Category Archives: Crafty Artsy Stuff

Star Reward Chart Puasa Ramadhan (Free Printable)

Eh. Dah 6 ke 7 hari ek puasa dah ni? Hahaha. Rasa macam kejap je. Adeh. Kali ni saja je nak share printable reward chart bulan puasa ni. Dah lama dah benda ni aku buat dulu masa Alif 6 tahun kalau tak salah. Hahaha. Patutnya share masa tu la kan? Tidak kesampaian. Hahaha.

free printable - puasa reward chart

Tahun lepas tak buat pon segala reward chart untuk Alif, memang ke laut juga puasa dia. Hahaha. Jadinya tahun ni print je lah balik kot dia ada semangat lebih sikit nak puasa, dan alang-alang terus share je dengan korang semua. 😀 Kalau korang berminat lah kan nak buat juga for your kids, kalau belum buat lah kan..walaupon dah few days dah setel puasa, sempat je kalau nak buat. Simple je benda ni. Nanti aku tunjuk.

Masa Alif 6 tahun tu siap penuh tu puasa. Hahaha. Mungkin juga excited sebab nak lekatkan star tiap-tiap kali lepas buka puasa. Ni post lama pasal reward chart bulan puasa for Alif dulu: Puasa Reward Chart untuk En. Alif

So this is how it looks like lepas dah siap di letakkan kat peti ais. Kena letak tinggi sikit. Kang si kecik tu sebok lak nak buat juga. So far macam elok je Azri tak kacau.

free printable - ramadhan fasting reward chart

Untuk versi Alif special sikit lah, hahaha. But untuk yang freebie tu aku letakkan sesiap ruang supaya boleh tulis nama anak tu.

Here is the link for download: http://blog.beba-anas.com/freebie-puasa-chart

Lepas dah download ni. Apa yang korang perlu buat cuma:

  1. Print je pdf file yang dah korang download tadi
  2. Then cut the niat puasa dan doa berbuka tu.
  3. Lekatkan double sided tape on the back side of the stars. (Kalau dah print yang page with stars tu on sticker paper, just skip this step).
  4. Lastly cut the stars dan masukkan ke dalam bekas. Aku asingkan yang star besar dan star kecil, supaya senang nak pilih nanti.

free print reward chart puasa

Gitu je lah kekdahnya. Kejap je siap ni. Hihihi. Bekas untuk stars tu aku buat pakai sekeping A4 size paper je. Buat macam nak buat paper bag tu. But up to you la nak letak dalam bekas ape pon. Hehehe.

Itu je la update dari Mak Beba.

Moga Ramadhan ini lebih baik dari Ramadhan yang tahun lepas-lepas. InsyaAllah. Happy fasting you guys.

 

Hadiah untuk Cikgu sempena Hari Guru 2017

Bab buat benda DIY ni sebenarnya sebab Maknya yang suka. Hahaha. Lagi-lagi bila jumpa benda baru. Mesti nak cuba. So tahun ni benda baru yang aku cuba ialah Heat Shrink Paper, yang end productnya jadi custom name keychain untuk cikgu-cikgu Alif. Bab nama-nama cikgu tu memang aku rely on Alif je sebagai source information aku. Jadinya, maaf ye cikgu-cikgu kalau salah eja. Hahaha..

Kalau korang dah lupa ape rupanya hadiah untuk hari guru tahun lepas, boleh refresh balik kat blog post aku kat sini: Hadiah Hari Guru 2016 – Alif darjah 1. Simple je rupanya kan. Tapi kalau dah buat berbelas..hahaha..sila bayangkan sendiri.

Tahun ni pon, total semua aku buat 14 set. Guru Besar pon dia nak bagi, cikgu bahasa cina yang mengajar kelas dia pon dia nak bagi gak, walaupon dia sebenarnya ambil Bahasa Arab. Adeh..macam-macam budak ni..hahaha…

Camne lak rupa hadiah hari guru tahun ni..haa..tadaaaa…

hadiah hari guru simple

Hehehe..aku suka ngan hasilnya..nampak cam cantik lak. Balut dengar kertas nipis je ni, tak pasti apa nama kertas ni. Macam kertas baking tu pon ade kot stylenya. Senang aku gam je. Hahaha..lepas tu ikat ngan tali tu ha..

