Category Archives: Azri

En. Azri masuk hospital sebab jaundice.

En. Azri kita was admitted at Rafflesia Medical Center for jaundice treatment. Kesian dia.. Abang Alif dulu kena gak kuning, tapi rendah je so tak kena tahan.

So gini lah kisahnya:

//11.02.2014

Hari ni nenek Kajang sampai KK nak tengok Azri. Tapi sampai2 je nenek kata macam tinggi je jaundice Azri ni..Tak tau la macam mana kitorang tak perasan kuning dia tu. Bila aku tengok balik gambar baru macam ‘Ha ah…nampak kuning muka dia’.

Azri si budak kena kuning

See…kuning kan?? Weird macam mana bule tak perasan..huuu..sebab mata tu dah selalu tengok dia macam rasa nampak ok je ke? Ataupon macam memula kuning dia macam sikit je then macam terus naik tinggi ke gitu..tak tau lah..Apa2 pon lepas tu terus siap2 cepat2 and keluar pergi RMC. Memula ingat ke nak tanya doctor masa appointment Azri petangnya kol 4 tu..tapi mak aku cakap terus pegi sekarang.

Sampai sana diorang just amik darah and kata boleh balik dulu. Dia kata esok nanti diorang call katanya bagitau result. Tapi dalam pukul 4pm gitu RMC call kata suruh datang sana, sebab bacaan Bilirubin Azri tinggi,  392 to be exact.

Jadinya dia kena tahan kat wad kena duduk bawah lampu tu. Memula memang ingat nak room-in, tapi in the end lepas ade nurse ni cerita and explain, rasanya macam better just to leave Azri kat nursery je, so that dia bule duduk bawah lampu tu as long as possible supaya cepat turun kuning dia. Rasa sayu gak nak tinggalkan budak kecik tu sorang2 tapi nak buat camne..nak baikkan..

Malam tu dak p pegi lagi tengok Azri and bawak EBM ape yang ada untuk Azri. Aku tak pegi dalam pantang tapi macam dah tak pantang..hehehe..

jaundice -bawah lampu UV

//12.02.2014

Hari semua gi melawat Azri dalam tengah hari gitu. Dapat jumpe kejap je…sempat la BF kejap. Aku pon time ni tak pro lagi bab latching. Kesian dia kena tutup mata je seharian. Tapi kelakar pon ye gak tengok dah gaya macam pakai sunglasses gitu..hehehe..

azri-jaundice - pakai sunglasses

Pastu balik lah..sebab nak masukkan balik bawah lampu. Azri still takle discharge sebab bacaan still tinggi lagi, 243. At again malam tu Dak P lagi pergi jenguk Azri and bawa EBM gi sane.

//13.02.2014

Alhamdulillah..tengah hari tu kitorang pegi lagi tengok Azri bacaan ‘bilirubin’ dia dah turun ke 176. So diorang kata dah boleh bawak balik.. 😀

azri dah kurang jaundice

memang berbeza kulit dia lepas dah kurang kuning ni..nampak glowing gitu..hehehe..Azri ni lagi cerah dari abang dia.. Alif dulu masa dalam hari agak coklat la jugak. Aku dok bajet ke ikut warna ayah dia..hehehe.. tapi lepas botakkan kepala dia tetibe jer macam berubah jadi cerah..hahaha.. agak pelik gak lah… :p

Ok lah..panjang dah cerita..lenkali sambung lagi.. hehe..

Nama saya Azri Bin Anas..

nama saya azri

Nama saya Azri Bin Anas. hehehe..akhirnya Little P dah ada nama. Lama jugak nak decide tu. Padahal memang dah ade list. Ada la a few nama yang dah shortlisted, tapi macam tak boleh nak decide mana satu nak letak for dak kecik ni. Sebab aku memang undecided sepanjang masa.. in the end aku cakap je kat Dak P, ‘Alif saya dah bagi nama, Little P ni awak pulak lah decide..’ hehehe..so dak P pilih Azri.

Azri maksudnya – kekuatanku, penyokongku.

Alif dan Azri, my heroes. Nak dijadikan cerita. Budak kelas aku time form 5 kat SMSS dlu ade Alieff dan ade Azri jugak..Alif tu lain la eja nya..tapi somehow dua2 pon tak panggil nama diorang..Sorang kitorang panggil Latip lagi sorang Jep. hahaha..kadang2 dok borak2 kat group WhatsApp, ade gak kena bahan bab ni…hehehe..

