Another Mini Felt Doughnut Pincushion untuk cousin ku.. :p

Hari tu aku ade buat mende alah Mini Doughnut from felt as pincushion untuk pin2 aku yang bersepah…and cousin aku cam ade bagi komen suh watkan satu untuk dier….

So hari ni siap la satu lagi Pincushion kocik ni untuk ko Pn. Auns oi~~

Sambil2 aku dok tengok TVshow kat laptop ni rasa cam kosong plak tangan tak buat ape2…cam tak best plak..hahaha..so aku pon cam alang2 tengok cerita tak wat pe tadi start la potong-potong felt and jahit…

Hari tu wat kaler pink..ni kaler biru plak..nasib ko la kalau ko tak ske warna biru.. :p

felt-doughnut-blue-pincushion

Nanti sok aku balik bulan 4 nanti aku kasi ko…

Ade banyak lagi benda yang aku dah buat tapi tak update2 pon lagi kat dalam blog ni…nnt aku tulis pasal tu plak…

Just in case kalau ade yang minat nak buat benda alah Felt doughnut pincushion ni tak susah pon caranya…tapi aku takde gambo la ek..sbb dok busy tengok TVshow..takde masa nak amik2 gambo.. :p lagi pon its so simple kompom korang bule imagine jek camne.. 😀

  • So mula2 skali korang kena ada 2 keping felt, satu warna cam ala2 coklat gitu..as base donut kita and satu lagi tu untuk warna frosting dier suke hati korang la nak pakai warna pe…
  • Kalau korang nak wat template dier senang jek..amik jek la mug ke pe ke..then trace kat atas kertas kosong..and untuk bulat kecik tu pepandai la korang carik ape2 yang kecik sket…hehhe…cam aku ni versi mini kalau tak silap aku aku pakai gelas and duit syiling 20 sen untuk lubang tengah tu…pastu gunting la kertas tu.. (kalau dah ade template simpan..kot2 nak guna lagi..hehe..cam kes aku ni la..pakai template lama jek..)
  • Gunakan template tu potong 2 keping felt coklat and sekeping felt kaler2…tapi untuk frosting tu korang potong la bagi curvy2 camne2 pon asalkan nampak cam natural gitu..takmo la symmetry sangat..tak cantik gak…
  • Amik felt yang berwarna yang dah dipotong tu and dengan benang warna warni ikot suke hati silalah jahitkan cam ala2 chocolate rice warna warni…
  • Bile dah siap lapiskan 3-3 felt tu, where the colored felt of course kat atas sekali..and jahit guna ‘blanket stitch’ thru 3-3 lapis tu…bagi bersambung la kira…
  • Then just using ‘whip stitch’ pulak jahit felt untuk frosting and lapis pertama donut..kasi dier duduk melekat cantek..
  • Dah siap tu plak..jahitkan bahagian luar donut tu sama gak guna ‘blanket stitch’.
  • Bile dah nak almost siap jahit tu…before tutup habis keliling masukkan fiber supaya benda donut kita tu cantek bulatnye and gebu gitu…
  • And lastly just habiskan jahit keliling and matikan benang tu….
  • Siap!!

Cam banyak plak steps tu kat situ..hopefully korang paham la instruction aku yang ntah ape2 tu ek…kay laa…tu jek for now…

written by beba

Incoming search terms:

  • keychain kain felt (24)
  • benang untuk jahit felt (14)

2 thoughts on “Another Mini Felt Doughnut Pincushion untuk cousin ku.. :p”

    1. beba

      hahaha..aku nak jawap pon serba salah…felt tu felt la peah…tak reti la nak explain..better ko gugel..hehehe..dier bukan kain..umm..yang aku tau ade jenis polyester and wool..kalau polyester felt ko bule beli kat DAISO pon ade…aku dlu beli online..kat jajakraf.com dier ade kedai online dier..ko carik la kat web dier tu.. 😀 ko pon nak try wat felt ke? hehehe.best woo..macam2 gak bule buat..

Please let me know what do you think about this post. :D