Category Archives: Crafty Artsy Stuff

[How to] Make your own Alif-Ba-Ta Mini Flash Card

Hi Kawan2! Hari ini saya mahu berkongsi dengan anda cara-cara2 untuk membuat Alif-Ba-Ta Mini Flash Card untuk anak-anak anda, atau anak saudara anda atau sesiapa saja yang anda nak bagi…hohoho..

Letih la nak tulis ayat BM skema ni..huuu…so as aku dah cakap kat atas tu..hari tu aku terjumpe satu benda ni kat DAISO 1Borneo…best wooo gi DAISO…semalam pon dah laburkan RM20 kat DAISO..tu pon dah limit myself..kalau tak ade jek lagi benda nak rembat..hahaha..alamak…terkeluar topic plak…so..aku jumpe this one thing kat DAISO yang buat aku cam terpikir nak buat Mini Flash Card untuk Alif…sebab Alif belum pandai Alif-Ba-Ta so aku pon decide nak wat Flash Card Alif-Ba-Ta ni laaa…

Kalau nak tau ni la benda nya:

alif-ba-ta-mini-flashcard-diy

sorry la gambar2 dalam post ni blur..huu..pakai kamera henpon yang malam2 or indoor sangat lah ampes resultnya…huu..benda alah ni cam instant laminate la..tak yah pakai machine tu..tapi dier cam nipis kot..and yang aku jumpe ni size dier B6 kalau tak silap aku..A4 takde plak..sebab tu la jadik Mini Flash Card…hehehe..

Pas dah siap rupa Alif Ba Ta Mini Flash Card tu gini laaa….

alif-ba-ta-flashcard-diy

So kalau korang minat nak buat gak..cam gini la ek cara-caranya…

Antara bahan2 and tools yang korang perlukan..

  • Template Alif-Ba-Ta Mini Flash Card (nanti aku bagitau nak download katne)
  • Card Ring yang besar..aku pakai yang diameter dier approx. 6cm (Aku beli kat DAISO)
  • Eyelets and puncher and setter dier.. (takde gambo plak..)
  • Pembaris besi panjang (Aku beli kat DAISO)
  • Cutting Mat (Aku beli kat DAISO)
  • Rotary Cutter (yang biru tu..ni pon beli kat DAISO)
  • Instant Laminate size B5 ke B6 ntah..lupe plak aku.. (pon beli kat DAISO)

Kalau korang takde tools yang aku senaraikan tu bule la improvise ye..pakai gunting pon ok.. ๐Ÿ˜€

alif-ba-ta-flashcard-diy-bahan

1. Firstly korang download dlu template Flash Card Alif-Ba-Ta ni…kalau nak senang laa..hehe..nak wat sendiri pon bule..mende ni aku wat sendri pakai Illustrator..then print cam biasa atas kertas A4.

alif-ba-ta-flashcard-diy-potong

2. Potong kertas tu mengikut crop mark yang aku dah tanda tu..

alif-ba-ta-flashcard-diy-laminate

3. Bila dah habis potong semua tu..boleh la dilaminatekan..in my case aku just pakai instant laminate film yang aku beli kat DAISO tu jek…dalam 1 pack tu ada 8 helai..so muat 4 huruf kat sehelai laminate film tu..

alif-ba-ta-flashcard-diy-potong-laminate

4. Pastu potong pulak flash card yang dah siap laminate tu..dalam 0.5 inch dari kertas kat dalam tu..refer gambo tu..aku pon tak reti nak explain camne..hohoho..

alif-ba-ta-flashcard-diy-rounded-corner

5. Kalau laminate ni korang pon tau yang hujung penjuru tu akan jadi tajam kan…so not safe untuk dak2 kecik ni…so kita kena la kasi potong sket corner tu jadikan dier rounded corner…aku pakai gunting jek..and agak sesuka hati… ๐Ÿ˜€

alif-ba-ta-flashcard-diy-eyelet

6. Final step, tebuk lubang kat upper right corner of the flash card and letakkan eyelet..then bile dah siap tu bule la masukkan diorang beramai2 ni dalam card ring tu…siap! (jadik la cam gambar yang 2nd tu..)

actually step ni cam optional jek kot…aku buat ni untuk senang nak bawak ke mana2 jek..bule gantung2 gitu.. ๐Ÿ˜€ kalau takde eyelet ni pon bule, just kena ada kotak or pouch ke ape ke yang bule guna untuk simpan mini flash card ni..

kalau nak buat kotak kecik pakai card stock pon bule gak.. ๐Ÿ˜€ ikot kreativiti korang laa…

Aku buat mende ni sambil2 tengok streaming TVshow aku..as always…dalam satu malam tu bule la siapkan..tapi sakit gak tangan dok punch and set kan eyelets tu..banyak wooo..30 keping kot..hehehe..