As for Azri. Semalam dia kena admitted kat hospital for jaundice. huu.. Tengah hari tadi kitorang dah pegi tengok and sempat la BF Azri sekejap. Kesian je tengok dia. Mata kena tutup je sejak semalam. Tapi baiknya Azri..senyap je.. Get well soon Azri..kay…

Nanti aku update pasal ni later.

Assalamualaikum Little P..

3 February ni agaknya tarikh bertuah kami sekeluarga kot. Abang  dan adik dua-dua pon lahir pada tarikh yang sama. Alhamdulillah..

Tepat jam 10.26 am on 3rd february 2014, Little P selamat dilahirkan secara normal. Alhamdulillah, Allah permudahkan pengalaman bersalin aku untuk kali ni. Since gap Little P and Alif pon dah 5 tahun tepat..so doctor bagi pilihan untuk kitorang samada nak operate czer or to try VBAC or bahasa panjangnya Vaginal Birth After C-section. So of course kitorang nak try normal, hehehe..masa Alif pon actually nak try normal jugak..tapi Allah lebih mengetahui kan..jadinya Abang ikut tingkap. Adik pulak ikot pintu. hehehe..

So inilah hero of the day…presenting…

welcome little p - baby boy no.2

Little P – Baby boy No. 2…nama dia..belum decide lagi..huu..so still panggil Little P lagi..hehehe..nanti dah finalize akan diumumkan kemudian.. 🙂

Little P ni besar lagi lahirnya dari Abang Alif tapi rendah sket..hehe..Mata pon sepeeettttt je keluar..Abang Alif keluar mata besooo..hehehe..kata dak P ni macam orang Kajang ni..hahaha..

Nak dijadikan cerita..nasib baik la on 2 february malam tu sempat lagi kitorang gi makan buffet kat Le Meridian KK..hahaha..nasib baik laahhhh..kalau tak kempunan mak..since memang langsung tak expect yang akan beranak the next day. Rezeki..rezeki…hehehe..

makan buffet di Le Meridian KK

Jadinya macam ni lah ceritanya on that eventful 3rd of february 2014.

Lebih kurang jam 3 am gitu as always mak2 pregnant ni mesti terjaga untuk trip ke toilet..hehe..but kali ni lepas dok cuci tu macam ade this weird showing macam clear mucus with a red/brown spot gitu. Jadinya keluar2 terus amik phone google ape kebendanya tu, barulah tahu yang itu rupenya mucus plug nama dia. Mende ni la yang dok sumbat bukaan serviks. Tapi aku dok bace pengalaman mak2 ni dia kata tak semestinya kalau mucus plug dah keluar ni kita nak beranak right away gitu..ade orang kata dia 2 weeks after baru beranak.. So aku dok relakkkssss…

Nak kata takde contraction tu takde gak..tapi aku dok time contraction mcm tak consistent je kejap lama, kejap kejap..and the intensity pon kejap mcm sakit banyak, kejap macam sakit sikit..so aku just dismissed it as Braxton Hicks. Orang kata kalau contraction nak beranak ni dia akan makin lama makin sakit and makin lama jarak antara contraction akan makin rapat.

Jadinya aku pon macam.. ‘alah..ok kott..takde la nak beranak pon ni’ …gitu dalam hati..hahaha..so macam tido balik..then lepas subuh baru macam cakap ngan Dak P pasal showing tu..Dak P tanya..nak gi hospital ke..aku macam ‘Ntah’ hahaha..tapi last2 macam ok lahh..pergi je check ape yang patut. Manalah tau kannn..So siap2 grab beg hospital, terus gerak gi Rafflesia Medical Center. Tempat yang sama juga Alif lahir dulu.

Sampai-sampai je sana ada lah dalam pukul 7am gitu..Aku bagitau nurse part showing tu..dia suruh tunggu kejap. Then dalam berapa minit pastu dia amik bacaan BP and then gi check bukaan. Kata nurse tu belum lagi bukak. Tapi katanya takpe lah..tunggu doctor dulu. So I was hooked up to the CTG machine to monitor contraction and melepak atas katil sambil ber’whatsapp’  ngan memember.

