ke kota belud..

hello again..hehe..aku baru jek balik dari kota belud ni..ade orang kawen kat sane..sedare gak le..huu..kota belud ni kampung anas belah ayah dier..diorang ni bangsa irranun..mak dier plak bisaya..dua2 tu pon ade bahasa diorang sendri..da la cakap sabah pon aku xle tangkap lagi..ni kan plak nk cakap irranun or bisaya..xdpt la..hehe..aku dengar jek la diorang cakap tanpa paham ape2..heheh..tp xde la full cakap bahasa tu..si anas pon xreti gak cakap..adik2 dier si uming ngan adik paham la sket2..anas ni satu ape pon xtau..da kate membesar kat semenanjung..hehe..

pasal kawen kat sane tu..malam sabtu tu ade la majlis berbedak..kalu kat semenanjung tu org panggil majlis berinai la..same jek la tu..cume namanyer lain..then hari ni bersanding jek la..yg len same jek..except for pengantin lelaki nyer naik kuda sampai ke umah pengantin pompuan…walopon kat kampung sebelah jek tp rasanyer jauh gak la…berpeluh2 la pengantin lelaki tu bile sampai kat umah pengantin pompuan..heheh..pastu bile da sampai 2 org lelaki angkat pengantin lelaki..ala2 xmenjejak tanah la..naik ke atas umah..aku xnaik la atas..cam malas plak..tp ade gak cam kena bayar tol la kalu nk jumpe pengantin pompuan tu..cam kat ne ek kat semenanjung pon ade gak kan? xtau la aku katne..tp biasenye b4 masuk umah kan..ni kat depan pelamin tu dier cam letak tirai..so kalu nk bukak tirai kena bayar..huu..

b4 pegi kota belud tu hari jumaat kitorang ngan si uming yg skolah kat kk ni balik ke beaufort dlu..cerita pasal tu..anak2 kucing 3 ekor tu da slamat da ditemukan kembali dengan ibu mereka yang tercinta! haha..cam jejak kasihan..kesian gile mak dier…pas dapat jek tros angkut g sorok..hahaha..then bile kitorang nk kuar tu cam cuak2 jek takut org amik anak dier..hehe..jgn takut mak kucing..kitorang xamik da anak ko..huhu…masa balik tu da petang da..so on the way tu sampai malam gak la…malam tu aku cam realize cantik gle langit time malam..byk gle bintang..kalu kat kl or kat kajang tu mmg jarang la nk nampak bintang byk gle ni…kalu ade pon yg paling cerah skali kat langit tu..kat sini cam byk gle..huu..mmg cun la..tp blom sempat menikmati lagi..nnt2 laa..that’s the good part..yg paling xtahan skali bau skunk! eiiyuuuu….xtahan..melekat kat idong! ampes..hehehe…

um..ape lagi ek nk cite..ntah la..da la kot..pasni kalu ade ape2 benda menarik nk cite xpon aku cam saje2 nk tulis ape2 walaupon xde cite aku post lagi..kay..jumpe lagi..:D

written by beba

2 thoughts on “ke kota belud..”

Please let me know what do you think about this post. :D