Category Archives: Crafty Artsy Stuff

Micro Block – Lego untuk Mak Budak

Mak budak pon teringin juga nak main lego. Hahaha. Al-kisah hari tu masuk kedai mainan kat dalam mall tu. Biasa la budak-budak ni. Nak ‘tengok’ katanya. Kalau ayahnya mood baik memang la daripada takde janji nak beli mainan pon satgi dapat la sorang satu mainan yang murah-murah tu.

Jadinya terjumpa la pulakkan benda alah Micro Block ni. Kena pula ada Sailormoon. Haha. Mak kan dari kecil dulu memang membesar dengan Sailormoon. Teringin la pula. Dah la bila tengok siap complete semua satu team diorang ni.

Tapi buat permulaan ni beli satu je lah dulu. Ni pon ntah berapa hari benda ni duduk dalam kotak sebelum aku buka dan buat. Tapi bila dah mula tu memang takda la kan nak berhenti dah. Sampai ke siap la benda tu aku hadap.

microblock-sailormoon-01

Ada 220 pcs, kecikkkk cinonet je benda nya. Hahaha. Kalau yang kecil betul tu susah juga lah nak pegang betul-betul dan pasang kat tempat yang sepatutnya. Benda ni siap dengan manual dia macam mana nak pasang. Kalau takde memang sampai ke sudah la tak siap-siap. Hahaha.

microblock-sailormoon-micro block size

Halussss je kan? Hahaha. Dah la jari aku boleh tahan ke’fluffy’annya. Hahaha. Jadi untuk kesenangan diri sendiri, kita sort dulu semua pieces ni ikut warna masing-masing.

microblock-sailormoon- sort by color

Lepas tu boleh la ikut step-by-step yang dah ada tu untuk pasang blocks kecil cinonet ni.

microblock-sailormoon- assemble the blocks

Tak pasti la aku berapa lama aku ambil masa nak siapkan pasang semua blocks ni. Ada la sejam dua ke kot. Hahaha.

Jadinya macam ni la rupanya Sailormoon micro blocks aku ni lepas dah siap dipasang dengan penuh teliti. Gituu..

microblock-sailormoon-done!

Lepas ni boleh la tambah lagi koleksi. Mihmihmih.

How to make your boring door looks fabulous again.

Hahaha. Fabulous la sangat kan. Tapi memang aku tersangatlah puas hati dengan rupa pintu aku ni selepas di ‘makeover’ kan ni.

Memang dari hodoh, kusam, berkeladak, sekarang ni 100% comel, cantik, sedap mata memandang. Masa mula-mula tak biasa tengok pintu warna lain ni rasa macam satgi keluar kat tempat lain je. Hahahaha. Kot sampai ke Wonderland ke pe ke.

Kalau ada yang bertanya, ‘Mana nya gambar ‘sebelum’ pintu tu?’. Sesungguhnya aku tak tergamak nak ambil gambar sebelum pintu aku tu. Sebab memang tak lalu dah nak tengok. Hahaha. Jadinya takde la gambar before. Gambar after je yang ada. Maaf la ye.

Beginilah rupa pintu aku selepas di letak make up transform jadi comel. Hehehe…

door makeover paint

Cun la tu kan. Hahaha.. Jangan pula dibandingkan dengan hasil kerja professional artist plak. Memang la jauh panggang dari api. Hasil amatur je ni. Almaklum lah mana pernah buat kerja macam ni. Mihmihmih

Azri la saksi aku dok buat mengecat pintu ni. Dan dia juga yang pertama sekali cakap ‘Cantik, mak, cantik!’

Sedap hati mak dengar. Hahaha.

Kat bawah ni pula, deco untuk board. Malam tu juga aku buka laptop dan mula berkarya pakai software baru pengganti photoshop. Itu nanti pula aku cerita. Hahaha. Sebenarnya takde la karya apa pon, untuk personal je kan bantai je ambil ape segala gambar yang ada kat google tu, dan paste je. Print pastu siap lah.

Just in case kalau korang nak tau apa jenis cat yang aku guna untuk pintu ni. Boleh tengok gambar kat bawah ni. Aku guna acrylic paint. Yang tube besar tu aku lupa beli kat mana, sebab dah lama sangat aku beli. Konon-konon ada la projek nak buat. Tapi tak menjadi dah bertahun. Hahaha. Jadi aku guna saja lah untuk buat projek door makeover ni.

