How to make your own DIY Goodie Bags..

This is one of  ‘How-to’ yang menarik yang aku nak share ngan korang.. :D

Kalau korang perasan for Alif’s 2nd Birthday Party hari tu..aku buat sendiri Goodie Bags dier..banyak tak banyak 35 keping gak la…mula-mula aku tanya Anas cakap nak 25 jek..tu yang aku cam ok laa…wat sendiri..25 jek…last2 last minit dier kate wat la 35…hadoi..ketar gak laa…

This is how I made it:

Lepas dah download template (nnt aku kasi link to the site), open it in any photo editor yang support .PDF file in my case aku guna Photoshop and tukar la designnye ikot kegunaan kite..design yang aku buat ni theme Mickey Mouse. Simple2 jek.. :D Pastu print atas kertas tebal yang tak berapa tebal..

Pastu the next step is potong! and sebab kertas tu tebal kita kena toreh sket kat tempat yang kita nak lipat nanti..

Kalau nak senang sikit kerja..kena la ade tools yang best sket…rasa pon cam pro jek wat kerja..walopon terkial2 gak la mula wat.. :p Semua tu aku beli kat DAISO 1Borneo..

diy-birthday-goodie-bags

Setelah bertungkus lumut selama sejam dua kot..siap la sesi memotong and menoreh kertas…

diy-birthday-goodie-bags-01

Then mula la sesi lipat melipat dan lekat melekatkan kertas tu dengan double sided tape sampai jadik rupe goodie bags…sambil tengok online streaming TVShows…hohoho..multitasking orang kate.. :p

diy-birthday-goodie-bags-02

pas dah siap tu..kerja potong sticker plak..sticker ni pon aku print sendiri kat atas kertas sticker..ade jek kat kedai2 computer ni..tapi yang ni takde template..aku buat sendri dengan illustrator..next time kalau rajin aku uploadkan file dier, kalau2 korang minat la kan.. :D

diy-birthday-goodie-bags-03 diy-birthday-goodie-bags-04

tada!! dah siap…ni lepas dah masukkan semua segala coklat, gula etc dalam tu..kena susun elok2..kalau tak tak muat…hehe..benda ni tak besar mana pon…then lekatkan sticker untuk tutup goodie bags ni..

So as aku dah cakap kat atas tu, kalau korang berminat nak buat jugak benda ni sendiri boleh la download template and more detailed instruction untuk buat benda ni kat: http://www.eatdrinkchic.com/post.cfm/holiday-treat-bag

Aku buat 35 keping ni rasanya mula dari pukul 12.30am – 6.00am gitu kot..aku pon tak sure…so kalau korang nak buat banyak lagi dari ni silalah buat awal2 ek…tapi kalau lagi dedicated dari aku..takde tengok TVshows bagai sambil buat maybe bule siap lagi awal..hehehe.. :D

Tu jek la…

written by beba

Incoming search terms:

  • beg kertas coklat (116)
  • diy beg kertas (82)
  • cara buat paper bag sendiri (76)
  • cara buat beg kertas (51)
  • cara nak buat paper bag (45)

41 thoughts on “How to make your own DIY Goodie Bags..

    1. beba Post Author

      @aima hehe..nnt dah buat nak gak tengok..letak kat blog ek.. :D

      @akish nak kata jimat tu tak sure plak..tapi kalau kita amik kira custom design letak nama tu..jimat gak kot..kalau tempah kat luar saya tak sure la berapa plak kan..hehe

      @o’gosh ape nye yang nak jeles.. :p

      @efa kalau orang kerja susah sket la ko nak spend masa wat benda2 gini..heheh..saya ni dok umah jek pon.. :D

      @mama adaman ha ah..print atas kertas A4..tapi pas dah potong and lipat2 tu rasanya saiz sebenar goodie bags ni less than separuh A4 tu laa..kecik jek..tapi muat la kalau setakat nak letak barang2 kecik2 cam coklat sumi etc tu.. :D

  1. Shafa

    Salam,beba..ni 1st time i BW and finally jumpa blog u ni.. u’re so creative. i dah ke website yg u bagi tu,n dah download some of the pic..tapi,the problem is, bila i nak edit x leh sbb dia save under Adobe. i nak tny, camna i nak convert ke picasa/photoshop? leh tolong i solved this problem x? coz my twins birthday this coming april… Thanx so much beba… reply ASAP.. thanx once again,dear…

