Update terbaru anak bujang aku En. Alif…

Dah lama pulak rasanya aku tak update pasal progress Alif ni…actually nampak gak la progress dier dalam bercakap ni…

Walaupon still ade lagi bahasa dier yang aku tak paham..tapi macam dah senang gak la nak communicate ngan dier ni…

Contoh2 situasi2 yang dier bercakap dengan jayanya…

Nak kejut mak bangun tido..

Alif: Mak..mak…wake up..wake up..mak…

Mak: Ummm…

Alif: Mak wake up..susu…

Mak: (bangun) owh..nak susu..jap2 mak buat…

 

Nak turun dari meja makan

Alif sekarang ni dah tak pakai baby chair dah kalau makan…dah lama gak la kot..awal tahun ni mula agaknye..dier sendiri yang duduk atas kerusi tu..kerusi makan kitorang cam stool jek…tapi dier ade problem bile nak turun..so kena mintak tolong…

Alif: Samboni (read: somebody) , help help, samboni..help…

or

Alif: help..help..help (dok macam orang mintak tolong dalam bahaya punye tu..hehehe..)

Mintak makan or minum

  • Milo : Eyo
  • Vitagen: egen
  • calciyum: siyam
  • nasi: nasi or makan

kalau mintak susu dlu2 dier selalu sebut ‘susu pas’ sekarang ni dah takde dah ‘pas’ tu..susu jek..

Mengantuk nak tido

Alif: Mak..tido.. (sambil wat ala2 menguap tangan kat mulut..mana belajar ntah..)

Tu jek kot..aku pon tak ingat sangat..hehhehe…Alif still belum bercakap proper lagi…maybe sebab tak de kawan yang nak ajak dier bercakap kot..aku pon bukan nye jenis yang bercakap sangat pon kat umah…nak borak ngan dier pon cam ala2 nak cakap ape ngan budak kecik..hahahaa..paling2 pon tanya benda ntah2 ape…cakap2 sket gitu2 jek…huu…

kay laa..ni gambar latest En. Alif tengah makan..

makan-chicken-rice-shop

makan-chicken-rice-shop-01

 

 

written by beba

4 thoughts on “Update terbaru anak bujang aku En. Alif…”

  1. JaJa-BinX

    ala..comey nya dia buat rambut gitew.
    jaja pun sama gak..tak reti bcakap dgn baby..yelah, kita bckp sakan, bkn nya dia paham pun..plus, takde idea…maybe saya ni jenis pendiam kot..mama jaja je yg rajin borak2 dgn baby..

    mcm bib,atleast kalo bckp dgn alif,dia paham la jugak,kan…

Please let me know what do you think about this post. :D