Assalamualaikum Little P..

3 February ni agaknya tarikh bertuah kami sekeluarga kot. Abang  dan adik dua-dua pon lahir pada tarikh yang sama. Alhamdulillah..

Tepat jam 10.26 am on 3rd february 2014, Little P selamat dilahirkan secara normal. Alhamdulillah, Allah permudahkan pengalaman bersalin aku untuk kali ni. Since gap Little P and Alif pon dah 5 tahun tepat..so doctor bagi pilihan untuk kitorang samada nak operate czer or to try VBAC or bahasa panjangnya Vaginal Birth After C-section. So of course kitorang nak try normal, hehehe..masa Alif pon actually nak try normal jugak..tapi Allah lebih mengetahui kan..jadinya Abang ikut tingkap. Adik pulak ikot pintu. hehehe..

So inilah hero of the day…presenting…

welcome little p - baby boy no.2

Little P – Baby boy No. 2…nama dia..belum decide lagi..huu..so still panggil Little P lagi..hehehe..nanti dah finalize akan diumumkan kemudian.. 🙂

Little P ni besar lagi lahirnya dari Abang Alif tapi rendah sket..hehe..Mata pon sepeeettttt je keluar..Abang Alif keluar mata besooo..hehehe..kata dak P ni macam orang Kajang ni..hahaha..

Nak dijadikan cerita..nasib baik la on 2 february malam tu sempat lagi kitorang gi makan buffet kat Le Meridian KK..hahaha..nasib baik laahhhh..kalau tak kempunan mak..since memang langsung tak expect yang akan beranak the next day. Rezeki..rezeki…hehehe..

makan buffet di Le Meridian KK

Jadinya macam ni lah ceritanya on that eventful 3rd of february 2014.

Lebih kurang jam 3 am gitu as always mak2 pregnant ni mesti terjaga untuk trip ke toilet..hehe..but kali ni lepas dok cuci tu macam ade this weird showing macam clear mucus with a red/brown spot gitu. Jadinya keluar2 terus amik phone google ape kebendanya tu, barulah tahu yang itu rupenya mucus plug nama dia. Mende ni la yang dok sumbat bukaan serviks. Tapi aku dok bace pengalaman mak2 ni dia kata tak semestinya kalau mucus plug dah keluar ni kita nak beranak right away gitu..ade orang kata dia 2 weeks after baru beranak.. So aku dok relakkkssss…

Nak kata takde contraction tu takde gak..tapi aku dok time contraction mcm tak consistent je kejap lama, kejap kejap..and the intensity pon kejap mcm sakit banyak, kejap macam sakit sikit..so aku just dismissed it as Braxton Hicks. Orang kata kalau contraction nak beranak ni dia akan makin lama makin sakit and makin lama jarak antara contraction akan makin rapat.

Jadinya aku pon macam.. ‘alah..ok kott..takde la nak beranak pon ni’ …gitu dalam hati..hahaha..so macam tido balik..then lepas subuh baru macam cakap ngan Dak P pasal showing tu..Dak P tanya..nak gi hospital ke..aku macam ‘Ntah’ hahaha..tapi last2 macam ok lahh..pergi je check ape yang patut. Manalah tau kannn..So siap2 grab beg hospital, terus gerak gi Rafflesia Medical Center. Tempat yang sama juga Alif lahir dulu.

Sampai-sampai je sana ada lah dalam pukul 7am gitu..Aku bagitau nurse part showing tu..dia suruh tunggu kejap. Then dalam berapa minit pastu dia amik bacaan BP and then gi check bukaan. Kata nurse tu belum lagi bukak. Tapi katanya takpe lah..tunggu doctor dulu. So I was hooked up to the CTG machine to monitor contraction and melepak atas katil sambil ber’whatsapp’  ngan memember.

Dari style contraction yang ada tu..sama gak..tak consistent langsung kejap sakit kejap tak sakit..tp contraction tetap ade..but aku still macam ‘Ah..takde la ni..kompom kena suruh balik kang ni’ gitu.

