Name Frame for Alif (Felt Craft)

Suatu masa dahulu..ce~~ cam dah lama sangat jek..tapi agak lama gak la dah siap dah felt craft aku yang satu ni…aku buat pakai felt2 lebihan aku yang agak banyak gak laa..and mostly warna2 yang aku cam tak berapa nak berkenan sangat dolu2..hehehe..so hasilnye gini la..

name frame from felt

simple jek..tak banyak embellishments sebab tak beli..hehhe..still dalam process menambah collection of buttons and other things yang comel2..hehehe…

frame putih tu aku beli kat Daiso jek for RM5..kalau korang nak gak buat ala2 gini kat bawah ni aku wat short tutorial camne aku wat hari tu.. 😀

Step 1: Potong2 felt tu ikut suka hati asalkan boleh coverkan kertas A4 tu..then jahit jelujur jek kat along the felt kat tepi tu untuk cam konon2 nak wat kasi cantik.. :p

name frame from felt - step 1

Step 2: Then gam jek felt pieces tu ke kertas A4 pakai craft glue. Kalau nak letak brads ke letak before lekatkan ke kertas tu ek.. 😀

name frame from felt - step 2

Step 3: Then potongkan huruf2 nama in my case the letters A, L, I and F and jahitkan gak kat tepi2 tu ngan jahitan jelujur jugak..kalau tanak pon takpe..ikot selera sendri2 la..then bile dah siap gluekan jek atas background yang dah siap tadi tu..

name frame from felt - step 3

Step 4: Just letak la ape2 saje embellishments yang korang ade cam aku ni just letakkan riben and buttons jek..and semua pon kasi gamkan jugak pakai craft glue..

name frame from felt - step 4

and siap~~~ then boleh la masukkan dalam frame and boleh la gantung.. 😀 senang kan??

so tu jek la perkongsian aku untuk hari ni..hehe..lain kali buat post lagi..

 

p.s: semalam baru tengok ombak rindu..

 

written by beba

Incoming search terms:

  • felt craft (172)
  • kertas felt (65)
  • Alif Name (1)

5 thoughts on “Name Frame for Alif (Felt Craft)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>