Yang satu lagi tu, yang acrylic color set tu aku beli kat Mr. DIY je. RM4.90 kot kalau tak silap aku. Kecil je tube nye. 6ml per color. Ada 12 warna semuanya. Aku campur-campur je warna. Ada la juga a few warna yang masih belum bersentuh.

Seronok juga sebenarnya aku dok mengecat tu. Macam artis plak perasaan tu. Hahahaha. Tapi yang paling best tu bila orang appreciate kerja kita. En. Laki pon approved and cakap cantik. Siap dah dia suruh aku cat lak pintu lagi 2 kat rumah ni. Hehehe.. InsyaAllah akan dikerjakan tak lama lagi. Kalau dah buat nanti aku share lagi hasilnya. Harap menjadi la kan next time.

Untuk next project door makeover ni aku dah ade inspirasi dah nak buat warna apa. Untuk bilik Alif pula.

Tungguuuuu… 😀

 

Star Reward Chart Puasa Ramadhan (Free Printable)

Eh. Dah 6 ke 7 hari ek puasa dah ni? Hahaha. Rasa macam kejap je. Adeh. Kali ni saja je nak share printable reward chart bulan puasa ni. Dah lama dah benda ni aku buat dulu masa Alif 6 tahun kalau tak salah. Hahaha. Patutnya share masa tu la kan? Tidak kesampaian. Hahaha.

free printable - puasa reward chart

Tahun lepas tak buat pon segala reward chart untuk Alif, memang ke laut juga puasa dia. Hahaha. Jadinya tahun ni print je lah balik kot dia ada semangat lebih sikit nak puasa, dan alang-alang terus share je dengan korang semua. 😀 Kalau korang berminat lah kan nak buat juga for your kids, kalau belum buat lah kan..walaupon dah few days dah setel puasa, sempat je kalau nak buat. Simple je benda ni. Nanti aku tunjuk.

Masa Alif 6 tahun tu siap penuh tu puasa. Hahaha. Mungkin juga excited sebab nak lekatkan star tiap-tiap kali lepas buka puasa. Ni post lama pasal reward chart bulan puasa for Alif dulu: Puasa Reward Chart untuk En. Alif

So this is how it looks like lepas dah siap di letakkan kat peti ais. Kena letak tinggi sikit. Kang si kecik tu sebok lak nak buat juga. So far macam elok je Azri tak kacau.

free printable - ramadhan fasting reward chart

Untuk versi Alif special sikit lah, hahaha. But untuk yang freebie tu aku letakkan sesiap ruang supaya boleh tulis nama anak tu.

Here is the link for download: http://blog.beba-anas.com/freebie-puasa-chart

Lepas dah download ni. Apa yang korang perlu buat cuma:

  1. Print je pdf file yang dah korang download tadi
  2. Then cut the niat puasa dan doa berbuka tu.
  3. Lekatkan double sided tape on the back side of the stars. (Kalau dah print yang page with stars tu on sticker paper, just skip this step).
  4. Lastly cut the stars dan masukkan ke dalam bekas. Aku asingkan yang star besar dan star kecil, supaya senang nak pilih nanti.

free print reward chart puasa

Gitu je lah kekdahnya. Kejap je siap ni. Hihihi. Bekas untuk stars tu aku buat pakai sekeping A4 size paper je. Buat macam nak buat paper bag tu. But up to you la nak letak dalam bekas ape pon. Hehehe.

Itu je la update dari Mak Beba.

Moga Ramadhan ini lebih baik dari Ramadhan yang tahun lepas-lepas. InsyaAllah. Happy fasting you guys.

 

Hadiah untuk Cikgu sempena Hari Guru 2017

Bab buat benda DIY ni sebenarnya sebab Maknya yang suka. Hahaha. Lagi-lagi bila jumpa benda baru. Mesti nak cuba. So tahun ni benda baru yang aku cuba ialah Heat Shrink Paper, yang end productnya jadi custom name keychain untuk cikgu-cikgu Alif. Bab nama-nama cikgu tu memang aku rely on Alif je sebagai source information aku. Jadinya, maaf ye cikgu-cikgu kalau salah eja. Hahaha..

