Category Archives: Crafty Artsy Stuff

How to make your own DIY Goodie Bags..

This is one ofย  ‘How-to’ yang menarik yang aku nak share ngan korang.. ๐Ÿ˜€

Kalau korang perasan for Alif’s 2nd Birthday Party hari tu..aku buat sendiri Goodie Bags dier..banyak tak banyak 35 keping gak la…mula-mula aku tanya Anas cakap nak 25 jek..tu yang aku cam ok laa…wat sendiri..25 jek…last2 last minit dier kate wat la 35…hadoi..ketar gak laa…

This is how I made it:

Lepas dah download template (nnt aku kasi link to the site), open it in any photo editor yang support .PDF file in my case aku guna Photoshop and tukar la designnye ikot kegunaan kite..design yang aku buat ni theme Mickey Mouse. Simple2 jek.. ๐Ÿ˜€ Pastu print atas kertas tebal yang tak berapa tebal..

Pastu the next step is potong! and sebab kertas tu tebal kita kena toreh sket kat tempat yang kita nak lipat nanti..

Kalau nak senang sikit kerja..kena la ade tools yang best sket…rasa pon cam pro jek wat kerja..walopon terkial2 gak la mula wat.. :p Semua tu aku beli kat DAISO 1Borneo..

diy-birthday-goodie-bags

Setelah bertungkus lumut selama sejam dua kot..siap la sesi memotong and menoreh kertas…

diy-birthday-goodie-bags-01

Then mula la sesi lipat melipat dan lekat melekatkan kertas tu dengan double sided tape sampai jadik rupe goodie bags…sambil tengok online streaming TVShows…hohoho..multitasking orang kate.. :p

diy-birthday-goodie-bags-02

pas dah siap tu..kerja potong sticker plak..sticker ni pon aku print sendiri kat atas kertas sticker..ade jek kat kedai2 computer ni..tapi yang ni takde template..aku buat sendri dengan illustrator..next time kalau rajin aku uploadkan file dier, kalau2 korang minat la kan.. ๐Ÿ˜€

diy-birthday-goodie-bags-03

diy-birthday-goodie-bags-04

tada!! dah siap…ni lepas dah masukkan semua segala coklat, gula etc dalam tu..kena susun elok2..kalau tak tak muat…hehe..benda ni tak besar mana pon…then lekatkan sticker untuk tutup goodie bags ni..

So as aku dah cakap kat atas tu, kalau korang berminat nak buat jugak benda ni sendiri boleh la download template and more detailed instruction untuk buat benda ni kat: http://www.eatdrinkchic.com/post.cfm/holiday-treat-bag

Aku buat 35 keping ni rasanya mula dari pukul 12.30am – 6.00am gitu kot..aku pon tak sure…so kalau korang nak buat banyak lagi dari ni silalah buat awal2 ek…tapi kalau lagi dedicated dari aku..takde tengok TVshows bagai sambil buat maybe bule siap lagi awal..hehehe.. ๐Ÿ˜€

Tu jek la…

Incoming search terms:

  • cara buat beg kertas (122)
  • beg kertas coklat (121)
  • diy beg kertas (102)
  • cara buat paper bag sendiri (90)
  • cara buat paper bag (66)

Hoyee~~ Come and see my new template!! :D

Tetibe cam ade mood nak tukar template pulak.. ๐Ÿ˜€

cepat plak siap tu..selalunye cam dok sebok delay2 wat mende lain la tu la ni laa..this time cam terajin plak..hehee..

so amacam? okay tak? heehhe..kali ni tukar pakai warna kelabu plak..and hitam..saje jek tukar selera..