Isinya? Sama je macam tahun lepas. Cuma kad ucapan dari Alif, pen merah ( 2 batang je tahun ni. mihmihmih ) dan brownies yang selalu aku buat tu lah, tapi kali ni aku ada adjust sikit resipi brownies tu. Brownies pon decrease in size.. Hahaha..tak sempat nak beli bekas besar ke pe, so gune je la ziplock bag kecik yang ada kat rumah ni.

hadiah hari guru - brownies dan keychain

Yang ala-ala special sikit tahun ni ialah Keychain nama untuk cikgu ni. Hahaha..project last minutes aku yang hampir-hampir tak berjaya siapkan. Hahaha..seriously, tak tido malam tau aku buat benda alah ni semua. Salah sendiri juga la kan sebab semua pon buat lambat. Time management ke laut. Hahaha.

Untuk keychain ni design pon sepatutnya boleh buat awal, haha..tapi tu lah. Semua baru nak buat hari sebelum 16 May tu. Boleh pulak lepas tu ntah macam mana printer pulak buat hal dia bagi aku error: mismatch paper pulak. Makan masa gak la nak setting, troubleshoot pulak, nasib baik laaaahhhh lepas tu macam boleh print. Syukur. Hahaha.. Kalau tak memang tak menjadi project keychain ni.

Kalau ada sesiapa berminat nak cuba juga buat keychain sendiri ke, nanti aku buat special post ye untuk camne aku buat keychain ni and kat mana aku beli supplies. Ade ke sebenarnya yang minat ni? Hahaha.

And lastly, kena la ade personal touch dari studentnya kan. Dah nama Hari Guru untuk Si Anak. Bukan nye Mak punya cikgu, ye dak. Macam tahun lepas juga aku suruh Alif tuliskan kad untuk cikgu-cikgu dia.

Basically aku buatkan dulu contoh sikit then aku suruh dia ikut. Potong-potong tu semua aku buatlah. Alif cuma tulis dan deco. Kad ucapan hari guru ni size A5, maksudnya kertas A4 tu korang potong dua. Jadi la dia kertas A5. Then aku potong sikit slit untuk letak pen merah dua batang tu dan lipat untuk buat kad. Lepas tu dah boleh bagi anak deco. Mihmihmih..aku bagi pen dan marker warna-warni dan stickers.

But, in the end most of the front cover, part yang ucapan depan tu yang ‘Selamat Hari Guru’ tu, aku yang tulis. Nak tunggu Alif buat semua memang tak siap. Hahaha. Dia tulis nama cikgu kat bawah cover tu dan ucapan kat dalam plus sign nama dia. Yang gambar bawah ni tu hasil Alif la tu. Boleh la untuk permulaan punya. Lepas tu kelaut gak. Nak cepat la ape lah. Memang dah lambat dah pon. Dia pon dah letih. Hahaha..

Selesai je dia tulis kat dalam semua tu terus masuk bilik. Tido terus.

hadiah hari guru simple - kad simple hari guru

p.s: Iye, brownies ku takde kedut-kedut, tapi don’t judge a brownies by its look tau. This time memang kena la ngan selera aku ni.  Dia fudgy, less sweet gitu. Harap cikgu pon berkongsi selera ngan aku. Hahahaha..kalau tak nasib lah. Nak buat camne ye dak. 😀

 

 

Incoming search terms:

  • contoh hadiah sempena hari guru (1)
  • hadiah hari guru 2017 (1)

Hadiah Hari Guru 2016 – Alif darjah 1

Tahun ni ramai pula cikgu-cikgu yang nak kena Mak sediakan hadiah. Hahaha. Time tadika dulu ada la berapa orang je cikgunya. Kali ni hari guru berbelas terus kena buat. Adeh. Jadinya terpaksa la mak letak bajet rendah je untuk hadiah Hari Guru tahun ni.

