Category Archives: Crafty Artsy Stuff

My own Handmade Fauxdori

It’s been a while since aku BERNIAT nak berplanner-planner ni..hihihi.. Niat di hati tu of course lah nak improve sikit discipline diri ni..so start dulu from task level je.. Task management. Hari-hari buat TO-DO list and try to complete it all dalam hari tu..before this ade jugak buat..pakai post-it notes je..memula ok gak lah..then macam slowly ke lauttt juge..hahaha.. So far it’s been almost 3 weeks aku start berplanner ni. So far so good.

Memula tu takde la macam ade specific planner in mind ke pe..tapi macam ingat nak carik freebies kat internet je..tapinyaaa tetibe, tak ingat sape ntah dok share satu video ni kat FB, and ntah kenapanya aku pegi tengok..terus la macam..haaa..nak macam tuuu… hahaha..gedik tak gediknya..nak dipendekkan cerita akhirnya aku berjaya siapkan my own handmade fauxdori planner saya. Pakai kertas sajeeee…

my faux paper dori

Boleh la kan..hahaha..jimat punya pasal..mahal wooo aku tengok mende alah planner ni.. kat bawah ni gambar dalam dia..normally for fauxdori ni  (yang original punye called midori traveller’s notebook) macam ade diorang buat dashboard bagai.. tapi aku belum ade lagi..dah ade dah idea nak buat camne. Poket transparent tu aku beli kat Daiso je..untuk simpan stickers etc untuk konon2 nak deco pages kasi comel-comel gituuu.. tapi takde la comel mana pon kaannnn…my faux paper dori - inside

One reason kenapa aku terpikat ngan planner jenis ni sebab macam tengok diorang dok deco2 cantik nyaaaa… So far ade banyak gak brand yang glemer macam filofax, kikki k la ape la bagai..masing2 macam style lain2..yang Midori ni..which my fauxdori inspired from dia cuma pakai elastics je bind inserts segala tu. And inserts tu pon boleh buat sendiri juga. Kat Etsy banyak aku tengok jual pdf template for inserts ni, tapi harganya boleh tahan gak la kalau convert ke RM..lagi2 lah dengan keadaan Ringgit sekarang ni kan.. kalau nak personalize tambah lagi duit..hahaha.. Jadinya aku pon buat je la sendiri and fully personalized untuk kegunaan aku.

Gigih yang gedik gak la kan..hahaha.. nak jugak tu.. Meh tengok ape inserts yang aku letak dalam fauxdori saya ni..

First insert dalam planner aku ni untuk Personal Details. Ade pages for personal info, life goal, wish list, fav thing, love ones, and password log.my faux paper dori - personal insert

For monthly and weekly planner aku buat undated je. Senang tak yah buat banyak2 kali kang.. dalam satu insert aku letak 3 months worth of pages. Month at a glance page untuk letak tarikh2 penting, macam birthday ke appointment doctor ke public holidays ke pe ke..then weekly pages untuk daily tasks and what to achieve untuk minggu tu. No daily planner for me..it’s too much..hahahaha..saya tak mampu..my faux paper dori - monthly/weekly insert

Ini plak insert untuk Project Planner saya. Contoh macam project ‘Quiet Book Azri’, project ‘2014 review photobook’ and etc..my faux paper dori - project planner insert

And sebagai blogger picisan, nak jugak lah ade blog post ideas planner ni.. hahaha..my faux paper dori - blogpost ideas insert

yang ni pulak insert untuk party planner. Kegunaan untuk setahun sekali kot..hahahaa..print sekali bule guna few years.. selalunya party birthday bebudak ni je lah pon.. InsyaAllah tahun depan ingat nak buat kat rumah sendiri pulak..nak cuba-cuba host makan-makan sendiri kat rumah sendiri. Sebelum ni samada kat rumah PIL or rumah mak pak aku kat Kajang or kat tadika je.. tengok lah macam mana..kot kesampaian niat aku tu..hihihi.. 😀my faux paper dori - party planner insert

Ade lagi satu insert sebenarnya..untuk conteng-conteng je..for random thought, doodles, ape2 je lah..tak plak amik gambo..tapi aku just buat grid pages je..

