Category Archives: Photobook

BlogBook #2 Siap!

Ingat tak lagi last time aku post pasal Blog Book ni. Alah, yang aku print blog posts dari blog ni jadi buku tu? Buku pertama yang siap tu ade aku cerita kat post ni: Blog To Book #1

Hari ni aku nak bagitau yang BlogBook #2 dah pon siap diprint. Hihihi.

blogbook2- medium potrait photobook softcover

Kali ni warna Soft Pink pulak. Kalau dah semua hitam je, nanti boring la pulak kan? So aku decide nak buat dia warna warni. Layout dalam dia aku guna style yang sama je macam buku yang lepas. Malas nak fikir..so maintain je concept yang sama. Ada la nampak macam ade kesinambungan gitu kan.. Mihmihmih.

So cam gini la lebih kurang a few pages from the blog book.

blogbook2- inside of the book blogbook2- inside layout

For BlogBook #3, insyaAllah akan diusahakan secepat mungkin. Hahaha.. Voucher ada lagi satu yang expiry datenya bulan 8 nanti.

Kalau ada yang belum tahu lagi and nak tahu aku print kat mana mende alah ni, aku print guna servis Photobook Malaysia. Buku ni namanya  8″ x 11″ Medium Portrait Softcover Photobook. But instead of buat photobook, aku buat blog book aku ni lah. Hehehe. Kalau beli time promo dia murah je. 1 buku 40 pages cuma RM29.90 je. Harga sebenar boleh tahan gak sebenarnya. Hahaha.

Seronok tau baca tulisan kita sendiri dalam buku. Hahaha. Lagi-lagi cerita-cerita lama..tergelak-gelak baca sebab kelakar..hahahaha..ntah ape-ape je kadang tulis time muda-muda dulu..hahahaha.

Okay la. itu je buat masa ni. Nanti bebila aku cerita lagi.

Blog To Book #1

My ‘Blog to Book’ project or BlogBook for short dah pon siap! Yeay. For this first book cuma muat untuk sumbat post dari Jan-July 2008 je. huu.

blogbook

Memula tu ingat ke macam just a simple copy and paste job je gitu, hahaha. Tapinya lepas tu kena susun elok-elok sikit then nak bagi nampak macam takde la boring sangat so macam every pages tu ada lah kelainannya sikit. Post lama-lama dulu yang bagusnya banyak takde gambar. Hahahaha. Kalau sekarang ni takle imagine mana nak kena save gambar and nanti nak susun pula gambar tu dalam blog book ni. Adeh.

What have I gotten myself into. Hahahaha. Since dah mula rasanya takkan la nak stop ye dak. Cuma nya mungkin progress akan agak slowlah. Banyak sangat dalam kepala otak ni semua nak buat. But being me, when I am overwhelm jadi lagi tak jadi kerja nya. Hahaha.

So it will take a while before I am going to post about BlogBook #2. Mihmihmih.

Bagi sesiapa yang nak tau mana aku print buku ni, meh nak bagitau. Aku print dengan Photobook Malaysia. The trick is to buy their vouchers bila ada promotions. As for this type of photobook, it is a medium portrait softcover, kalau beli time promo cuma RM30 je.

Best juga tengok apa yang ko tulis dalam bentuk buku. Hehehe.

‘Blog to Book’ Project

Assalamualaikum and hi all, another update from me! Yay! Tiup habuk.. fuh fuh.. hahaha..

blog book projectSo another of my project yang belambak2 semua nak buat tapi tak terbuat..hahaha.. Actually memang dah lama dah nak buat membuku kan blog post kat blog ‘Habibah & Anas’ ni.. baru-baru ni je macam tergerak hati nak mula kan. The reason is sebab tengok offer yang takleh nak di tolak-tolak lagi dah..hahaha.. Tadaaa..

Erk.. RM 30 je oi untuk 8″x11″ softcover photobook ni! Terpaksa la beli..hahaha..kalau nak beli baik cepat sebab aku dah lambat actually buat post ni..hahaha..hari ni last promo ni.. harap-harap nanti Photobook Malaysia up lagi lah promo ni lagi..banyak kot post nak convert to book ni..buat masa ni mak rembat 2 biji je dulu.

Dah copy and paste post dari mula nya blog ni on January 2008 sampai Jun 2008..tapi tu pon macam dah nak penuh quota 40 pages..huu..kena tambah pages la gamaknya kot..kononnya plan tu nak buat satu buku for satu tahun..tapinya maybe jugak untuk tahun-tahun yang pemalas gila nak update blog tu kena la combine la kot maybe 2 tahun satu buku ke…

Simple je designnya..just monochrome gitu..buat black and white saje and of course untuk post yang ade gambar tu berwarna lah disitu.. Baru 3 pages yang dah siap designnye.. hahaha..

blogbook projectSebenarnya macam ada berbelah bagi gak la perasaan tu samada nak buat hardcover book or just softcover je..tapi lepas buat kira-kira congak sikit..rasanya pakai softcover portrait photobook pon dah ok dah kot..

Project ni still ‘in progress’ tak sure la bila siapnya..hahaha..tapi yang pastinya voucher expired bulan 4 tahun depan..jadinya sebelum expired la kan…okay lah..itu je.. Azri dah marah-marah dah tu..huu..

2013 A Year Review Photobook..

Salam semua,

Cerita pasal photobook lagi..hehehe..lepas ni ade lagi satu..hahhaa. Dah la hari tu terbeli lagi satu photobook. Plan nye nak buat photobook untuk time tunang dolu2..hehehe..

So ni just nak tunjuk je gambo photobook yang aku buat tema review in a year. Kiranya macam summary ape yang jadi dalam tahun 2013. Silalah tengok gambar photobook aku yang tak seberapa ni..hehehe..

2013-review-photobook-01

2013-review-photobook-02

2013-review-photobook-03

Since buat last minutes kan so memang aku pakai readybook yang Photobook Malaysia dah sediakan..cuma yang ada pasal Easter la, x-mas semua tu aku delete lah..sebab tak perlu kot..hehehe..then tambah ape yang patut macam hari raya. Then ade special occasions, i.e: bercuti, gi kidzania etc..

Macam best je kalau buat camni kan..so lepas ni boleh la buat lagi..tunggu next year la plak..hehee..boleh buat untuk tahun 2014 pulak.