Tapi buat masa skang ni Alif still belum khatam lagi Alif-Ba-Ta…and kalau aku bagi dier main flash card ni mmg kang jadik kerja aku la mengemas balik..seperti biasa…hahaha..sampai skang dier tak nak sebut ‘Alif’ sebab dier malu kot nak sebut nama sendri..haahha..

 

p.s: dah macam promo barang2 DAISO pon ade…tapi ape2 pon DAISO mmg best!! :p

 

Incoming search terms:

  • flash card alif ba ta (243)
  • alif ba ta (191)
  • flashcard alif ba ta (93)
  • alif ba ta flash card (85)
  • cara buat flash card (54)

Buat Custom Mug letak muka sendiri..Nice~

Actually cam dah lama gile dah aku nak wat entry pasal ni…tapi tak terbuat2 pulak..

Custom made or personalized mug yang aku designkan as hadiah untuk pemenang GA aku yang dah berkurun dulu..hohoho..

personalized-custom-mug

personalized-custom-mug-heartbeat

Actually even dok design mende alah ni pon amik masa lama…hehe..sebab gambar husband and anak Mrs. K tu is a vector art yang aku wat sendri from scratch..tapi dah last2 tu cam bile nak letak details tu cam susah gile..heheeh..sbb bile aku zoom dier dok pixelate..sbb quality gambar tu pon mmg cam low which is why aku nak try wat vector art tapi tak terpikir plak nnt susah nak wat details..hehee….

kalau vector art ni dier tak pixelate..and kalau nak guna gambar untuk design for benda2 print ni better guna gambar yang more than 1.2mb in size..kalau size kecik nanti dier jadik pecah2 and tak cantik nnt…

tapi seb baik la menjadi gak la vector art aku tu…and Mrs. K pon cam puas hati jek ngan hasilnya.. ๐Ÿ˜€

mrs-k-personalized mug design

so ni jek la entry basi yang sepatutnya aku update tahun lepas..haahhaa.. :p

p.s: cam teringin plak wat vector art gambar Alif ke or gambar sendiri ke..hehehe..tu pon kalau ade masa laa..lagi2 la laptop ni skang cam senang panas kaw2 plak..huu…

Incoming search terms:

  • custom mug (10)

How to make your own DIY Goodie Bags..

This is one ofย  ‘How-to’ yang menarik yang aku nak share ngan korang.. ๐Ÿ˜€

Kalau korang perasan for Alif’s 2nd Birthday Party hari tu..aku buat sendiri Goodie Bags dier..banyak tak banyak 35 keping gak la…mula-mula aku tanya Anas cakap nak 25 jek..tu yang aku cam ok laa…wat sendiri..25 jek…last2 last minit dier kate wat la 35…hadoi..ketar gak laa…

This is how I made it:

Lepas dah download template (nnt aku kasi link to the site), open it in any photo editor yang support .PDF file in my case aku guna Photoshop and tukar la designnye ikot kegunaan kite..design yang aku buat ni theme Mickey Mouse. Simple2 jek.. ๐Ÿ˜€ Pastu print atas kertas tebal yang tak berapa tebal..

Pastu the next step is potong! and sebab kertas tu tebal kita kena toreh sket kat tempat yang kita nak lipat nanti..

Kalau nak senang sikit kerja..kena la ade tools yang best sket…rasa pon cam pro jek wat kerja..walopon terkial2 gak la mula wat.. :p Semua tu aku beli kat DAISO 1Borneo..

diy-birthday-goodie-bags

Setelah bertungkus lumut selama sejam dua kot..siap la sesi memotong and menoreh kertas…

diy-birthday-goodie-bags-01

Then mula la sesi lipat melipat dan lekat melekatkan kertas tu dengan double sided tape sampai jadik rupe goodie bags…sambil tengok online streaming TVShows…hohoho..multitasking orang kate.. :p

diy-birthday-goodie-bags-02

pas dah siap tu..kerja potong sticker plak..sticker ni pon aku print sendiri kat atas kertas sticker..ade jek kat kedai2 computer ni..tapi yang ni takde template..aku buat sendri dengan illustrator..next time kalau rajin aku uploadkan file dier, kalau2 korang minat la kan.. ๐Ÿ˜€

diy-birthday-goodie-bags-03

diy-birthday-goodie-bags-04

tada!! dah siap…ni lepas dah masukkan semua segala coklat, gula etc dalam tu..kena susun elok2..kalau tak tak muat…hehe..benda ni tak besar mana pon…then lekatkan sticker untuk tutup goodie bags ni..

