Category Archives: Crafty Artsy Stuff

Azri the Merboy

Aku ingat ke dah post dah photomanipulation Azri as Merboy ni. Rupanya belum lagi. Jadi kali ni update dulu lah pasal yang ni. Mula-mulanya aku nak cerita yang pasal art photomanipulation yang latest. Tapi simpan je la dulu. Esok-esok lah aku post. Hehehe.

Jadinya. Di sebalik photomanipulation Azri the Merboy ni, ceritanya begini.

Di suatu hari yang sunyi, Azri pon sunyi je kat depan di living room. Mak pon tak ada lah suspect apa-apa pon. Sebab selalu je dia duduk depan tu tengok TV. Tapi rupanya pada hari itu dia ada agenda special kat depan rumah.

Bila mak pergi ke depan nak tengok apa yang dibuatnya, habis la terbongkar, mananya nak sorok pon. Siap macam nak banjir dah living room dikerjakan. Mak nak mengamuk pon tak sempat dok memikirkan air serap masuk kat lantai kayu tu. Cepat-cepat la buat kerja. Keluar gak la peluh jantan mak mengeringkan air tu. Hahaha. Sabar je lah. Lepas dah sudah siap tu, tak gak kering mana. Masih lagi lembap, tapi memang dah tak larat dah mak aihh..

Jadinya mak pon redha je lah. Nak marah pon dah tak ada tenaga dah.

Lepas tu biasa la mak buat luahan hati kat member ketat kat WhatsApp, ntah macam mana ntah terkeluar suggestion buat photomanipulation pasal kejadian tu. Jadinya, inilah hasilnya.

azri-swimming-in-livingroom

Azri the Merboy berenang-renang di living room. Hahaha. But so far aku suka yang ni. Macam lawa pulak. Mihmihmih. Angkat bakul sendiri pula.

Hampir kesemua gambar memang aku ambil sendiri. Kecuali yang effect air tu aku lupa ambil kat mana.

Dua kat bawah ni aku download kat Deviantart.

Water Bubbles – Kavaeka
Mermaid Tail – JinxMim

Mermaid tails dia ada banyak. Cantik-cantik. Kalau ada sesiapa nak buat photomanipulation berkaitan mermaid boleh guna stock dari situ.

Bawah ni cuma ala-ala gambar macam mana aku buat untuk dapatkan hasil macam kat atas tu.

swimming-in-livingroom

Mula-mula aku macam berusaha la jugak nak create reflection untuk dalam cermin tu. Tapi untuk dapatkan hasil yang realistik memang bapak la susah gila kot. Jadinya aku tukar je la cermin tu jadi gambar. Habis cerita. Hahaha.

Itu je la cerita aku hari ni.

p,s: Baru je semalam aku mula tengok cerita Saimdang. Hahaha..Lambat kan? Tapi takpe la. Asalkan tengok. Boleh tahan juga cerita dia. Menarik lah.

Animals Head and Body Matching Puzzle [Free Printable]

Hi, Assalamualaikum.

Hari tu aku ada post di Facebook tentang puzzle simple yang aku buat untuk Azri tu. Seronok juga aku tengok dia main match kan gambar tu.

head-body-puzzle-free-02

Jadi saja lah nak kongsikan Printable yang aku buat tu. Percuma je. Tak ada kena bayar apa-apa pon.

Al-kisah memang dah lama dah aku buat matching puzzle tu. Cuma susun elok-elok je, sebab gambar semua binatang comel-comel tu aku download je dari Freepik.

Tapi bagi sesiapa yang download tu cuma pakai untuk diri sendiri dan anak-anak sahaja tau. Anak saudara ke pon boleh la selagi untuk kegunaan sendiri. Bak kata omputeh ‘Personal Use Only’ 😀

Kat bawah ni link downloadnya.

Download Animals Head and Body Matching Puzzle

Lepas dah download boleh print atas kertas tebal dan potong. Kalau rasa nak tahan lama boleh la balut ke selotape ke apa ke. Ikut kreativiti sendiri. Hehehe. Aku biarkan je macam tu.

head-body-puzzle-free-03

Lepas tu kalau nak simpan, macam aku cuma pakai Ziplock bag tu je. Saiz kecil. Elok pulak muat-muat je simpan benda alah tu semua. 🙂

 

head-body-puzzle-free-04

Jadinya itu je lah. Perkongsian aku untuk hari ni.