Kalau korang dah lupa ape rupanya hadiah untuk hari guru tahun lepas, boleh refresh balik kat blog post aku kat sini: Hadiah Hari Guru 2016 – Alif darjah 1. Simple je rupanya kan. Tapi kalau dah buat berbelas..hahaha..sila bayangkan sendiri.

Tahun ni pon, total semua aku buat 14 set. Guru Besar pon dia nak bagi, cikgu bahasa cina yang mengajar kelas dia pon dia nak bagi gak, walaupon dia sebenarnya ambil Bahasa Arab. Adeh..macam-macam budak ni..hahaha…

Camne lak rupa hadiah hari guru tahun ni..haa..tadaaaa…

hadiah hari guru simple

Hehehe..aku suka ngan hasilnya..nampak cam cantik lak. Balut dengar kertas nipis je ni, tak pasti apa nama kertas ni. Macam kertas baking tu pon ade kot stylenya. Senang aku gam je. Hahaha..lepas tu ikat ngan tali tu ha..

Isinya? Sama je macam tahun lepas. Cuma kad ucapan dari Alif, pen merah ( 2 batang je tahun ni. mihmihmih ) dan brownies yang selalu aku buat tu lah, tapi kali ni aku ada adjust sikit resipi brownies tu. Brownies pon decrease in size.. Hahaha..tak sempat nak beli bekas besar ke pe, so gune je la ziplock bag kecik yang ada kat rumah ni.

hadiah hari guru - brownies dan keychain

Yang ala-ala special sikit tahun ni ialah Keychain nama untuk cikgu ni. Hahaha..project last minutes aku yang hampir-hampir tak berjaya siapkan. Hahaha..seriously, tak tido malam tau aku buat benda alah ni semua. Salah sendiri juga la kan sebab semua pon buat lambat. Time management ke laut. Hahaha.

Untuk keychain ni design pon sepatutnya boleh buat awal, haha..tapi tu lah. Semua baru nak buat hari sebelum 16 May tu. Boleh pulak lepas tu ntah macam mana printer pulak buat hal dia bagi aku error: mismatch paper pulak. Makan masa gak la nak setting, troubleshoot pulak, nasib baik laaaahhhh lepas tu macam boleh print. Syukur. Hahaha.. Kalau tak memang tak menjadi project keychain ni.

Kalau ada sesiapa berminat nak cuba juga buat keychain sendiri ke, nanti aku buat special post ye untuk camne aku buat keychain ni and kat mana aku beli supplies. Ade ke sebenarnya yang minat ni? Hahaha.

And lastly, kena la ade personal touch dari studentnya kan. Dah nama Hari Guru untuk Si Anak. Bukan nye Mak punya cikgu, ye dak. Macam tahun lepas juga aku suruh Alif tuliskan kad untuk cikgu-cikgu dia.

Basically aku buatkan dulu contoh sikit then aku suruh dia ikut. Potong-potong tu semua aku buatlah. Alif cuma tulis dan deco. Kad ucapan hari guru ni size A5, maksudnya kertas A4 tu korang potong dua. Jadi la dia kertas A5. Then aku potong sikit slit untuk letak pen merah dua batang tu dan lipat untuk buat kad. Lepas tu dah boleh bagi anak deco. Mihmihmih..aku bagi pen dan marker warna-warni dan stickers.

But, in the end most of the front cover, part yang ucapan depan tu yang ‘Selamat Hari Guru’ tu, aku yang tulis. Nak tunggu Alif buat semua memang tak siap. Hahaha. Dia tulis nama cikgu kat bawah cover tu dan ucapan kat dalam plus sign nama dia. Yang gambar bawah ni tu hasil Alif la tu. Boleh la untuk permulaan punya. Lepas tu kelaut gak. Nak cepat la ape lah. Memang dah lambat dah pon. Dia pon dah letih. Hahaha..

Selesai je dia tulis kat dalam semua tu terus masuk bilik. Tido terus.

hadiah hari guru simple - kad simple hari guru

p.s: Iye, brownies ku takde kedut-kedut, tapi don’t judge a brownies by its look tau. This time memang kena la ngan selera aku ni.  Dia fudgy, less sweet gitu. Harap cikgu pon berkongsi selera ngan aku. Hahahaha..kalau tak nasib lah. Nak buat camne ye dak. 😀

 

 

Incoming search terms:

  • contoh hadiah sempena hari guru (1)
  • hadiah hari guru 2017 (1)