Naik bot gi tengok Monyet Belanda (Proboscis Monkey)

Last time yang parents and adik2 aku datang Sabah hari tu, mak ayah dak p ajak gi tengok Proboscis monkey ni..kalau kat sini orang kenal ngan nama Monyet Belanda la kan..yang hidung besar gile tu…

But tengok from far jek la sebenarnye..sebab tengok kat habitat diorang..bukan tengok kat zoo ke pe..

monyet belanda - proboscis monkey

dalam gambo kat atas ni ade 2 ekor rasanya..hehehe..

naik bot di sungai garama

ada 2 orang yang tak de plak dalam gambar ni..1st yang tukang amik gambar…

pakcik~

alif punye pakcik..hehe..ni la yang mengambil gambo tu..and of course lagi sorang tu..alif la kan…time amik gambar yang memula tu dia mood belum nak bagus lagi..

alif naik bot~~

jauh gak ride kitorang kat sg. garama ni kot..kalau tak silap aku ingat la..one way sampai ke jeti tempat rehat kejap tu..ade 12km..kot…hehe..aku pon lupe dah..tu la sebab tunggu lama sangat nak update pasal cite ni…kitorang siap ade lalu satu kampung ni yang memang satu2 nye cara nak ke sana memang kena naik bot..but ramai yang dah pindah..tinggal 3 keluarga jek lagi yang still tinggal kat situ..and mostly orang2 tua je..

kat bawah ni ade lagi sket gambo time naik bot tu…tak banyak pon amik gambar..sebab tak bawak camera…ni pon amik gambo pakai camera handphone jek..nasib baik la ade kan..kalau tak lagi la takde gambo langsung kitorang.. :p

Untuk boat ride along Garama River ni kitorang bayar RM50 per person..siap ngan minum ringan before boat ride and after dah sudah pergi balik ride kat sungai garama ni dok tengok2 proboscis monkey tu diorang sediakan sekali makan malam..aku tak sure la memang dah tetap menu dia or boleh pilih2 ke camne…sebab semua pak mentua aku yang setelkan..for dinner kitorang makan nasi ngan lauk-lauk biasa2 la..seingat aku ade kari ayam, ikan goreng, ade sayur campur then ade udang..tu jek kot…

Owh..ade gak lagi kena bayar RM2 per person untuk fees masuk ke hutan simpan tempat dok tengok monyet-monyet belanda tu..

tu jek la…nama tempat yang kitorang pergi tu Garama Bed & Breakfast kalau tak silap..diorang ade Facebook page..tapi ntah mana ntah dak p letak..kalau dah jumpe sok aku update kat sini..mana tau kot2 ade sesape yang nak gi jalan2 naik bot tengok monyet gak..hehe.. 😀  Neway tempat tu kat Beaufort..

written by beba

One thought on “Naik bot gi tengok Monyet Belanda (Proboscis Monkey)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>