Hehehe..mak still excited ngan planner ni..baru nak belajar-belajar macam mana nak deco sikit2..gi memana sebok carik stickers and washi tapes memurah and comel-come..hahhaa..

Okay lah..tu je lah celoteh saya untuk post kali ni..

Incoming search terms:

  • buat planner sendiri murah (2)
  • kat mana beli insert planner (1)

Make your own Alif Ba Ta Flashcard Tutorial (with Free Printable)

Hi and assalamualaikum,

Dah lama actually nak post pasal tutorial on making your own Alif Ba Ta flashcard ni. Before this ada dah aku buat post pasal macam mana nak buat flash card Alif ba ta sendiri ni kat post: [How to] Make your own Alif-Ba-Ta Mini Flash Card but this time macam ala-ala upgrade la version 2 gitu. hehehe. The one before pon ok je lagi kalau nak ikut and the template pon still available for download. But as mentioned in the title yang sebelum ni ‘mini size’ je. For this one I made it bigger.

See how En. Azri kita ngan Alif Ba Ta flash card ni in action..hehehe..

alifbata-flashcard-tutorial

So let us start our tutorial to make this Alif-Ba-Ta flash card. First thing first is to gather all the materials, letak depan mata supaya nanti tak stress cari barang tak jumpe..hahaha.. The basic materials and tools that you need are:

  • The printed pages of Alif-Ba-Ta rainbow flash card. ( You can refer to this post for download instruction, or if you want the Alif-ba-ta yang berbaris atas, I’ll give you the download link at the end of this tutorial. 🙂 . Aku print atas manila card A4 size je. Murah sikit beli kat Czip Lee, Kajang hari tu.. tapi kalau nak pakai Art Card tebal pon ok gak. Asalkan tebal ok kot. Art Card yang gsm dia 200 above gituu.. )
  • Adhesive book wrapper. (Mende alah ni macam sticker transparent yang besoo..ade jenis bertexture bagai but I prefer the clear type)
  • Gunting
  • Credit card ke or membership card ke pe. ( Aku pakai kad membership Toys R Us :p)
  • Optional: Rounded corner cutter, cutting mat, pembaris besi and round cutter cap ayam.

make your own alif ba ta flash card tutorial

Step 2: Lepas semua barang dah ade. Boleh la gunting flash cards kita.

Step 3: Peel one side of the sticker and susun our flash cards cantik-cantik atas tu.

Step 4: Then peel lagi satu side and carefully lekatkan kat atas flash cards tu so that the 2 sides of the sticker melekat kat depan belakang cards tu. Use the credit/membership card to smooth the surface and remove air bubbles. Dah siap tu your flash cards will look like in the picture on step 5.free printable alif ba ta flash card

Step 6: Use whatever tools you like to cut the plastic wrapper. Memula aku macam nak pakai pisau tu tapi macam pakai gunting lagi senang. hahaha..

Step 7: It is safer for babies and kid to make sure that there are no sharp corners on the card. So you can do it manually with scissor je, belasah la asalkan tak tajam or you can use rounded corner cutter macam dalam gambar tu. My new favorite tool..baru je beli hari tu..dah lama mengidam..hahaha.. :p So hasilnya jadilah macam kat step 8 tu..

Then ulang lah semua steps tu sampai la habis semua flash card kita…lepas tu SIAP! dan dah boleh bagi kat anak2 kita supaya diorang boleh gigit2 sepah2 then kita pon kena kemas setiap 12 minit..yeay! 😀 hahaha..

Owh..ye kan..sebelum aku lupa..the FREE printable, untuk flash card huruf hijaiyah berbaris atas tu kan. Boleh download kat link bawah ni.