    1. beba Post Author

      salam shafa,

      thanks.. :D hehe..tak creative pon..more to cilok idea orang.. :p
      template dia tu .pdf file….pdf file photoshop boleh load..just bukak photoshop and load jek..tak pon right click on the file then click on ‘open with..’ pastu select photoshop..
      then dah boleh edit..tak perlu convert to other file type pon… :)

      Good luck print and lipat-melipat.. :D

  2. yatt

    salam kak….

    saya nak tanya kertas sticker akak guna yer.
    boleh specific skit jenis kertasnya.
    Pastu sticker tu akak print pakai printer apa yer.
    Printer biasa2 boleh gak ker?
    Saya ada sticker paper tak tau jenis apa tapi glossy lah. Kawan hubby yg bg. So saya cuba print pakai printer Canon Mp258 ( format photo glossy print ), tapi tak cantik lah…berbintik-bintik gtu. pakai software corel, ps…
    paper bag tu pakai paper jenis apa yer?

    maaf banyak2, soalan bertubi-tubi…..!!!!!

    1. beba

      hurm..kertas sticker biasa jek beli kat kedai computer..untuk yang ni pakai yang jenis biase jek..takde glossy2..but 2nd time buat ade gak pakai yang kertas glossy..husband yang beli..suke hati dia jek beli yang mana..hehe..so tak le nak kasi specific answer gak..

      memang pakai printer biasa2 pon..print normal jek rasanya..sebab husband gak yang print..hehehe…kalau dia selalunya default setting jek..mana dia reti nak setting pelik2 ni.. :p

      bintik2 tu camne tak sure plak? maybe ink tu smeared ke sebab tak kering lagi..or maybe gambar yang awak gune tu kecik sangat and bile print dia pixelate..saya pon tak le nak imagine camne kan..so nak jawap pon payah gak..hehe..

      as for paper tu pakai art card biasa jek..saya ske kalau pakai yang jenis smooth jek..but my husband kejanye dok beli yang ade texture jek..huu..so pakai jek la…kalau pergi kat link yang kat atas tu..tempat download template tu dia ade tulis jenis kertas apa yang sesuai rasanya..

  3. http://www.migrants.de

    hey there and thank you for your information – I’ve certainly picked up something new from right here.
    I did however expertise a few technical points using this website, since
    I experienced to reload the web site many times previous to I could get
    it to load properly. I had been wondering if your web host is OK?
    Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your quality score if
    advertising and marketing with Adwords. Well I am
    adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective
    interesting content. Ensure that you update this
    again very soon.

  4. Zack

    Attractive component of content. I simply stumbled upon your website and in accession capital to claim that I get actually loved account your blog
    posts. Anyway I’ll be subscribing for your feeds or even I achievement you get right of entry to persistently
    quickly.

  5. fifa 15 origin steam

    Nice post. I used to be checking constantly this weblog and I am inspired!
    Extremely helpful information particularly the remaining part :)
    I care for such info much. I was seeking
    this particular info for a very lengthy time.
    Thank you and best of luck.

  6. games like sims

    Everything published made a ton of sense. However, consider this, suppose you
    added a little content? I mean, I don’t wish to tell
    you how to run your blog, however suppose you
    added something that makes people desire more? I mean How to make your own DIY Goodie Bags..
    | Habibah & Anas is a little vanilla. You might look at Yahoo’s home page and note how they
    create post headlines to get people to open the links.
    You might add a video or a picture or two to get readers interested
    about everything’ve written. Just my opinion, it would bring
    your blog a little bit more interesting.

  7. Gita

    I seldom leave a response, however i did a few
    searching and wound up here How to make your own DIY Goodie Bags..
    | Habibah & Anas. And I do have 2 questions for you if you don’t mind.
    Could it be simply me or does it seem like some of these remarks come across as if they are written by
    brain dead visitors? :-P And, if you are writing at other online sites, I would like to follow
    everything fresh you have to post. Could you make a list of every one of your communal sites like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

  8. Jerome

    Hello! This post could not be written any better!
    Reading this post reminds me of my previous room mate!
    He always kept chatting about this. I will forward this article to
    him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

  9. alleyboy.com

    The other day, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views.

    I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

  10. USA stickers print

    Great blog you have here but I was wondering if you knew of any community forums that cover the same topics discussed here?
    I’d really love to be a part of group where I can get comments from othr experienced people that
    share the same interest. If you have any recommendations, please let me know.

    Thanks a lot!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.