Category Archives: Random Stuff

Annular Solar Eclipse..

Annular Solar Eclipse

Annular Solar Eclipse

aku pon baru la perasan cite pasal solar eclipse ni..hehe..slalunyer xde la dok kesah sgt pon..tp this time macam terasa nk includekan dalam blog plak..:D tp from what i’d read certain tempat jek yg dapat tgk annular eclipse kat indian ocean and part of western Indonesia..tempat2 lain which includes Malaysia, southern third of Africa, Madagascar, Australia (not Tasmania), southeast India, Southeast Asia and Indonesia will only see partial solar eclipse.

Bawah ni jadual masa gerhana ni bule ditgk kat Malaysia :

Lokasi Permulaan Gerhana Pertengahan Gerhana Penghujung Gerhana Liputan (%)
Jam:Minit:Saat Jam:Minit:Saat Jam:Minit:Saat
1 Alor Setar 16:36:51 17:53:32 18:59:57 53.4
2 Georgetown 16:35:38 17:52:57 18:59:49 55.3
3 Ipoh 16:34:11 17:52:12 18:59:35 58.6
4 Johor Bahru 16:30:13 17:49:34 18:57:58 71.5
5 Kajang 16:31:33 17:50:42 18:58:54 64.3
6 Kangar 16:37:24 17:53:48 19:00:00 52.3
7 Kota Bahru 16:37:52 17:54:03 19:00:09 56.3
8 Kota Kinabalu 16:43:57 17:54:48 18:57:20* 75.3
9 Kuala Lumpur 16:31:32 17:50:42 18:58:55 64.1
10 Kuala Terengganu 16:36:51 17:53:30 18:59:56 59.8
11 Kuantan 16:34:09 17:52:00 18:59:19 64.4
12 Kuching 16:35:07 17:50:52 18:56:48* 80.6
13 Melaka 16:30:23 17:49:58 18:58:29 67.2
14 Seremban 16:31:08 17:50:27 18:58:46 65.2

* Gerhana / masa dinyatakan dalam ruangan itu, matahari sudahpun terbenam.

Jadual ni partial jek..for full table korang bule refer kat sini.

Kepada sesape yg plan nk tgk gerhana ni ade pesanan penaja ntok korang..

It is important for everyone to note that it is very dangerous to look directly at the sun ANYTIME, not just during eclipses, and doing so can cause permanent damage to your eyes.

The simplest way to view the solar eclipse is by using this Pin Hole technique.

pinhole

Anyway mmg sgt bahaya kalu kite view gerhana directly..the worst case it can cause blindness..our retina cannot perceive the feel pain..so if there’s any damage to the retina kite xkan tau immediately..maybe hours or days.

selain pada tu..even camera pon without solar filter xbule tahan direct exposure to solar eclipse..bule rosak wooo..and it’s also nor safe to view the solar eclipse through the camera’s viewfinder…

rasanya tu jek la informational post dari aku (yang xpenah nk wat post yang berinfo ni..:p )..hohoh..

akhirnya!!

hoho..aritu kan aku ade cakap yg mamat McD tu kate Prosperity Burger tu 17/12 baru ade kan..tu sebenarnyer maybe kat tempat dier jek…sbb McD tu pon kat petrol pam Shell jek..so maybe di anak tirikan kot…hohohoho…td kitorang gi 1Borneo..dak p cakap maybe kat situ da kuar kot..situ besar sket..lagipon kat Shopping Mall kan..aku cam xnk la menaruh harapan yang tinggi so..cam ala2 wat dunno jek..cam dalam hati tu cakap ‘maybe xde kot..huu‘..xmo la kang kena tulis plak ke.K.E.C.I.W.A.an part 2 plak kang…hahhaah..:p

so dengan bangganya saya mengisytiharkan bahawasanya saya telah BERJAYA memakan sebijik Double Beef Prosperity Burger dengan penuh rasa gumbira di hati…hohoho…

gambar kawen yati n aboy..

ni gambar2 from one of the photographer..yg pompuan tu..yg laki tu blom upload lagi..nnt kalu da kuar aku letak link tu kat sini…ni time kenduri kat umah pompuan..tapi korang sile la tgk gambar pengantin saje ek..kalu ade gamba aku menyelit kat mana2 tu abaikan jek..ok..:D hehe..link nyer kat bawah tu..tgk la ek..jgn malu2..yati ngan aboy xkesah..

 

http://www.flickr.com/photos/guttiferae/sets/72157604047000568/

 

beba+yati+kiki

anas pegi bali..

cam tajuk tuh la..da 3 hari da dier g sane..dier pegi sane ngan org office dier..kirenyer company trip la ni..fully sponsored..xpe la tu..huu..kena tinggal..huu..mmg xle ikot pn..heh..len ar kalu same kije.:D..yang buat jadik marah ni ade ke dier xbawak henpon, da la x bagi tau plak tu..ampes..at least kalu dier bgtau tu xde la nk pikir bukan2 da dier da bagitau..

 

the day dier pegi tuh..da la langsung x call ke sms ke..xde kabar berita,sampai la arini..tetibe td tgh hari dier msg..tu pon pinjam hp kak lin..seb baik la dok msg..kalu mmg la balik nnt kena budak tu..huu..geram btol..cam nk sepuk2 jek..huu..

 

skang ni dier da pandai..kalu wat salah mesti pastu kalu umpan blanje makan punye..huu..pandai ek..bijak2..tp buring tol xde org nk msg2 ni..tp kalu ade pon xde la msg selalu pon..h0h0h0..mengade sungguh..hehe…