DOWNLOAD LINK HERE: https://app.box.com/s/grnyldhnd5ff9msb5pjkcykfom8guo1l

Special Note: Template untuk alif ba ta berbaris atas ni aku buat dia supaya kalau korang print depan belakang ngan template Alif Ba Ta rainbow tu dia akan match. Meaning Alif Rainbow and Alif baris atas akan duduk depan belakang. So kalau nak print satu set for each template boleh or nak buat depan belakang sekali pon bule..But careful time print tu..aku pon tatau la printer aku weng ke pe tapi top margin macam lari sket..ade a few pages je yang elok..hahaha..tapinya mak tak rajin nak print balik..kertas limited and ink cartridge pon mahal.. (T _ T) huuuu..contoh yangn tak menjadi macam dalam gambar bawah ni..

alifbata-flashcard-tutorial-04

Ok lah..harap korang buat lagi cun dari hasil yang aku buat ni..hahaha…Kalau korang dah buat nanti share la jugak ye ngan aku. Nak gak tengok..hehehhe..and kalau korang rasa post ni berguna, please spread the word and share this post too kay.. Mana la tau kot ade lagi sesape nak buat gak Alif Ba Ta flash card ni untuk anak-anak diorang..hehehe..

p.s: My Free printable is strictly for PERSONAL USE only ye.. Jangan buat meniaga pulak..hahaha..

Incoming search terms:

  • cara buat flash card huruf hijaiyah berbaris bawah (1)
  • diy flash card alif ba ta (1)
  • diy flashcard hijaiyah (1)
  • diy hijaiyah (1)
  • flash kad alif ba ta (1)

Puasa Reward Chart untuk En. Alif

Tahun ni saja je nak konon-konon galakkan Alif berpuasa, jadinya Mak saja je lah buatkan Reward Chart puasa ni untuk dia.  Setelah di setupkan elok-elok kat pintu peti ais, gini la rupanya. 😀

reward-chart-bulan-puasa-02 reward-chart-bulan-puasa-03

Siap letak lagi niat puasa dan  doa berbuka puasa.

Disebabkan aku tak de beli kertas sticker, jadinya pakai je lah double sided tape untuk lekat kan stars ni. Boleh la kan.. Asalkan melekat. Hahahaha.

Reward chart sticker stars

Lepas tu dah gunting segala stars tu elok-elok, aku kumpulkan letak dalam satu paperbag. Just buat je satu guna kertas A4 gak. Then gantung je sebelah chart tu. Macam gambar yang mula-mula tu.

Kat bawah ni gambar sebelum dipotong-potong.

reward-chart-bulan-puasa

Untuk stars dia tu, aku buat 2 saiz. Satu kecil dan satu besar. Kiranya kalau puasa penuh dapat la Star besar, kalau puasa sekerat hari dapat star Star kecil je lah dan kalau langsung tak puasa tak dak la star kan.

Just untuk introduction puasa je untuk Alif ni. Bagi nampak macam interesting sikit untuk dia. Tak sure la ape reward nak bagi. Hahaha..

Rainbow Alif Ba Ta Flash Card Template (Freebie)

free download - alif ba ta flash card template

Ta daaaa!! hehehe..akhirnya siap jugak..nak buat nya bukan lama pon, tapi nak duduk spend masa untuk buat tu yang payah bebenor…hahahaa..tu pon still belum print lagi ni.. aku dok carik kertas card tebal tak jumpa la pulak. huuuu..

Yang lama punya untuk Alif dulu yang Mini Alif Ba Ta Flash Card tu macam rasa dah kurang comel and of course sebab namanya pon mini kan so kecik lah.. Boleh dikatakan yang ni ala2 upgraded version lah..hehehe..

Kalau nak download template ni silalah ke link ni ye: https://www.facebook.com/creativelybeba/app_153284594738391 (will open in new tab)

Nak like page tu pon bule..tak like pon takpe..still boleh download jugak..hehehe..nanti kalau ade sesape yang download and gunakan share2 la gambar ye..nak gak tengok.. 😀