Category Archives: Crafty Artsy Stuff

Recipe Home Made Finger Paint + Alif in action~~

Semalam kan aku wat post pasal Alif ber’finger painting’ tu..hari ni nak letak video dier plak…and of course recipe untuk wat home made finger paint yang sonang and sangatlah simple. kejap jek buat…

So ni video alif tengah busy berkarya dengan finger paint dier…

And untuk wat home made finger paint niย  sonang jek…memang simple habes laa..so kalau korang nak wat sendiri finger paint ni kena ada benda alah ni jek..

  • 1 cawan tepung
  • 1 cawan air
  • 1 1/2 sudu kecik garam
  • pewarna makanan (ikot suke korang la nak beli warna ape..yang aku jumpe warna merah, hijau and kuning)

campurkan the first 3 ingredients tu dalam satu mangkuk besar..kacau sampai dah takde ketul2…than bahagi2 kan dalam bekas kecik..in my case plasticย  container cam dalam video tu la kan..and then masukkan jek la pewarna ape yang korang nak…

dah siap..bule la main2 kotorkan jari ngan finger paint buat sendiri tu.. ๐Ÿ˜€

finger paint buat sendiri

and benda alah ni kalau dak2 nak jilat pon tak pe..ade gak aku tengok Alif nak test masuk mulut…hahaha..tapi kejap jek laa..bukan sedap pon ye tak…agak2 kalau aku wat cekodok bilis letak warna2 merah, hijau gitu cantek tak? haahahah…

 

Gambar White Room [konon2]

Post ni saje2 jek…sebab cam dah lama pulak aku tak post kat blog ni kan…mmg cam sunyi jek dah sekarang blog ni..ntah2 korang pon dah malas dah nak menjenguk blog aku ni kan…asik takde update jek..huu~~~

Hari tu kawan aku Puan Peah ade la post gambar anak dier kat blog (blog dier agak private walopon open, so aku tak link lah..) dier tengah dok post2 kat atas katil sepital..bukan anak dier yang saket..time tu laki dier yang kena admit food poisoning..so ade la cam dier cakap..pasal ada la cam sikit2 gambar tu cam amik kat white room studio..sebab dah background putih tu….then ade la aku komen..kate kalau edit2 sket mmg bule la nampak cam tu…

tapi memikirkan member aku sorang tu mmg tak berapa nak minat ngan mende alah mengedit2 photoshop bagai ni..kompom la dier tak buat kan…so satu hari yang tenang ni aku cam terasa nak mencuba bakat mengedit gambar pakai photoshop ni…so aku pon teringat la kat gambo anak dier nii…

so begini la result photo editing seorang amatur seperti aku ni…

edit-gambar-photoshop-ameer

white background photo editing

budak kecik si ameer meniarap

ok tak rasa-rasanya? hehehe..saya budak baru belajar… :p

neway model kecik ni namanya Al-Ameer Hafiz…aku tengok dier pon dari gambo jek..tak terjumpe lagi dak kecik ni..sok2 dah besar bule la geng ngan Alif.. ๐Ÿ˜€

p.s: hari tu jalan2 aku ade terjumpe FM yang agak cantek..ingat nak wat GA laa..rindu plak ngan GA2 segala ni..hehehe..nnt la aku wat sempena birthday aku yang tak berapa lama lagi ni kang..hohoho..

ย 

Incoming search terms:

  • edit gambar (70)
  • edit gambar photoshop (14)
  • edit foto photoshop (12)

[How to] Make your own Alif-Ba-Ta Mini Flash Card

Hi Kawan2! Hari ini saya mahu berkongsi dengan anda cara-cara2 untuk membuat Alif-Ba-Ta Mini Flash Card untuk anak-anak anda, atau anak saudara anda atau sesiapa saja yang anda nak bagi…hohoho..

Letih la nak tulis ayat BM skema ni..huuu…so as aku dah cakap kat atas tu..hari tu aku terjumpe satu benda ni kat DAISO 1Borneo…best wooo gi DAISO…semalam pon dah laburkan RM20 kat DAISO..tu pon dah limit myself..kalau tak ade jek lagi benda nak rembat..hahaha..alamak…terkeluar topic plak…so..aku jumpe this one thing kat DAISO yang buat aku cam terpikir nak buat Mini Flash Card untuk Alif…sebab Alif belum pandai Alif-Ba-Ta so aku pon decide nak wat Flash Card Alif-Ba-Ta ni laaa…

Kalau nak tau ni la benda nya:

alif-ba-ta-mini-flashcard-diy

sorry la gambar2 dalam post ni blur..huu..pakai kamera henpon yang malam2 or indoor sangat lah ampes resultnya…huu..benda alah ni cam instant laminate la..tak yah pakai machine tu..tapi dier cam nipis kot..and yang aku jumpe ni size dier B6 kalau tak silap aku..A4 takde plak..sebab tu la jadik Mini Flash Card…hehehe..

Pas dah siap rupa Alif Ba Ta Mini Flash Card tu gini laaa….

alif-ba-ta-flashcard-diy

So kalau korang minat nak buat gak..cam gini la ek cara-caranya…

Antara bahan2 and tools yang korang perlukan..

