How to make your own DIY Goodie Bags..

This is one of  ‘How-to’ yang menarik yang aku nak share ngan korang.. :D

Kalau korang perasan for Alif’s 2nd Birthday Party hari tu..aku buat sendiri Goodie Bags dier..banyak tak banyak 35 keping gak la…mula-mula aku tanya Anas cakap nak 25 jek..tu yang aku cam ok laa…wat sendiri..25 jek…last2 last minit dier kate wat la 35…hadoi..ketar gak laa…

This is how I made it:

Lepas dah download template (nnt aku kasi link to the site), open it in any photo editor yang support .PDF file in my case aku guna Photoshop and tukar la designnye ikot kegunaan kite..design yang aku buat ni theme Mickey Mouse. Simple2 jek.. :D Pastu print atas kertas tebal yang tak berapa tebal..

Pastu the next step is potong! and sebab kertas tu tebal kita kena toreh sket kat tempat yang kita nak lipat nanti..

Kalau nak senang sikit kerja..kena la ade tools yang best sket…rasa pon cam pro jek wat kerja..walopon terkial2 gak la mula wat.. :p Semua tu aku beli kat DAISO 1Borneo..

diy-birthday-goodie-bags

Setelah bertungkus lumut selama sejam dua kot..siap la sesi memotong and menoreh kertas…

diy-birthday-goodie-bags-01

Then mula la sesi lipat melipat dan lekat melekatkan kertas tu dengan double sided tape sampai jadik rupe goodie bags…sambil tengok online streaming TVShows…hohoho..multitasking orang kate.. :p

diy-birthday-goodie-bags-02

pas dah siap tu..kerja potong sticker plak..sticker ni pon aku print sendiri kat atas kertas sticker..ade jek kat kedai2 computer ni..tapi yang ni takde template..aku buat sendri dengan illustrator..next time kalau rajin aku uploadkan file dier, kalau2 korang minat la kan.. :D

diy-birthday-goodie-bags-03 diy-birthday-goodie-bags-04

tada!! dah siap…ni lepas dah masukkan semua segala coklat, gula etc dalam tu..kena susun elok2..kalau tak tak muat…hehe..benda ni tak besar mana pon…then lekatkan sticker untuk tutup goodie bags ni..

So as aku dah cakap kat atas tu, kalau korang berminat nak buat jugak benda ni sendiri boleh la download template and more detailed instruction untuk buat benda ni kat: http://www.eatdrinkchic.com/post.cfm/holiday-treat-bag

Aku buat 35 keping ni rasanya mula dari pukul 12.30am – 6.00am gitu kot..aku pon tak sure…so kalau korang nak buat banyak lagi dari ni silalah buat awal2 ek…tapi kalau lagi dedicated dari aku..takde tengok TVshows bagai sambil buat maybe bule siap lagi awal..hehehe.. :D

Tu jek la…

written by beba

Incoming search terms:

  • beg kertas coklat (115)
  • diy beg kertas (81)
  • cara buat paper bag sendiri (75)
  • cara buat beg kertas (46)
  • cara buat paper bag (44)

14 thoughts on “How to make your own DIY Goodie Bags..

    1. beba Post Author

      @aima hehe..nnt dah buat nak gak tengok..letak kat blog ek.. :D

      @akish nak kata jimat tu tak sure plak..tapi kalau kita amik kira custom design letak nama tu..jimat gak kot..kalau tempah kat luar saya tak sure la berapa plak kan..hehe

      @o’gosh ape nye yang nak jeles.. :p

      @efa kalau orang kerja susah sket la ko nak spend masa wat benda2 gini..heheh..saya ni dok umah jek pon.. :D

      @mama adaman ha ah..print atas kertas A4..tapi pas dah potong and lipat2 tu rasanya saiz sebenar goodie bags ni less than separuh A4 tu laa..kecik jek..tapi muat la kalau setakat nak letak barang2 kecik2 cam coklat sumi etc tu.. :D

  1. Shafa

    Salam,beba..ni 1st time i BW and finally jumpa blog u ni.. u’re so creative. i dah ke website yg u bagi tu,n dah download some of the pic..tapi,the problem is, bila i nak edit x leh sbb dia save under Adobe. i nak tny, camna i nak convert ke picasa/photoshop? leh tolong i solved this problem x? coz my twins birthday this coming april… Thanx so much beba… reply ASAP.. thanx once again,dear…

    1. beba Post Author

      salam shafa,

      thanks.. :D hehe..tak creative pon..more to cilok idea orang.. :p
      template dia tu .pdf file….pdf file photoshop boleh load..just bukak photoshop and load jek..tak pon right click on the file then click on ‘open with..’ pastu select photoshop..
      then dah boleh edit..tak perlu convert to other file type pon… :)

      Good luck print and lipat-melipat.. :D

  2. yatt

    salam kak….

    saya nak tanya kertas sticker akak guna yer.
    boleh specific skit jenis kertasnya.
    Pastu sticker tu akak print pakai printer apa yer.
    Printer biasa2 boleh gak ker?
    Saya ada sticker paper tak tau jenis apa tapi glossy lah. Kawan hubby yg bg. So saya cuba print pakai printer Canon Mp258 ( format photo glossy print ), tapi tak cantik lah…berbintik-bintik gtu. pakai software corel, ps…
    paper bag tu pakai paper jenis apa yer?

    maaf banyak2, soalan bertubi-tubi…..!!!!!

    1. beba

      hurm..kertas sticker biasa jek beli kat kedai computer..untuk yang ni pakai yang jenis biase jek..takde glossy2..but 2nd time buat ade gak pakai yang kertas glossy..husband yang beli..suke hati dia jek beli yang mana..hehe..so tak le nak kasi specific answer gak..

      memang pakai printer biasa2 pon..print normal jek rasanya..sebab husband gak yang print..hehehe…kalau dia selalunya default setting jek..mana dia reti nak setting pelik2 ni.. :p

      bintik2 tu camne tak sure plak? maybe ink tu smeared ke sebab tak kering lagi..or maybe gambar yang awak gune tu kecik sangat and bile print dia pixelate..saya pon tak le nak imagine camne kan..so nak jawap pon payah gak..hehe..

      as for paper tu pakai art card biasa jek..saya ske kalau pakai yang jenis smooth jek..but my husband kejanye dok beli yang ade texture jek..huu..so pakai jek la…kalau pergi kat link yang kat atas tu..tempat download template tu dia ade tulis jenis kertas apa yang sesuai rasanya..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.