Category Archives: Crafty Artsy Stuff

Hobi Baru Mak Beba, buat Photomanipulation!

Seronok la pula buat benda photomanipulation ni. Dah macam-macam pula idea timbul. Macam-macam pulak aku nak buat. Hahaha.

So this time ideanya datang masa aku tengah layan baca manga Akatsuki No Yona. Best manga ni. Kalau peminat manga silalah baca cerita ni kalau korang belum baca.

Masa tengah baca tu ada satu page ni dia tunjuk macam scenery kat tempat tu. Aku rasa macam ‘Eh, kena buat ni macam ni satu. Mesti cun’ Gituuu..

akatsuki no yona

Jadinya aku pon mencari la gambar-gambar yang sesuai untuk buat scene yang ala-ala macam di atas tu, dan hasilnya cam gini.

japanese-landscape- fantasy land

Ok la kan? Untuk seorang newbie. Hahaha. Ni pon sebenarnya dah ade edit sikit bab reflection tu. Aku tunjuk gak kat adik dan kawan rapat dulu. Adik aku la perasan katanya macam weird je nampak reflection tu. Sebabnya ada yang sepatutnya tak nampak tapi nampak pulak.

Stock photos aku cari kat Pixabay. Mujur la macam ada je semua yang aku nak guna. cuma overlay light tu aku google dan overlay fireflies tu aku guna yang dah ada pakai untuk yang aku buat photomanipulation sebelum ni tu: The Kids Meet Pegasus

japanese garden - stock

Just saja nak tunjuk ringkasan la sikit macam mana dari awal sampai ke dah siap hasilnya. Macam kat bawah ni ha.

photomanipulation-japanese-landscape

Last sekali aku guna Color Efek Pro 4 untuk bagi tambah lagi effect umpph gitu as final touch. Kira cheat ke tu? Hahaha. Aku pon baru jumpe benda alah ni. Dah la free je rupanya. Dia photoshop plugin tapi compatible juga kalau nak guna dengan Affinity Photo. Kalau nak download plugin ni boleh download kat sini: Google Nik Collection

Sekian update aku untuk kali ni. This is fun!

 

 

The Kids Meet Pegasus

It’s been a while since I did any photomanipulation. Newbie sesangat pon. Hahaha. So far baru cuba sekali dua kali kot gitu. Tu pon ikut tutorial bagai. The first one dulu aku cuba buat Alif as Avatar Baby. Hahaha. Lama gila kan.

Kali ni aku cuba buat sendiri je. Main dok godek-godek software cuba apa yang patut. Baru-baru ni aku berhijrah dari Photoshop ke Affinity Photo. All in all, I’m loving this new piece of software. Dan aku beli secara legal ni. Hahaha. Photoshop dulu tu kalau murah aku beli la juga. Tapi dah sampai ke tahap ribu-ribu harga. Mak tak mampu lah. Huu.

Kalau ada yang berminat nak tau pasal Affinity Photo ni boleh ke website diorang: Affinity Photo Kalau nak cuba dulu boleh download Trial Software dulu. Diorang bagi cuba untuk 10 hari.

Okay, berbalik kepada tajuk.

Aku kan suka benda-benda fantasi ni. Hahaha. jadinya macam nak cuba buat scene fantasy gitu. Dan nak masukkan budak-budak ni sekali. Jadinya gini lah hasilnya.

photomanipulation-newbie-final

Azri dan Alif jumpa pegasus.. Hahaha. Ok la tu kan untuk newbie. Aku still banyak kena belajar untuk lightings dan shadows tu. Untuk yang ni aku pakai belasah je. Hahaha.

Kat bawah ni ade progress picture macam mana aku buat photomanipulation ni. Source gambar semua aku ambil dari Pixabay je. Kecuali gambar budak berdua tu lah. Owh dan firefly overlay tu aku guna dari devianart punya.

photomanipulation-newbie

Itu je lah nak cerita. Seronok juga buat benda cam gini .Lepas ni agaknya nak buat apa pula ek. Kot korang ade idea best ke. Share lah. Mihmihmih.

 

Micro Block – Lego untuk Mak Budak

Mak budak pon teringin juga nak main lego. Hahaha. Al-kisah hari tu masuk kedai mainan kat dalam mall tu. Biasa la budak-budak ni. Nak ‘tengok’ katanya. Kalau ayahnya mood baik memang la daripada takde janji nak beli mainan pon satgi dapat la sorang satu mainan yang murah-murah tu.

Jadinya terjumpa la pulakkan benda alah Micro Block ni. Kena pula ada Sailormoon. Haha. Mak kan dari kecil dulu memang membesar dengan Sailormoon. Teringin la pula. Dah la bila tengok siap complete semua satu team diorang ni.