  • Template Alif-Ba-Ta Mini Flash Card (nanti aku bagitau nak download katne)
  • Card Ring yang besar..aku pakai yang diameter dier approx. 6cm (Aku beli kat DAISO)
  • Eyelets and puncher and setter dier.. (takde gambo plak..)
  • Pembaris besi panjang (Aku beli kat DAISO)
  • Cutting Mat (Aku beli kat DAISO)
  • Rotary Cutter (yang biru tu..ni pon beli kat DAISO)
  • Instant Laminate size B5 ke B6 ntah..lupe plak aku.. (pon beli kat DAISO)

Kalau korang takde tools yang aku senaraikan tu bule la improvise ye..pakai gunting pon ok.. ๐Ÿ˜€

alif-ba-ta-flashcard-diy-bahan

1. Firstly korang download dlu template Flash Card Alif-Ba-Ta ni…kalau nak senang laa..hehe..nak wat sendiri pon bule..mende ni aku wat sendri pakai Illustrator..then print cam biasa atas kertas A4.

alif-ba-ta-flashcard-diy-potong

2. Potong kertas tu mengikut crop mark yang aku dah tanda tu..

alif-ba-ta-flashcard-diy-laminate

3. Bila dah habis potong semua tu..boleh la dilaminatekan..in my case aku just pakai instant laminate film yang aku beli kat DAISO tu jek…dalam 1 pack tu ada 8 helai..so muat 4 huruf kat sehelai laminate film tu..

alif-ba-ta-flashcard-diy-potong-laminate

4. Pastu potong pulak flash card yang dah siap laminate tu..dalam 0.5 inch dari kertas kat dalam tu..refer gambo tu..aku pon tak reti nak explain camne..hohoho..

alif-ba-ta-flashcard-diy-rounded-corner

5. Kalau laminate ni korang pon tau yang hujung penjuru tu akan jadi tajam kan…so not safe untuk dak2 kecik ni…so kita kena la kasi potong sket corner tu jadikan dier rounded corner…aku pakai gunting jek..and agak sesuka hati… ๐Ÿ˜€

alif-ba-ta-flashcard-diy-eyelet

6. Final step, tebuk lubang kat upper right corner of the flash card and letakkan eyelet..then bile dah siap tu bule la masukkan diorang beramai2 ni dalam card ring tu…siap! (jadik la cam gambar yang 2nd tu..)

actually step ni cam optional jek kot…aku buat ni untuk senang nak bawak ke mana2 jek..bule gantung2 gitu.. ๐Ÿ˜€ kalau takde eyelet ni pon bule, just kena ada kotak or pouch ke ape ke yang bule guna untuk simpan mini flash card ni..

kalau nak buat kotak kecik pakai card stock pon bule gak.. ๐Ÿ˜€ ikot kreativiti korang laa…

Aku buat mende ni sambil2 tengok streaming TVshow aku..as always…dalam satu malam tu bule la siapkan..tapi sakit gak tangan dok punch and set kan eyelets tu..banyak wooo..30 keping kot..hehehe..

Tapi buat masa skang ni Alif still belum khatam lagi Alif-Ba-Ta…and kalau aku bagi dier main flash card ni mmg kang jadik kerja aku la mengemas balik..seperti biasa…hahaha..sampai skang dier tak nak sebut ‘Alif’ sebab dier malu kot nak sebut nama sendri..haahha..

 

p.s: dah macam promo barang2 DAISO pon ade…tapi ape2 pon DAISO mmg best!! :p

 

Incoming search terms:

  • flash card alif ba ta (243)
  • alif ba ta (191)
  • flashcard alif ba ta (93)
  • alif ba ta flash card (85)
  • cara buat flash card (54)

Buat Custom Mug letak muka sendiri..Nice~

Actually cam dah lama gile dah aku nak wat entry pasal ni…tapi tak terbuat2 pulak..

Custom made or personalized mug yang aku designkan as hadiah untuk pemenang GA aku yang dah berkurun dulu..hohoho..

personalized-custom-mug

personalized-custom-mug-heartbeat

Actually even dok design mende alah ni pon amik masa lama…hehe..sebab gambar husband and anak Mrs. K tu is a vector art yang aku wat sendri from scratch..tapi dah last2 tu cam bile nak letak details tu cam susah gile..heheeh..sbb bile aku zoom dier dok pixelate..sbb quality gambar tu pon mmg cam low which is why aku nak try wat vector art tapi tak terpikir plak nnt susah nak wat details..hehee….

kalau vector art ni dier tak pixelate..and kalau nak guna gambar untuk design for benda2 print ni better guna gambar yang more than 1.2mb in size..kalau size kecik nanti dier jadik pecah2 and tak cantik nnt…

tapi seb baik la menjadi gak la vector art aku tu…and Mrs. K pon cam puas hati jek ngan hasilnya.. ๐Ÿ˜€

mrs-k-personalized mug design

so ni jek la entry basi yang sepatutnya aku update tahun lepas..haahhaa.. :p

p.s: cam teringin plak wat vector art gambar Alif ke or gambar sendiri ke..hehehe..tu pon kalau ade masa laa..lagi2 la laptop ni skang cam senang panas kaw2 plak..huu…

Incoming search terms:

  • custom mug (10)