Pada sesiapa yang download tu nanti rajin-rajin la kongsikan ngan aku ek. Sila komen di bahagian comment post ni nanti.

Kalau sudi boleh juga tolong share post ini supaya ramai lagi boleh dapat manfaat dari printable ni. Sambil anak-anak main tu sambil belajar. Ye dak. 😀

Hobi Baru Mak Beba, buat Photomanipulation!

Seronok la pula buat benda photomanipulation ni. Dah macam-macam pula idea timbul. Macam-macam pulak aku nak buat. Hahaha.

So this time ideanya datang masa aku tengah layan baca manga Akatsuki No Yona. Best manga ni. Kalau peminat manga silalah baca cerita ni kalau korang belum baca.

Masa tengah baca tu ada satu page ni dia tunjuk macam scenery kat tempat tu. Aku rasa macam ‘Eh, kena buat ni macam ni satu. Mesti cun’ Gituuu..

akatsuki no yona

Jadinya aku pon mencari la gambar-gambar yang sesuai untuk buat scene yang ala-ala macam di atas tu, dan hasilnya cam gini.

japanese-landscape- fantasy land

Ok la kan? Untuk seorang newbie. Hahaha. Ni pon sebenarnya dah ade edit sikit bab reflection tu. Aku tunjuk gak kat adik dan kawan rapat dulu. Adik aku la perasan katanya macam weird je nampak reflection tu. Sebabnya ada yang sepatutnya tak nampak tapi nampak pulak.

Stock photos aku cari kat Pixabay. Mujur la macam ada je semua yang aku nak guna. cuma overlay light tu aku google dan overlay fireflies tu aku guna yang dah ada pakai untuk yang aku buat photomanipulation sebelum ni tu: The Kids Meet Pegasus

japanese garden - stock

Just saja nak tunjuk ringkasan la sikit macam mana dari awal sampai ke dah siap hasilnya. Macam kat bawah ni ha.

photomanipulation-japanese-landscape

Last sekali aku guna Color Efek Pro 4 untuk bagi tambah lagi effect umpph gitu as final touch. Kira cheat ke tu? Hahaha. Aku pon baru jumpe benda alah ni. Dah la free je rupanya. Dia photoshop plugin tapi compatible juga kalau nak guna dengan Affinity Photo. Kalau nak download plugin ni boleh download kat sini: Google Nik Collection

Sekian update aku untuk kali ni. This is fun!

 

 

The Kids Meet Pegasus

It’s been a while since I did any photomanipulation. Newbie sesangat pon. Hahaha. So far baru cuba sekali dua kali kot gitu. Tu pon ikut tutorial bagai. The first one dulu aku cuba buat Alif as Avatar Baby. Hahaha. Lama gila kan.

Kali ni aku cuba buat sendiri je. Main dok godek-godek software cuba apa yang patut. Baru-baru ni aku berhijrah dari Photoshop ke Affinity Photo. All in all, I’m loving this new piece of software. Dan aku beli secara legal ni. Hahaha. Photoshop dulu tu kalau murah aku beli la juga. Tapi dah sampai ke tahap ribu-ribu harga. Mak tak mampu lah. Huu.

Kalau ada yang berminat nak tau pasal Affinity Photo ni boleh ke website diorang: Affinity Photo Kalau nak cuba dulu boleh download Trial Software dulu. Diorang bagi cuba untuk 10 hari.

Okay, berbalik kepada tajuk.

Aku kan suka benda-benda fantasi ni. Hahaha. jadinya macam nak cuba buat scene fantasy gitu. Dan nak masukkan budak-budak ni sekali. Jadinya gini lah hasilnya.

photomanipulation-newbie-final

Azri dan Alif jumpa pegasus.. Hahaha. Ok la tu kan untuk newbie. Aku still banyak kena belajar untuk lightings dan shadows tu. Untuk yang ni aku pakai belasah je. Hahaha.

Kat bawah ni ade progress picture macam mana aku buat photomanipulation ni. Source gambar semua aku ambil dari Pixabay je. Kecuali gambar budak berdua tu lah. Owh dan firefly overlay tu aku guna dari devianart punya.

photomanipulation-newbie

Itu je lah nak cerita. Seronok juga buat benda cam gini .Lepas ni agaknya nak buat apa pula ek. Kot korang ade idea best ke. Share lah. Mihmihmih.