Hobi saya ialah Membaca~~

Yup..hobi aku selain daripada tido, main sims social/sims medieval and etc..ialah membaca..tapi bukan la buku ilmiah cam orang2 bijak pandai ni..hehe..aku suke bace buku2 novel english..normally cam genre Fantasy and Young Adult (walopon dah tak young mana gak la kot..hehe)..dan sedikit sebanyak hobi aku ni cam dah ade gak la terkena sket kat Alif..

Hari tu time aku dok cari buku aku…dia terjumpe satu buku yang dia memang minat habis la..berlari2 dalam kedai tu bawak buku tu..takut ayah dia amik from him..buku tu pasal ‘100 facts – Space‘..current favorite subject dia…maybe cam aku dlu2 kot..tapi aku takde la time umur 3 tahun dok minat bab planets and etc ni..aku dlu masa form 1 kalau tak silap..memang minat bace ade majalah ‘Discovery’ kalau tak silap aku dlu..ade kat library sekolah..ade cerita planet2 ni..and also benda2 cam black hole la..worm hole theory la..and etc..Alif ni pon cam suke betul tengok pasal moon, sun, and kat buku baru dia tu dia belajar pasal eclipse..planet kegemaran dia plak Jupiter..asik dok sebut2 jek..kalau tengok gambar planet2 ni skang cam dia boleh tau la..which one is Jupiter, Mars, Earth etc ni..bulan2 for planet2 ni pon cam ade gak yang dia dah hafal sket2..ni la bukunye…RM29.90 sebijik..lari gak la budget aku..hehehe..

Buku favorite Alif..

Mule2 datang minat Alif pasal space ni cam ade satu Application kat Ipad yang aku download…’Sky Safari’ ke gitu namanye..aku download for me la..sesaje..lagipon time tu dia offer Free jek..pastu dia cam terjumpe..dok tengok2 moon, sun segala, then dia sendiri explore yang lain2 tu..so aku pon cam tolong2 la dia bacekan ape yang patut..dia bace nama planets and moons tu cam ade yang betul and cam ade yang tak betul..so aku betulkan la yang mana yang patut..yang aku tak reti nak sebut pon ade…hahaha..so belasah jek la.. :p

Ni antara barang2 yang aku dok shopping kat 1Borneo hari tu..

shopping-di-harris-1borneo

Buku Tempest tu aku dah abes bace..not bad gak cerita..antara jenis cerita yang aku suke..cite pasal time travel..hehe..tak sabar nak tunggu sequel dia..dengar kata akan ade 3 bahagian..yang The Wise Man’s Fear tu..rupenye 2nd book in a trilogy la plak kan..so kena beli yang first dulu la baru bule bace..aku cam tak suke bace tak ikot turutan ni.. :p skang ni tengah bace Angel tu..nice gak la cerita dia..and of course..tahyul semata2..hahaha..

Beads tu plak..tu untuk future handcraft project aku..beli kat Daiso..nak beli yang paket2 tu cam tak tau pulak nak carik kat mana..ntah bile nak start tak sure la tu.. :p

Tu jek update untuk hari ni.. 🙂

 

written by beba

Incoming search terms:

  • hobi saya membaca (21)
  • hobi saya (13)

One thought on “Hobi saya ialah Membaca~~”

Please let me know what do you think about this post. :D