Tapi buat permulaan ni beli satu je lah dulu. Ni pon ntah berapa hari benda ni duduk dalam kotak sebelum aku buka dan buat. Tapi bila dah mula tu memang takda la kan nak berhenti dah. Sampai ke siap la benda tu aku hadap.

microblock-sailormoon-01

Ada 220 pcs, kecikkkk cinonet je benda nya. Hahaha. Kalau yang kecil betul tu susah juga lah nak pegang betul-betul dan pasang kat tempat yang sepatutnya. Benda ni siap dengan manual dia macam mana nak pasang. Kalau takde memang sampai ke sudah la tak siap-siap. Hahaha.

microblock-sailormoon-micro block size

Halussss je kan? Hahaha. Dah la jari aku boleh tahan ke’fluffy’annya. Hahaha. Jadi untuk kesenangan diri sendiri, kita sort dulu semua pieces ni ikut warna masing-masing.

microblock-sailormoon- sort by color

Lepas tu boleh la ikut step-by-step yang dah ada tu untuk pasang blocks kecil cinonet ni.

microblock-sailormoon- assemble the blocks

Tak pasti la aku berapa lama aku ambil masa nak siapkan pasang semua blocks ni. Ada la sejam dua ke kot. Hahaha.

Jadinya macam ni la rupanya Sailormoon micro blocks aku ni lepas dah siap dipasang dengan penuh teliti. Gituu..

microblock-sailormoon-done!

Lepas ni boleh la tambah lagi koleksi. Mihmihmih.

How to make your boring door looks fabulous again.

Hahaha. Fabulous la sangat kan. Tapi memang aku tersangatlah puas hati dengan rupa pintu aku ni selepas di ‘makeover’ kan ni.

Memang dari hodoh, kusam, berkeladak, sekarang ni 100% comel, cantik, sedap mata memandang. Masa mula-mula tak biasa tengok pintu warna lain ni rasa macam satgi keluar kat tempat lain je. Hahahaha. Kot sampai ke Wonderland ke pe ke.

Kalau ada yang bertanya, ‘Mana nya gambar ‘sebelum’ pintu tu?’. Sesungguhnya aku tak tergamak nak ambil gambar sebelum pintu aku tu. Sebab memang tak lalu dah nak tengok. Hahaha. Jadinya takde la gambar before. Gambar after je yang ada. Maaf la ye.

Beginilah rupa pintu aku selepas di letak make up transform jadi comel. Hehehe…

door makeover paint

Cun la tu kan. Hahaha.. Jangan pula dibandingkan dengan hasil kerja professional artist plak. Memang la jauh panggang dari api. Hasil amatur je ni. Almaklum lah mana pernah buat kerja macam ni. Mihmihmih

Azri la saksi aku dok buat mengecat pintu ni. Dan dia juga yang pertama sekali cakap ‘Cantik, mak, cantik!’

Sedap hati mak dengar. Hahaha.

Kat bawah ni pula, deco untuk board. Malam tu juga aku buka laptop dan mula berkarya pakai software baru pengganti photoshop. Itu nanti pula aku cerita. Hahaha. Sebenarnya takde la karya apa pon, untuk personal je kan bantai je ambil ape segala gambar yang ada kat google tu, dan paste je. Print pastu siap lah.

Just in case kalau korang nak tau apa jenis cat yang aku guna untuk pintu ni. Boleh tengok gambar kat bawah ni. Aku guna acrylic paint. Yang tube besar tu aku lupa beli kat mana, sebab dah lama sangat aku beli. Konon-konon ada la projek nak buat. Tapi tak menjadi dah bertahun. Hahaha. Jadi aku guna saja lah untuk buat projek door makeover ni.

Yang satu lagi tu, yang acrylic color set tu aku beli kat Mr. DIY je. RM4.90 kot kalau tak silap aku. Kecil je tube nye. 6ml per color. Ada 12 warna semuanya. Aku campur-campur je warna. Ada la juga a few warna yang masih belum bersentuh.

Seronok juga sebenarnya aku dok mengecat tu. Macam artis plak perasaan tu. Hahahaha. Tapi yang paling best tu bila orang appreciate kerja kita. En. Laki pon approved and cakap cantik. Siap dah dia suruh aku cat lak pintu lagi 2 kat rumah ni. Hehehe.. InsyaAllah akan dikerjakan tak lama lagi. Kalau dah buat nanti aku share lagi hasilnya. Harap menjadi la kan next time.

Untuk next project door makeover ni aku dah ade inspirasi dah nak buat warna apa. Untuk bilik Alif pula.

Tungguuuuu… 😀