memula plan nak letak dolly gak..tapi tanak buat sendri..haahaha..nak suh adik pompuan aku yg belajar graphic tu buat..dier kalau bab2 wat lukis2 cartoon ala2 manga or wat chibi or ape2 jek la..mmg terer..tapi payah plak nak suh dier..hahaa..tak de mood katenye..so aku pon pakai jek la gambar biasa…nnt la tunggu dier ade mood sok baru la bule wat template baru yg letak dolly chibi cumil2.. ๐Ÿ˜€

seperti biasa design aku mmg simple2 jek..I like simplicity..hohoho..atau apakah aku ni _____. (fill in the blank please :p) hehehe..maybe sebab aku ni pon bukan purely graphic design punye orang..aku pon buat programming gak dlu (java, c++,vrml ntah ape kebenda semua tu)..tapi skang ni aku still wat php and love to work with open source ni.. ๐Ÿ˜€

graphic and design mende2 ni mmg belajar sendiri jek..godek2 photoshop..pergi surf internet carik segala macam tutorial and try it..dua2 pon aku suke..designing and programming..kalau dah start kadang mmg tak berenti dah (dulu laaa..skang ni kompom En. Alif dok datang and tarik2 seluar sambil cakap ‘jom..jom’ tapi tak cakap nak gi mana pon..huu..)

kay laa..kat bawah ni aku letak screenshot template baru ni..nak wat kenangan nnt bile dah tukar template lain plak..hehehe.. ๐Ÿ˜€

grey 3 columns template

ย 

simple jek ek? hehehe..aku siap tukar burung twitter baru..cumil kan? hehe..

owh..neway kalau korang tak tau..aku pon amik tempahan buat template ni…tak kesah la template wordpress ke blogspot ke..2-2 pon aku buat.. ๐Ÿ˜€

mahapkan la aku yg tak siap2 kan lagi site portfolio aku..huu..tapi kalau interested just contact aku ek..

nak wat banner pon bule..nak wat static html website ke, or e-commerce site ke..nak wat design business card pon bule gak..semua aku buat..tapi tak pernah promo plak kat sini..hahaha..ntah ape2 la aku ni.. :p

nanti laa..akan aku usahakan siapkan portfolio site aku tu supaya korang semua bule tengok hasil kerja aku ek.. ๐Ÿ˜€ sokong la kawan untuk negara… :p

p.s: kalau Mrs. K bace post ni..nak bitau yang saya dah order your mug kat Heartbeat.my..hehe..sorry sangat lambat..nanti saya e-mail kalau diorang dah shipped the order..takut2 kang Mrs. K panas jek bace pasal aku dok sebok2 wat benda lain padahal ade hutang ngan dier personalized mug sebijik.. ๐Ÿ˜€

habis madu sepah dibuang??

eh..tak lah..hehee..tak buang nya..

simpan wat kenangan..tak pon mana tau kot2 boleh guna untuk masa lain ke.. ๐Ÿ˜€

ape la yang aku cakap ni kan..tetibe jek…

actually ni pasal project improvekan ‘mascot’ blog mak aku laa..aku ni takde la pandai sangat bab2 wat mascot or dolly la bak kate orang skang ni..huu..aku kalau lukis characters ni memang cam keras sket tangan..dah lama dah tak berlatihkan..lgpon bakat limited..hahaa..

so sebelumnya gini la dolly (tak tau la layak ke tak dipanggil dolly.. :p) website hantarankahwin.com a.k.a blog bisnes gubahan hantaran mak aku..

mascot hantarankahwin

yang lama punya..and still pakai lagi...

for me dah comel dah ni..hahaah..tapi bila aku buat business card untuk mak aku..rasanya cam too comel la pulak nak nampak cam serious business..hehe..so aku decide nak kasi make over sket kat pengantin berdua ni…

base on the same sketch jugak (sbb aku malas nak sketch baru and tak de idea pon) aku just kasi diorang mekap kaw2 punya..hehe..kasi warna.. ๐Ÿ˜€

so ini lah hasil kerja tangan aku selama sehari semalam (termasuk la ngan jaga alif, tengok tv [tengok Mr. and Mrs. Smith semalam kat TV2..cunnya Angelina Jolie..huu..], tido etc2..ada anak ni mana boleh concentrate cam dulu dahhh..hehe..)

