon aku tak tau…skang ni terms ‘mati semut kerana gula‘ tu cam dah bule tambah lagi satu…’mati semut kerana air masak dalam kettle‘ huuu..

pastu cerita haru lagi satu masa aku tidur atas tilam kat tengah umah..kitorang kalau tengok DVD movie dak p selalu keluarkan tilam single satu..saje baring2…pastu anak comel aku tu dengan hebatnya dah tumpahkan air oren atas tilam tu..sbb dah malam2 buta tu..aku lap jek la ngan kain..hahaha..selenge kay…pastu dier kering gitu jek la..

malam tu pulak dak p demam..so untuk mengelakkan dak comel berjangkit ke pe..so aku and alif tido la luar.. (patut ke tak kitorang yg tido luar? :p) sok pagi tu aku cam rasa gatal2 semacam jek..pastu cam tetibe cam ade rasa kena gigit pe ntah..ingat ke mimpi ke ape ke…aku sambung jek la tido..pastu cam makin galak plak…bangun jek bukak mata tengok2 rupanya kat situ PENUH ngan semut api…huuuu..setel aku jadik santapan diorang…haru kay..

seb baik la aku ni cam tak sensitip ngan semut api..kalau mak aku tu kompom naik kudis..and nasib gak bukan Alif yang tido kat situ..huu..haru2…

p.s: bile la nak dapat camera yang proper sket..ni snap pakai handphone dak p…lighting kat dapur tadi plak cam ampes gak..so blur semacam..handphone aku jangan harap laaa..hahaah..2 megapixel jek wei..kompom lagi blur…

written by beba

One thought on “rumah aku kena serang..”

  1. efa

    adoiii memang tensen la tengok semut bebanyak nih.. mane datang ntah..kalo kat rumah ni pun ade jugak semut halus masuk dalam kettle ke dalam jug air ke.. sabo jela.. dahla org dalam rumah ni kuat minum air, bila masuk semut tu dah tak pasal kena buang..dah bazir..nak tunggu air sejuk bukan skejap.. huhu

    dah penah cek kat kedai, takde pulak penyembur untuk semut ni..banyak nye lipas dengan nyamuk, pastu untuk cicak pun baru ade je.. untuk semut takde pulak..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>