Dari style contraction yang ada tu..sama gak..tak consistent langsung kejap sakit kejap tak sakit..tp contraction tetap ade..but aku still macam ‘Ah..takde la ni..kompom kena suruh balik kang ni’ gitu.

At 8.30am gitu doctor datang and check bukaan. Skali dia cakap ‘Eh. awak ni dah buka 4cm dah ni’ aku pon macam…WHAT??!! (dalam hati je la) luaran aku macam muke ala2 ‘OWH’ gitu..cool la konon..hahaha..sooo..tak jadi la balik..hehehe..Little P dah decide yang dia nak bersama-sama sambut birthday dengan Abang Alif dia..

Kata doctor..since dah 4cm dia just pecahkan je amniotic sac tu..so aku Ok kan je lah..tup tap tup tap..contraction makin rasa gak lah..then doctor check lagi sekali dah 6cm, so doctor suruh pindah masuk labour room. Masuk labour room nurse suruh baring atas katil..and tunggu situ. Huih..kat dalam ni la baru macam sakit dah contraction dia..mmg dok tahan sakit je bila contraction datang..dak P pon masuk sekali dalam bilik tu. At this time Dak P dok usik aku sikit pon memang tak leh..hahaha..aku cakap kat dia ‘ Jangan pegang’ hahaha..ke aku cakap omputeh dah ntah dalam tu..haahhaa..sampai satu tahap tu memang macam cakap kat nurse..boleh tak kalau saya nak painkiller..fuhh..kata nurse nanti dia check dulu..kalau dah 7cm bukaan dah tak boleh dah…anddd yes..doctor check dah 7cm…bye2 painkiller…

After doctor check dah 7cm tu..lepas tu memang tak lama macam aku dah tak keruan gile dah..macam tak tau nak describe macam mana keadaan tu..rasa macam sakit pon ade rasa, tapi yang obvious rasa nak meneran sesangat…aku memang ala meroyan dah agaknya sebab aku tanye Dak P dia kata ‘Saya tak pernah tengok awak macam tu’..hahahha..

Yang aku ingat, aku dok macam cakap ‘sakit, sakit, sakit’ ulang2..then doctor macam take control, dia sebut nama aku. ‘Habibah’ dia panggil baru macam tersedar sket dari ntah ape yang aku cuma lakukan time tu..hehehe….pastu dia cakap kat aku ‘Habibah awak just ikut apa yang saya cakap ok..’ aku pon macam angguk2..and terus dia suruh push aku pon push lah..Dak P doctor suruh dia support belakang aku. Kata Dak P aku push tu 2 kali je..tapi aku rasa macam banyak kali jeee..maybe dia tak kira yang push2 doctor suruh curik2 nafas kata dia..

Memang aku ikot je ape doctor cakap..and last skali push..macam..swooshhh..terus lega bila budak dah keluar, sakit hilang ape semua takde lagii lah….and mana lagi dok dengan suara anak sendiri nangis for the first time..hehehe..memang precious memory gitu..Alhamdulillah..bersyukur sangat. Lepas tu doctor letak Little P atas perut aku.. Dok sedut ape kat idung tekak semua tu..bule la pegang2 kejap..and then Dak P potongkan umbilical cord Azri. Pastu Dak P ikut Azri, nurse bersihkan pakai minyak mende ape tu namanya tu. Aku plak..lepak dalam labour room doctor jahit ape yang patut dijahit..hehehe..

Itu lah ceritanya. Pengalaman pertama aku beranak normal. Adakah akan ade lagi pengalaman ni…itu nanti kita pikir…hahahaha..tungguuuuu…buat masa sekarang sila jangan tanya kalau aku nak tambah anak lagi… :p

Little P..

Adik kepada Alif. En. Little P kita..sedap tido haaaaa…mata sepet..ikot sapo la ni…hahaha..dagu kerang tetap trademark adik beradik.. :p And lastly gambo ayah dan abang berhepi menyambut orang baru..hehehe…3 tahun kitorang tunggu Little P….Alhamdulillah syukur Allah bagi rezeki sorang lagi hero supaya Abang Alif ade kawan nak main..hehehe…ayah dan abang little p

Incoming search terms:

  • mucus plug keluar banyak kali (1)