My own Handmade Fauxdori

It’s been a while since aku BERNIAT nak berplanner-planner ni..hihihi.. Niat di hati tu of course lah nak improve sikit discipline diri ni..so start dulu from task level je.. Task management. Hari-hari buat TO-DO list and try to complete it all dalam hari tu..before this ade jugak buat..pakai post-it notes je..memula ok gak lah..then macam slowly ke lauttt juge..hahaha.. So far it’s been almost 3 weeks aku start berplanner ni. So far so good.

Memula tu takde la macam ade specific planner in mind ke pe..tapi macam ingat nak carik freebies kat internet je..tapinyaaa tetibe, tak ingat sape ntah dok share satu video ni kat FB, and ntah kenapanya aku pegi tengok..terus la macam..haaa..nak macam tuuu… hahaha..gedik tak gediknya..nak dipendekkan cerita akhirnya aku berjaya siapkan my own handmade fauxdori planner saya. Pakai kertas sajeeee…

my faux paper dori

Boleh la kan..hahaha..jimat punya pasal..mahal wooo aku tengok mende alah planner ni.. kat bawah ni gambar dalam dia..normally for fauxdori ni  (yang original punye called midori traveller’s notebook) macam ade diorang buat dashboard bagai.. tapi aku belum ade lagi..dah ade dah idea nak buat camne. Poket transparent tu aku beli kat Daiso je..untuk simpan stickers etc untuk konon2 nak deco pages kasi comel-comel gituuu.. tapi takde la comel mana pon kaannnn…my faux paper dori - inside

One reason kenapa aku terpikat ngan planner jenis ni sebab macam tengok diorang dok deco2 cantik nyaaaa… So far ade banyak gak brand yang glemer macam filofax, kikki k la ape la bagai..masing2 macam style lain2..yang Midori ni..which my fauxdori inspired from dia cuma pakai elastics je bind inserts segala tu. And inserts tu pon boleh buat sendiri juga. Kat Etsy banyak aku tengok jual pdf template for inserts ni, tapi harganya boleh tahan gak la kalau convert ke RM..lagi2 lah dengan keadaan Ringgit sekarang ni kan.. kalau nak personalize tambah lagi duit..hahaha.. Jadinya aku pon buat je la sendiri and fully personalized untuk kegunaan aku.

Gigih yang gedik gak la kan..hahaha.. nak jugak tu.. Meh tengok ape inserts yang aku letak dalam fauxdori saya ni..

First insert dalam planner aku ni untuk Personal Details. Ade pages for personal info, life goal, wish list, fav thing, love ones, and password log.my faux paper dori - personal insert

For monthly and weekly planner aku buat undated je. Senang tak yah buat banyak2 kali kang.. dalam satu insert aku letak 3 months worth of pages. Month at a glance page untuk letak tarikh2 penting, macam birthday ke appointment doctor ke public holidays ke pe ke..then weekly pages untuk daily tasks and what to achieve untuk minggu tu. No daily planner for me..it’s too much..hahahaha..saya tak mampu..my faux paper dori - monthly/weekly insert

Ini plak insert untuk Project Planner saya. Contoh macam project ‘Quiet Book Azri’, project ‘2014 review photobook’ and etc..my faux paper dori - project planner insert

And sebagai blogger picisan, nak jugak lah ade blog post ideas planner ni.. hahaha..my faux paper dori - blogpost ideas insert

yang ni pulak insert untuk party planner. Kegunaan untuk setahun sekali kot..hahahaa..print sekali bule guna few years.. selalunya party birthday bebudak ni je lah pon.. InsyaAllah tahun depan ingat nak buat kat rumah sendiri pulak..nak cuba-cuba host makan-makan sendiri kat rumah sendiri. Sebelum ni samada kat rumah PIL or rumah mak pak aku kat Kajang or kat tadika je.. tengok lah macam mana..kot kesampaian niat aku tu..hihihi.. 😀my faux paper dori - party planner insert

Ade lagi satu insert sebenarnya..untuk conteng-conteng je..for random thought, doodles, ape2 je lah..tak plak amik gambo..tapi aku just buat grid pages je..

Hehehe..mak still excited ngan planner ni..baru nak belajar-belajar macam mana nak deco sikit2..gi memana sebok carik stickers and washi tapes memurah and comel-come..hahhaa..

Okay lah..tu je lah celoteh saya untuk post kali ni..

written by beba

Incoming search terms:

  • buat planner sendiri murah (2)
  • kat mana beli insert planner (1)

2 thoughts on “My own Handmade Fauxdori”

Please let me know what do you think about this post. :D