mascot 2.0 hantarankahwin

the new and improved pengantin hantarankahwin.com

warna pink gitu..hehe..ok ke? hohoho..actually ni my 2nd vector art..hehe..yang first?? ada..tapi tak release lagi..hehe..akan di war war kan masa aku release my new free blogger template nanti..hehehe…

aku pon tak tau la sebenarnye ok ke tak ni..hehe..tak tanye lagi sesape…tapi cam serious sket la kot..dari yang lama tu..sangat cartoonish..

any comments sangatlah dihargai… yang membina please i.e: kepala lelaki tu kalau boleh kena kecikkan sket etc2.. Jangan plak dok komen i.e: beba, ko punye art ni mmg bapak buruk gile, berenti jek la..etc2..kay..hehehe..

so itu jek la untuk kali ni.. ๐Ÿ˜€ nak take a nap sket..hahaa..semalam tido lambat, tapi bangun awal, kena isi borang extend duduk kat sabah ni…dah esok nak balik KL, kang tak lepas imigresen naye..hehee… (seb baik dak p ingat..huu..)

p.s: dah 2 tahun dok sini..tp tak buat2 lagi paspot biru..hehe..

ย 

Incoming search terms:

  • pengantin vector (41)
  • logo pengantin (40)
  • pengantin cartoon (29)
  • vector pengantin (23)
  • vektor pengantin muslim (2)

Another Free Blogger Template.. :D

Actually dah lama dah aku buat template ni..and dah lama pon siap..tapi cam setup demo and bundle the code and instruction tu yg malas..hahaa..so tu la lama gile baru nak release…

ni kiranya my 2nd blogger template yang aku release as free..saje jek..nak asah bakat orang kata..hahaha..yang first template ‘Red is Love‘ (nama cam poyo jek..hahaa) memang aku cam tak berapa puas hati sangat..tapi ok la for first timer kot..hehee.. ๐Ÿ˜€

Kali ni aku rasa cam comel sket la dari yang previous free blogger template aku buat.

Presenting…… ‘Blue is Cool‘ (haha..another poyo name..aku mmg tak reti menamakan benda ni.. :p)

ย 

blogger template free

ย 

owh..gambar Alif dalam frame tu just contoh jek..gambar tu boleh tukar ikot suke korang..untuk demo, download and instruction untuk pasang template ni ade kat blog rasmi ‘Free Blogger Template – Blue is Cool

Template ni as usual 3 columns..sebab ntah laa..aku suke 3 columns ni..senang nak letak ape2 kat sidebar tu..takde la kang panjang menjela sidebar sebelah jek..hehe..

then aku pakai cufon (untuk tukar font pakai font yg len2 sket..) untuk text kat header, sidebar header and post title.

tu jek laa..hehe..hari ni aku ingat nak tido awal laa (dah kol 2.07am ni)…dah kat seminggu dah aku tak tido malam..dah pagi baru tido..kali ni memang teruk lagi dari selalunya..kol 8-9 pagi baru aku masuk tido..seb baik la anak aku ni dak baik..huu..kalau tak..tak tau la nak cerita..hahaaha..

nak kena betulkan balik masa tido aku ni..so kena la stop dok depan laptop ni..kalau tak memang sampai ke pagi2 matahari dah naik pon still dok depan ni lagi..hehehe..

aku ade project baru untuk free blogger template aku ni..khas untuk mak2 buyung..hehe..saje jek..sebab dok teringat kat kawan2 aku yang ramai plak skang ni tengah mengandung..harap2 boleh siap cepat..kang dah terberanak kawan2 aku tu dah takde makna nya..hahaha..tu pon kalau dier sudi pakai template aku kang.. :p

ok…beba..please stop..tido2….nite2 kawan2… ๐Ÿ˜€

Incoming search terms:

  • template blog comel (27)