Project Felt;Buku ABC – Final!! Setelah Setahun..

Waaahhhhhh!! Excited ni…after one year! akhirnya siap gak ABC Felt Book yang aku buat untuk Alif tu…lama tu nak siapkan..heheh..ye la..every stitches tu filled with love tau..lama nak kasi penuh..hahaaha…

Post ini is a continuation of these posts below:

and as the title said..FINAL! sebab dah siap!! 😀

so meh la kita tengok hasil setahun aku bertungkus lumus (yo yo or jek.. :p) …jeng jeng jeng…

ABC Felt Book for Alif!

ni cover buku ABC Alif..siap nama lagi tu..kompom the only one in the world tau ni..Alif jek ade buku ABC yang design gini ngan jahitan yang tak kemas langsung mak dier jahit ni…hahahaa..

ABC Felt Book Back Cover

ni back cover buku Alif..mesti la ade signature mak kat belakang tu..kang Alif kompius lak ingat Ayah yang jahitkan untuk dier.. :p tulisan tu jadik gitu sbb aku tak le nak tulis kat felt hitam tu…color pencil putih ke aku takde…so belasah jek la ikot sesuka suki tangan aku jek..so gitu la bentuknya..nice~~ hahaha..

ABC Felt Book Binding

ni plak view from top..saje jek nak tunjuk bersusah payahnye aku jahit gulung2 pelik gitu cam ala2 binding buku2 la tu kot..hahaaha..sbb nak cover kecacatan lain kat tepi2 tu..tapi agak salah aku sbb aku combinekan benang warna lain2 plak..hahaa..kalau tak takde la obvious sangat berselirat gitu..pastu aku cantum sket kulit buku tu supaya karang anak kecil aku tak tak tarik2 plak felt sekeping tu..silap2 kang koyak plak…sia2 jek setahun aku nnt..hahaha..

tapi aku tak expect la buku ni dalam keadaan cantek sempurna sentiasa..aku kenal anak comel aku tu..mesti ade nnt project dier buat ngan buku ni…

disebabkan ketiadaan camera so aku takde la amik gambar camne step-by-step aku kasi kulit kat buku Alif ni..semua pon ala2 logic akal aku yang tak seberapa ni jek..belasah jek wei..cam ala2 memasak gak laa..campak2 jek..lebih kurang la… 😀

takde plak gambar Alif tengah bermesra ngan buku baru dier ni…hehe..tapi tadi aku ade record video..tapi tak tau la camne qualitynye..sbb tadi pon dengan hujannye..then ayah Alif plak dok bukak bola kuat2..ntah2 tak dengar suara Alif…

pas aku bagi dier buku ni mmg KOMPOM! Alif sebenarnya cam dah bule recognize several Alphabets..sebelum ni ada dier sebut time kitorang tengok iklan..aku dengar cam terkejut gak..tapi sekali tu jek la..iklan tu pon iklan ‘Season’s Greetings’ dier cam keluar satu2 huruf untuk perkataan ‘SEASON’ tu..tetibe kang aku dengar Alif sebut A,S,O,N..terus cam pandang dak p…then pandang Alif terus cam aku cakap ‘PANDAINYE’ hahaha..bangga siot…

So berbalik pada cerita tadi..aku bagi dier buku tu…then dier selak2 and tunjuk pastu sebut…wahhh..berbunga hati kejap…tapi pastu dier baling buku tu..hahahaa..serious tau Alif ni..suke balik barang…

Antara huruf yang dier kenal tadi (yg aku ingat la and tak ikut urutan): A, B, N, S, U, O, X, E, W (yg ni tak berapa clear..ikot slang dier),T (kot)..

tu jek kot..ni yang buat semangat lagi nak ajar Alif..

Budak ni bercakap jek belum lagi..huuu..tapi dier ade certain phrases yang selalu sangat dier sebut..sampai skang aku still tak paham lagi ape maksud dier..

written by beba

Incoming search terms:

  • buku jahitan felt (30)
  • jahitan felt (25)
  • felt book cover (14)

11 thoughts on “Project Felt;Buku ABC – Final!! Setelah Setahun..”

    1. beba

      @whitey mommy kemas ke? haahah..terima kasih..maybe tengok dalam gambar cam ok jek kot.. :p

      @o’gosh haahahah..mmg lama gile ni..tapi nasib baik la siap gak..kalau tak simpan la sampai Alif ade adik baru tulis nama adik dier kat cover tu..haahaha..jangan kang adik dier demand nak satu camni gak sudah..tak larat dah nak buat..hahaahah

      @nad mmg bermakna wei..panas bontot duduk menjahit tu..haahaha…buat la..yang penting kena start dlu..pastu sket2 la..cam aku pon kdg2 lama gak tinggal..2-3 bulan ke baru sambung balik..hahahaa..sbb tu la amik masa setahun…kalau mmg concentrate gile wat takde la setahun pon..hahaaha…

      @dyll awat nye jeles…hahahaaha..nak gak ke? :p

      @ajan mekaseh2…hahaha..ko mmg patut bangga ngan aku..ko kan mentor aku…haahaha..next project aku pon tak tau…ko la suggest..ko kan inspirasi aku nak wat benda2 gini….

  1. JaJa-BinX

    congrats..akhirnya..siap jua…jaja pun ada gak buat project felt ni..tapi mende2 kecik jelah..mcm key chain…tu pun baru satu jer buat..jadikan berfday present sham aritu …suka sgt bila dia gantung kat beg skolah dia….( cita2 berangan nak buat mcm2)

  2. beba

    salam lala,

    saya pakai wool felt..yang tebal..and saya pon pernah tanye orang jual tu..dier cakap felt ni memang resminya camne2 pon dier akan berbulu..but depend on how you handle dier..

    macam yang buku saya buat ni, kalau yang pages kat dalam2 tu ok jek lagi sampai skang..cuma yang cover luar tu dah agak kesian sikit laa..sebab anak saya suke baling2 merata2..kadang duk bawah kabinet tv la sofa la…hehehe…but bulu2 tu bule dibuang or trim.. 😀

Please let me know what do you think about this post. :D