Mula-mula aku tanya Alif, who is your favorite cikgu? Ada la dia sebut few names, lepas tu aku tanya la lagi, Alif nanti nak bagi hadiah hari guru kat berapa orang cikgu ni? Aku cakap kat dia, nanti Alif bagi mak list nama-nama cikgu yang Alif nak bagi hadiah.

Sekali kaauu..panjang list dia. Hahaha. Termasuk la cikgu sekolah pagi ngan petang.

Aku browse kat Facebook macam nampak katanya cikgu-cikgu ni suke kalau bagi pen ke atau apa-apa la alat tulis ni sebab dah diorang pon memang kena beli pon. Banyak nak guna. Jadinya since mak nak kerja senang, Haa, bagi je la ball pen biasa warna merah, hitam ngan biru.

hari-guru-2016 - idea hadiah hari guru

Kalau pen je kang boring la pulak kang. Haha. So aku buat je la Brownies Sedap Senang aku tu, and pack cecantik sikit nampak menarik. Bekas tu dan red polka dots wax paper tu aku beli kat Daiso. Dan untuk personal touch dari Alif, aku suruh dia buatkan kad ucapan Hari Guru untuk cikgu-cikgu dia. Simple je. Aku potongkan kertas A4 kepada 2 bahagian then lipat kat tengah and suruh dia tulis. Aku bagi la satu contoh ape dia nak tulis. Then bagi dia stickers macam-macam bentuk tu, suruh dia lekat je ikut suka dia. Hehehe.. Setel.

Ok kan? Lepas tu just assemble je la macam gambar kat atas tu. Final look dia. Senang Alif nak bagi kat cikgu-cikgu dia.

Harapnya cikgu-cikgu suka. 😀

Incoming search terms:

  • hadiah hari guru diy (2)
  • hadiah hari guru (1)
  • hadiah hari guru yang simple (1)
  • idea hadiah hari guru (1)

Quiet Book for The Kids – Siap!

Alhamdulillah..siap ponnnnnn quiet book saya ni..last time buat project felt sampai setahun baru nak siap..hahaha..kali ni macam bagus la sket kan..

Secara keseluruhannya saya sangatlah berpuas hati dengan hasil kerja tangan saya ni.. hihihi.. takde la kemas mana, newbie la katakan..tapi boleh tahan la kan.. So kat bawah ni lah rupa quiet book or busy book no. 1 bebudak ni.

quiet book for kids - cover page

Untuk front cover aku buat simple je..cheat habis lah..hahaha.. dan aku tak guna felt untuk cover page but PVC sheet instead. Sebab ikut pengalaman aku yang lepas dengan buku felt ABC yang amik masa setahun ni buat tu cover dia memang berbulu lah tapi bahagian dalam elok je felt tu tahan. Sampai sekarang pon ade lagi sihat walafiat buku tu whereas buku-buku Alif yang lain banyak dah yang koyak segala..hahaha..  kertas kan.. felt ni nak koyakkan pon takleh..quiet book for kids - back cover page

Untuk back cover pon sama juga pakai PVC sheet, mak kena la sign sikit kan kat belakang tu.. hehe.. gambar bawah ni overview of pages yang ada dalam Quiet book ni.quiet book for kids - inside pages

And lastly kat bawah ni tiba-tiba mak mengada nak letak video pulak kan.. jadinya video bawah ni just nak tunjuk pages tu jugak. Silalah tengok ye. Maaf lah kalau pening tengok sebab bergerak-gerak camera nya.. Nanti nak beli mende alah pemegang handphone tu lah. Boleh la nanti buat tutorial ke pe pulak..hahaha.. macam-macam la benda aku nak buat kan.

Panjang pulak menceceh..enjoy the video ye..