Category Archives: Our Life Stories

Seminggu yang Mandom..

Aku tengok seronok betul kawan-kawan post pasal pergi open house, makan sedap-sedap. Jeles pon ada. Ye lah. Bab makan ni memang aku suka. Hahaha. Tapi tu lah. Dah seminggu juga la kitorang ni melepek kat rumah.

Kata doktor kena demam viral. Ye la tu gamaknya. Pembawanya ialah tak lain tak bukan ialah Si Ayah bebudak ni.

Lepas tu dapat ke aku. The next day, Alif pula kena. Azri masih lagi berjaya mengelak dari berjangkit. Berjemaah la kitorang gi klinik.

Get Well Soon - nasihat Azri

Survivor kita bagi nasihat suruh jaga kesihatan. Hahaha. Tapi lepas tu dalam sehari dua dengan dia pon kena sekali. Dah join melepek bersama-sama.

Dia pula lepas tu pergi klinik ambil ubat juga. Tekak dia dah merah dah. Dah la budak sorang ni memang dari kecil sampai la sekarang ni memang susah bagi makan ubat. Tapi hari tu kesian juga aku tengok dia. Walaupon meleleh-leleh air mata dia tapi dia bukak juga mulut makan ubat tu. Bagus anak aku ni. Hehehe.

Get Well Soon

Kalau dah satu rumah semua sakit memang sunyi je rumah, rasa down je. Gelak ketawa pon dah tak dengar dah. Ni dah seminggu ni at least Alif dah ok la tu kot walaupon belum sihat betul lagi. Dah lama sangat pula dia tak pergi sekolah.

Aku cakap ngan Azri, dengan minyak garlic and letak air lemon bagai ni kalau masuk oven sedap ni. Hahahaha..

Dalam seminggu ni dia macam penyakit tu pusing-pusing gitu..taknak pergi completely. Azri macam 2 hari lepas first demam tu dia macam dah ok. Tinggal sikit je ade batuk gitu. Then semalam tetibe macam naik balik demamnye. Alif pon gitu.

Tu lah al-kisah kami yang terkini. Kepada kawan-kawan yang sudi baca cerita mandom aku ni terima kasih la ye. Tolong doakan kami sihat secepat mungkin. Mandom sungguh hari-hari kami ni. Hehehehe. Moga Allah berikan kita semua kesihatan yang baik. InsyaAllah. Amin.

Bazaar Sekolah Alif tahun 2017

Tahun ni, as last year ade juga bak kata kita dolu-dolu, Hari Kantin. Tapi tahun ni dipanggil ‘Bazaar’ gitu. Hahaha.

Aku bab mende gini memang tak join la sangat kan. Tapi aku pergi jugak lah and just bagi la contribution untuk jualan tu. Macam last year aku buat cupcake coklat and a few brownies. Boleh tengok kat post aku sebelum ni pasal cerita last year punya Karnival: Karnival Sekolah 2016

So for this year, Alif kata cikgu suh wat Spaghetti. Huu.. Aku jarang masak spaghetti ni. Apakan lagi nak masak banyak-banyak. Hahaha. Jadinya aku tukar la ke other pasta. Aku buat Macaroni Goreng je.

bazaar-sekolah- macaroni goreng

Begitu la rupanya. Hahaha. Since kualiku kecil, aku terpaksa masak 2 kali. Owh as reference, mana la tau kot-kot ada mak-mak yang nak buat pasta juga ke untuk jualan hari kantin, aku share bahan aku guna. Simple je recipe ni. Tak banyak benda dalam tu.

Bahan-bahan ni boleh buat dalam 15 bekas 600ml containers. Tapi tak penuh la. IMHO better juga kalau beli container 500ml je. Nampak la penuh, ye dak. Mihmihmih.

So bahan-bahannya:

  • 2 packets of 400g macaroni
  • 400g Ramly mince meat
  • 1-2 batang carrots*
  • 1-2 biji bawang merah*
  • 1-2 batang celery*
  • 1 tin cendawan butang
  • 1 botol sos pasta besar
  • 2 biji tomato segar
  • Sos cili
  • Mixed herbs or oregano ke ape ke. Suka hati lah. Aku prefer guna Mixed herbs je
  • Pepper black and white and Salt

Lebih kurang la tu kot. Bahan yang ada tanda ( * )  tu ikut saiz benda alah tu lah..kot besar ke kecik ke. Carrots, bawang, tomato and celery aku chop je ngan food processor. Senang koje acik. Hahaha.

Nak dijadikan kisahnya aku terlambat bangun..berkincah la kat dapur tu dok menyiapkan macaroni goreng ni. Macam ribut la kat dapur tu. Hahaha. Nasib la sempat jugak siap semua. Alif ngan ayah dia pergi dulu ke sekolah. Then ayahnya balik jemput aku ngan Azri. Sempat la Anas kirim gambar susunan macaroni aku tu. Hahaha. They were selling it for RM 6 sebekas. Gigih ke tak gigih aku dok siap melipat paper napkin tu letak garfu. Hahaha. Ngadekan..

bazaar-sekolah- gerai 2 cekal

Kali ni sampai-sampai macam banyak gerai yang dah tutup dok mengira keuntungan. Hahaha..ada lagi gerai yang ade la lagi sikit barang nak perabes. Ada satu gerai ni tengah dok orang penuh kerumun, tengok-tengok rupanya dok jual Pizza Hut. Hahaha. Untung meniaga. Satu slice diorang jual RM5. As for Macaroni gorengku. Sold Out. Mihmihmih. Mak is happy.