At 8.30am gitu doctor datang and check bukaan. Skali dia cakap ‘Eh. awak ni dah buka 4cm dah ni’ aku pon macam…WHAT??!! (dalam hati je la) luaran aku macam muke ala2 ‘OWH’ gitu..cool la konon..hahaha..sooo..tak jadi la balik..hehehe..Little P dah decide yang dia nak bersama-sama sambut birthday dengan Abang Alif dia..

Kata doctor..since dah 4cm dia just pecahkan je amniotic sac tu..so aku Ok kan je lah..tup tap tup tap..contraction makin rasa gak lah..then doctor check lagi sekali dah 6cm, so doctor suruh pindah masuk labour room. Masuk labour room nurse suruh baring atas katil..and tunggu situ. Huih..kat dalam ni la baru macam sakit dah contraction dia..mmg dok tahan sakit je bila contraction datang..dak P pon masuk sekali dalam bilik tu. At this time Dak P dok usik aku sikit pon memang tak leh..hahaha..aku cakap kat dia ‘ Jangan pegang’ hahaha..ke aku cakap omputeh dah ntah dalam tu..haahhaa..sampai satu tahap tu memang macam cakap kat nurse..boleh tak kalau saya nak painkiller..fuhh..kata nurse nanti dia check dulu..kalau dah 7cm bukaan dah tak boleh dah…anddd yes..doctor check dah 7cm…bye2 painkiller…

After doctor check dah 7cm tu..lepas tu memang tak lama macam aku dah tak keruan gile dah..macam tak tau nak describe macam mana keadaan tu..rasa macam sakit pon ade rasa, tapi yang obvious rasa nak meneran sesangat…aku memang ala meroyan dah agaknya sebab aku tanye Dak P dia kata ‘Saya tak pernah tengok awak macam tu’..hahahha..

Yang aku ingat, aku dok macam cakap ‘sakit, sakit, sakit’ ulang2..then doctor macam take control, dia sebut nama aku. ‘Habibah’ dia panggil baru macam tersedar sket dari ntah ape yang aku cuma lakukan time tu..hehehe….pastu dia cakap kat aku ‘Habibah awak just ikut apa yang saya cakap ok..’ aku pon macam angguk2..and terus dia suruh push aku pon push lah..Dak P doctor suruh dia support belakang aku. Kata Dak P aku push tu 2 kali je..tapi aku rasa macam banyak kali jeee..maybe dia tak kira yang push2 doctor suruh curik2 nafas kata dia..

Memang aku ikot je ape doctor cakap..and last skali push..macam..swooshhh..terus lega bila budak dah keluar, sakit hilang ape semua takde lagii lah….and mana lagi dok dengan suara anak sendiri nangis for the first time..hehehe..memang precious memory gitu..Alhamdulillah..bersyukur sangat. Lepas tu doctor letak Little P atas perut aku.. Dok sedut ape kat idung tekak semua tu..bule la pegang2 kejap..and then Dak P potongkan umbilical cord Azri. Pastu Dak P ikut Azri, nurse bersihkan pakai minyak mende ape tu namanya tu. Aku plak..lepak dalam labour room doctor jahit ape yang patut dijahit..hehehe..

Itu lah ceritanya. Pengalaman pertama aku beranak normal. Adakah akan ade lagi pengalaman ni…itu nanti kita pikir…hahahaha..tungguuuuu…buat masa sekarang sila jangan tanya kalau aku nak tambah anak lagi… :p

Little P..

Adik kepada Alif. En. Little P kita..sedap tido haaaaa…mata sepet..ikot sapo la ni…hahaha..dagu kerang tetap trademark adik beradik.. :p And lastly gambo ayah dan abang berhepi menyambut orang baru..hehehe…3 tahun kitorang tunggu Little P….Alhamdulillah syukur Allah bagi rezeki sorang lagi hero supaya Abang Alif ade kawan nak main..hehehe…ayah dan abang little p

written by beba

Incoming search terms:

  • mucus plug keluar (1)
  • mucus plug keluar banyak kali (1)

Please let me know what do you think about this post. :D