Recipe Home Made Finger Paint + Alif in action~~

Semalam kan aku wat post pasal Alif ber’finger painting’ tu..hari ni nak letak video dier plak…and of course recipe untuk wat home made finger paint yang sonang and sangatlah simple. kejap jek buat…

So ni video alif tengah busy berkarya dengan finger paint dier…

And untuk wat home made finger paint ni  sonang jek…memang simple habes laa..so kalau korang nak wat sendiri finger paint ni kena ada benda alah ni jek..

  • 1 cawan tepung
  • 1 cawan air
  • 1 1/2 sudu kecik garam
  • pewarna makanan (ikot suke korang la nak beli warna ape..yang aku jumpe warna merah, hijau and kuning)

campurkan the first 3 ingredients tu dalam satu mangkuk besar..kacau sampai dah takde ketul2…than bahagi2 kan dalam bekas kecik..in my case plastic  container cam dalam video tu la kan..and then masukkan jek la pewarna ape yang korang nak…

dah siap..bule la main2 kotorkan jari ngan finger paint buat sendiri tu.. 😀

finger paint buat sendiri

and benda alah ni kalau dak2 nak jilat pon tak pe..ade gak aku tengok Alif nak test masuk mulut…hahaha..tapi kejap jek laa..bukan sedap pon ye tak…agak2 kalau aku wat cekodok bilis letak warna2 merah, hijau gitu cantek tak? haahahah…

 

written by beba

3 thoughts on “Recipe Home Made Finger Paint + Alif in action~~”

  1. Nuurill

    Aliff ni hensem sungguh!! Aunty suka betol dengan rambut Aliff! 🙂
    Good idea buat finger painting pakai tepung!!! Xdela bahaya if budak2 ni masuk tangan dalam mulut ke kan? Nak buat jugaklah nanti 🙂

    1. beba

      @o’gosh hahahaa..kiut ke? tak macho kan..kalau dalam tepon kadang orang ingat budak2..

      @nuuril mekaseh aunty..alif cakap..hehe..rambut tu dah kena potong dah pon..dah masuk mata..tapi kejap jek la kang panjang balik tu…

      yup..benda2 home made ni la bagusnya..tak bahaya..pakai benda2 makan jek..and cost pon rendah gile..

Please let me know what do you think about this post. :D