Aku tengok ada la Face painting, then ade siap booth ‘Nerf Gun‘ tu. Abes laaaa Alif perabes coupon kat situ. Hahaha. Sekali main RM5, dapat 5 bullets. Punyala serious dia nak menang tu, sampai merajuk-rajuk bila Ayahnya tanak beli lagi coupon, dia nak try lagi. Hahaha.

Ada juga Bouncing castle tahun ni, but macam versi yang rendah je. Mungkin juga sebab kes yang viral baru-baru ni kot. Huu.

Siap ada kuda juga. Dah disebabkan coupon dah habis, jadinya Azri just bergambar je lah dengan kuda-kuda ni. Berselera tengok kuda ni dok makan rumput kat padang tu. Hahaha.

bazaar-sekolah- azri dan kuda bazaar-sekolah-at the bazaar

Dah setel round semua dan lihat ape yang boleh dilihat kat Bazaar ni, then bergerak la kita ke Art class pulak. Hehehe.

Tamatlah cerita untuk hari ni. The End. 😀

Pergi Makan Ayam Goreng McD

Seriously, aku pon tak tau kenapa tetibe macam hot gila cerita pasal Ayam Goreng McDonalds ni kat Facebook. Sebab serasa aku memang dah lama gila dah kot McD jual ayam goreng. Aku ingat lagi dulu aku makan kat KL Sentral, masa tu masih muda remaja single mingle. Hahahaha.

Jadinya semalam, sempena cuti Good Friday kitorang bawa bebudak ni gi McD. Masa on day way ke McD tetiba Maknye pon datang mood gedik nak berselfie, dah bebudak ni pon sebok, nak jugeeee masuk gambo. Udahnya bertekak kat belakang tu. 😀

Ni je la gambar yang macam ada rupa semenggah sikit semua orang.

makan-mcD-ayam-goreng- on da way

Dah alang-alang ke McD tu terpaksa la kan beli Ayam Goreng Spicy. Mihmihmih..

Amacam nampak menggoda tak ayam dia? Rasa la pedas dia, rempah dia, dan crunch dia tu. Krup krup gak la makan.

makan-mcD-ayam-goreng- spicy!

Bebudak ni lah yang paling seronok kat situ. Main beramai-ramai kat tempat mainan McD tu. Ramai juga orang tadi kat McD tu. Masa ayah beli makanan diorang main. Dah sampai makanan, makan dlu, then sambung lagi makan sementara tunggu mak makan dengan penuh keamanan menikmati Ayam goreng. Hehehe.

makan-mcD-ayam-goreng - with the kids

Sedap nau la tu gamaknya makan nugget tu. 😀 Sampai tertutup mata. Hahahhaa.

Kat McD tu pon ade McCafe, so mak pon layan la beli Mocha Chips secawan, and beli Muffin Chocolate juga. Sebelum ni pernah beli tapi tak sempat pon merasa makan muffin tu sebab budak berdua tu dok mengadap. Habis terus. Hahaha. This time dapat la rasa. Not bad la kot, Azri la lepas tu perabiskan muffin tu.

Habis sampai ke rambut muffin coklatnya. Mulut ngan bibir penuh coklat..hahaha.

makan-mcD-ayam-goreng-muffin monster

Incoming search terms:

  • ayam goreng mcd (1)
  • ayam goreng McDonald sedap gila (1)
  • makan ayam mc d (1)

9 years and counting.

Alhamdulillah.

Semalam 04.04.2017 kami berdua (Beba dan Anas) berkesempatan menyambut Wedding Anniversary kami yang ke 9 tahun. 🙂 Kejap je rasanya masa berlalu. Ye lah. Anak sulung pon dah darjah 2. Hehehe. Adiknya dah pon 3 tahun.

Lama betul kan aku tak update blog ni. Kononnya nak active balik di dunia bloging ni. Hahaha..tapi tu lah. Cerita bukan takde. Macam-macam cerita ada kalau nak diupdate. Cuma bab nak edit gambar tu rasa malas. Hahaha. Nanti akan ku bayar hutang-hutang blog post 3-4 tahun lepas (janji pelesu)..hahahahaa..Okay lah. Berbalik semua kepada tajuk kita.

Sebenarnya Mak aku ada kat umah kami. Saja je dia datang. Mati kutu gak la kot Mak aku kalau duduk sini. Hahaha..patah kaki dia. Kalau kat Kajang nun, ada macam-macam aktiviti dia. But I’m happy she’s here. Ada geng borak-borak gosip terkini..hahahaha.. Anas boleh je diajak bergosip tapi ye la. Lain sikit gosip orang pompuan ngan gosip orang lelaki ni. :p Kesimpulannya cuma nak cakap. Sebab Mak ada sini dapat la tolong tengokkan Azri sekejap. So kami berdua je keluar.

Alkisah, semalam lepas balik appointment ngan doctor (disclaimer: no, I’m not pregnant or anything..hahaha..) sempat la kami berdua ‘dating’ sat, celebrate gitu. Pergi makan kek. Singgah masuk 2-3 kedai kat mall tu. Jalan-jalan sambil pegang tangan. hahaha..lama dah kot asik jalan keluar pegang tangan anak je.. 😀

Boleh pulak Anas siap dok record video. Hahaha..segan acik tau. At the end of our ‘date’ dia bagi aku video siap dia edit. Haha..Looking at the video, I’m sure I looked like one happy woman who is still in love with the same guy for 9 years. 😀 Mihmihmih.

p.s: Dear dak p, I love you.