Category Archives: Borak kosong

‘Blog to Book’ Project

Assalamualaikum and hi all, another update from me! Yay! Tiup habuk.. fuh fuh.. hahaha..

blog book projectSo another of my project yang belambak2 semua nak buat tapi tak terbuat..hahaha.. Actually memang dah lama dah nak buat membuku kan blog post kat blog ‘Habibah & Anas’ ni.. baru-baru ni je macam tergerak hati nak mula kan. The reason is sebab tengok offer yang takleh nak di tolak-tolak lagi dah..hahaha.. Tadaaa..

Erk.. RM 30 je oi untuk 8″x11″ softcover photobook ni! Terpaksa la beli..hahaha..kalau nak beli baik cepat sebab aku dah lambat actually buat post ni..hahaha..hari ni last promo ni.. harap-harap nanti Photobook Malaysia up lagi lah promo ni lagi..banyak kot post nak convert to book ni..buat masa ni mak rembat 2 biji je dulu.

Dah copy and paste post dari mula nya blog ni on January 2008 sampai Jun 2008..tapi tu pon macam dah nak penuh quota 40 pages..huu..kena tambah pages la gamaknya kot..kononnya plan tu nak buat satu buku for satu tahun..tapinya maybe jugak untuk tahun-tahun yang pemalas gila nak update blog tu kena la combine la kot maybe 2 tahun satu buku ke…

Simple je designnya..just monochrome gitu..buat black and white saje and of course untuk post yang ade gambar tu berwarna lah disitu.. Baru 3 pages yang dah siap designnye.. hahaha..

blogbook projectSebenarnya macam ada berbelah bagi gak la perasaan tu samada nak buat hardcover book or just softcover je..tapi lepas buat kira-kira congak sikit..rasanya pakai softcover portrait photobook pon dah ok dah kot..

Project ni still ‘in progress’ tak sure la bila siapnya..hahaha..tapi yang pastinya voucher expired bulan 4 tahun depan..jadinya sebelum expired la kan…okay lah..itu je.. Azri dah marah-marah dah tu..huu..

800 posts…

blog beba-anas: 800 posts

800 posts..wohoo… sikit je kot kalau banding ngan blogger tegar..hahaah.. aku last few years la tahun bile ntah.. ada la tegar gak..hari2 at least mesti ade satu update.. masa tu Nuffnang pon masyuk..hahaha.. sekarang ni kadang sebulan tu nak up kan satu post pon berterih..hahaha.. pemalas sungguh. Banyak gile hutang posts pasal Azri. Pasal Alif pon dah lama gak tak post ape2.. huu..

Blog aku ni aku tengok trend nya yang selalu orang masuk kat post macam resepi-resepi simple yang aku share. Resepi macam resepi simple for breakfast ke and lately macam dok share recipes biskut la kek la ape yang aku dok rajin try tu..hehehe..sejak dua menjak ni sebab ramai search resepi kuih raya pon glemer gak la resepi biskut coklat chips nestum aku tu.. 😀

top 10 post blog beba-anas

Lagi satu yang glemer sket pasal tutorial DIY goodie bags for birthday tu..

Jadinya saje je lah aku highlightkan bab simple recipes and diy segala ni kat navigation menu blog ni atas sinun..sekarang ni tengah dok merajinkan diri nak tukar template baru..hehehe..design semua dah setel dah tengah dok tengok coding..Ok lah..tu je..

p.s: Hari ni cuti beraya dah..hahaha..semalam ngan dua hari lepas dah beraya dah..tak larat dah haa..hahaha…

p.p.s: Post untuk hari raya tak up lagi ni..hahaha…sabo je lah..

Lagi sehari dah nak raya dah ni….

Kejap je masa berlalu kan…macam baru je rasanya start puasa.. ni tup2 dah tinggal sehari je lagi kita berada dalam bulan Ramadhan ni. Rasanya macam takde la awal sangat pon kan kalau kami sekeluarga nak ucapkan ‘Selamat Hari Raya Aidilfitri‘ kepada semua yang sudi datang melawat dan membaca blog kami yang tak seberapa ni..hehehe..

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2015

Tahun ni kami sekeluarga, bukan keluarga Anas je tapi keluarga En. Mail akan bersedondon di hari pertama Raya Aidilfitri tahun 2015 ni.. Buat pertama kalinya..hahaha..selalunya memang tema raya kami ‘Rainbow’ 😀 Macam-macam warna ada. Rumah Kajang pon dah diberikan nafas baru, berwajah baru, nampak berseri bergemerlapan gittuuuuu..hehehe… Memang ala-ala almost full makeover lah kat living room depan tu.

Akhir kata, sekali lagi kami sekeluarga nak ucapkan ‘Selamat Hari Raya, Maaf zahir dan batin’ kepada semua. Samada kami terkasar bahasa atau ada apa-apa yang menyinggung perasaan sesiapa, harap maafkan kami ye.. #kosongkosong (macamlah berguna hashtag kat blog..hahah.. :p)

Bagi yang nak balik kampung tu, hati-hati di jalan raya, jangan potong queue, dan harap bersabar la ye kalau yang stuck dalam traffic jam tu.. Selamat berhari raya. Enjoy your holiday..ye haaa… 😀

p.s: Rasa nak tukar template..tengah dok mendraft sikit2..simple2 je lah..asalkan dapat baru..hahaha..dah lama tak bergigih buat template blog ni..semua pon buat kejap gile then terus upload..hahaha..

Operasi Blog – Update video-video lama..

Blog ni dah lama sangat terbiar..rupanya banyak video-video yang dah tak boleh nak view. So bebaru ni macam aku dok buat operasi lah.. Tak siap pon lagi sebenarnya operasi ni..hehehe.. still dalam progress. Sebelum ni video macam merata-rata sikit. Ade yang upload kat blog ni, ada yang kat facebook jugak. So this time untuk bagi organized sikit aku uploadkan semua kat satu tempat je, kat Youtube. Siap create channel lagi tu..hehehe.. Silalah lawat channel Youtube saya ye..

blog beba & anas on youtube

Seronok gak tengok video-video lama Alif..hehe..ade satu ni video dia dok cakap2 aku edit jadi ucapan hari raya. Alang2 hari raya pon tak berapa hari lagi ni meh aku letak kat sini gak videonya. The original post ade kat sini: En. Alif pon nak ucap ‘Selamat Hari Raya’.

Ada lagi post-post yang blom siap lagi upload and update link video baru..slow slow asalkan siap..hahaha..lepas ni kita up lak video Azri.. Ade few posts dah berabuk dalam draft yang nak upload video Azri..kalau tengokkan post pasal Azri bule kira lagi ngan jari..hahha..mak nanti kena gigih qada’ balik semua post yang patut buat untuk Azri..huu.. GO GO mak.. tu lahh..sape suruh malas update blog.. :p

Okeh..tu je for now.. Nanti sambung lagi.. 😀