Another Photobook Project “9 Months Journey of a Mommy-to-be”

Project ni memang cam dah lama nak buat…tapi _____ (sila isi tempat kosong ngan ayat yang paling kreatif ye..:p) As the title dah cakap..photobook kali ni pasal experiences aku masa mengandungkan Alif… πŸ˜€

Kat post before this yang pasal Photobook Alif’s 2nd Birthday hari tu aku ade sebutkan..yang cam rugi kalau tak beli lagi satu photobook ni..because of the 75% discount tu..so lepas jek submit photobook birthday tu..terus cam cepat2 nak cuba siapkan satu lagi photobook..and alhamdulillah..sempat siap… πŸ˜€ and dah pon submit..

Design untuk yang ni aku try buat simple2 jek..sebab nak kejar masa kan…aku siapkan dalam masa 2 setengah hari…Aku pakai combination warna turqoise, white, black and red.. (nasib baik la gambar2 memang aku dah letakkan dalam satu folder siap2..kalau nak carik gambar lagi belum tentu sempat siapnye..)

Kat bawah ni some of the designs untuk photobook citer pregnancy aku ni..

photobook-pregnancy-experiences

photobook-pregnancy-experiences-01

photobook-pregnancy-experiences-02

some of the journal tu aku tulis baru..but ade some tu aku just summarize or copy paste jek from blog..kalau yang panjang gile blog post tu kena pendekkan laa..kalau tak memang tak muat..huu..lagi2 part cerita masa beranak tu..kena buat 2 pages lagi..tu pon dah cut2 sket and font kecikkan lagi…

Best wooo wat photobook ni..lagi2 aku suke wat style digital scrapbook ni.. πŸ˜€

Kat post before this ada yang bertanya mana aku download semua template and kits for digital scrapbooking ni..ni aku kasi list some of my favorite sites:

Untuk Free Templates, Elements, Kits etc.. (Some of these websites just listkan jek all the freebies but untuk download kena pergi kat site tuan punye Freebies tu..Some templates and kits are time sensitive..diorang akan take down the download lepas certain times..so nasib2 laa… :p)

  • http://freebies-storage.blogspot.com/
  • http://www.deliciousscraps.com/
  • http://nearestoreblog.blogspot.com
  • http://chrissywdigital.blogspot.com/

Free Fonts (Ni handwriting font..)

  • http://kevinandamanda.com/fonts/fontsforpeas/

Most of the downloads tu for personal use jek..so kalau korang wat untuk diri sendiri jek tak perlu risau la pasal license and copyright ni..but kalau nak wat bisnes ke kena la make sure betul2 license2 ni.. πŸ˜€

Nanti bile dah sampai photobooks nye bule la tunjuk gambo benda sebenarnye plak..hehehe…

written by beba

7 thoughts on “Another Photobook Project “9 Months Journey of a Mommy-to-be””

    1. beba Post Author

      hehhe..kompom..bile ade discount gitu mmg semangat tu datang berkobar2..hahaha..kalau tak tu takde la pon.. πŸ˜€ lagipon best gak bile ade photobook ni..

      part one two jus tu cam ntah laa..masa tu kitorang dok tengah duduk2 makan kat ne ntah..pastu cam cerita2 la nnt bile dah kawen camne raya semua..hahahaa..tu yang lead ke incident one two jus tu.. πŸ˜€

  1. sindora

    Salam.
    Nak tanya, macam mana nak gune semua template and kits for digital scrapbooking yg kita dah download tu? Mesti guna dlm photoshop dulu ke? Pastu cane nak import dlm software photobook?
    Terima kasih…

    1. beba Post Author

      W’salam,

      Saya tak sure la kalau ade cara lain ke tak..kalau saya buat memang camtu la…saya buat dlu siap2 in photoshop…then saya terus flatten and safe in jpeg file..to be safe saya save guna maximum quality setting..simpan semua dalam satu folder..nama file biasanya saya letak no page..cam 01.jpg, 02.jpg gitu…

      pastu bukak software photobook malaysia or myflippix ke or any software la..depend on nak print kat ne…and import folder gambar2 design photobook yg dah siap tu..then just drag jek la masukkan kat template buku diorang tu…pastu boleh la bayo and send file.. πŸ˜€

      harap membantu.. πŸ™‚

      1. sindora

        Terima kasih…sgt2 membantu :). Dan terima kasih jugak sebab dari blog hantarankahwin.com la sy tau ttg kewujudan photobook bagai ni.Sterusnye m’bawa sy ke blog awak utk tau lebih details. Sebelum ni mmg duk cari katner la nak buat album kahwin yg murah ni. Tak tau pun yg kita boleh buat sendiri. Stakat ni sy dah buat 3 photobook, sumenye saya refer dari blog awak. Many thanks to you 4 d infos.

          1. sindora

            salam beba,

            Nak buat p’mintaan (heheh, cam buat p’mintaan dlm Dragon Ball lak)…klu boleh wat la tutorial khas utk guna photoshop ni. utk wat photobook. tu pun klu cik puan beba senang2 la…heheh. Jenuh google, tp x phm2 πŸ™
            TQ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>