So as aku dah cakap kat atas tu, kalau korang berminat nak buat jugak benda ni sendiri boleh la download template and more detailed instruction untuk buat benda ni kat: http://www.eatdrinkchic.com/post.cfm/holiday-treat-bag

Aku buat 35 keping ni rasanya mula dari pukul 12.30am – 6.00am gitu kot..aku pon tak sure…so kalau korang nak buat banyak lagi dari ni silalah buat awal2 ek…tapi kalau lagi dedicated dari aku..takde tengok TVshows bagai sambil buat maybe bule siap lagi awal..hehehe.. ๐Ÿ˜€

Tu jek la…

Incoming search terms:

  • cara buat beg kertas (122)
  • beg kertas coklat (121)
  • diy beg kertas (102)
  • cara buat paper bag sendiri (90)
  • cara buat paper bag (66)

Hoyee~~ Come and see my new template!! :D

Tetibe cam ade mood nak tukar template pulak.. ๐Ÿ˜€

cepat plak siap tu..selalunye cam dok sebok delay2 wat mende lain la tu la ni laa..this time cam terajin plak..hehee..

so amacam? okay tak? heehhe..kali ni tukar pakai warna kelabu plak..and hitam..saje jek tukar selera..

memula plan nak letak dolly gak..tapi tanak buat sendri..haahaha..nak suh adik pompuan aku yg belajar graphic tu buat..dier kalau bab2 wat lukis2 cartoon ala2 manga or wat chibi or ape2 jek la..mmg terer..tapi payah plak nak suh dier..hahaa..tak de mood katenye..so aku pon pakai jek la gambar biasa…nnt la tunggu dier ade mood sok baru la bule wat template baru yg letak dolly chibi cumil2.. ๐Ÿ˜€

seperti biasa design aku mmg simple2 jek..I like simplicity..hohoho..atau apakah aku ni _____. (fill in the blank please :p) hehehe..maybe sebab aku ni pon bukan purely graphic design punye orang..aku pon buat programming gak dlu (java, c++,vrml ntah ape kebenda semua tu)..tapi skang ni aku still wat php and love to work with open source ni.. ๐Ÿ˜€

graphic and design mende2 ni mmg belajar sendiri jek..godek2 photoshop..pergi surf internet carik segala macam tutorial and try it..dua2 pon aku suke..designing and programming..kalau dah start kadang mmg tak berenti dah (dulu laaa..skang ni kompom En. Alif dok datang and tarik2 seluar sambil cakap ‘jom..jom’ tapi tak cakap nak gi mana pon..huu..)

kay laa..kat bawah ni aku letak screenshot template baru ni..nak wat kenangan nnt bile dah tukar template lain plak..hehehe.. ๐Ÿ˜€

grey 3 columns template

ย 

simple jek ek? hehehe..aku siap tukar burung twitter baru..cumil kan? hehe..

owh..neway kalau korang tak tau..aku pon amik tempahan buat template ni…tak kesah la template wordpress ke blogspot ke..2-2 pon aku buat.. ๐Ÿ˜€

mahapkan la aku yg tak siap2 kan lagi site portfolio aku..huu..tapi kalau interested just contact aku ek..

nak wat banner pon bule..nak wat static html website ke, or e-commerce site ke..nak wat design business card pon bule gak..semua aku buat..tapi tak pernah promo plak kat sini..hahaha..ntah ape2 la aku ni.. :p

nanti laa..akan aku usahakan siapkan portfolio site aku tu supaya korang semua bule tengok hasil kerja aku ek.. ๐Ÿ˜€ sokong la kawan untuk negara… :p

p.s: kalau Mrs. K bace post ni..nak bitau yang saya dah order your mug kat Heartbeat.my..hehe..sorry sangat lambat..nanti saya e-mail kalau diorang dah shipped the order..takut2 kang Mrs. K panas jek bace pasal aku dok sebok2 wat benda lain padahal ade hutang ngan dier personalized mug sebijik.. ๐Ÿ˜€