Alif’s Speech Progress..

baby talkNak kata aku risau tu tak gak laa..tapi kadang2 bile jalan2 kat blog member2 blogger ni ada yang anak baya2 Alif tapi cam dah pandai cakap macam2..terasa gak la risau sikiiittt jek..hehehe..

Tapi bak kata orang budak2 ni ada pace diorang sendri bab belajar bercakap ni..tapi as parents kita kena gak ada ilmu pasal ni kan..and kena tau jugak kalau2 ada masalah yang membuatkan budak2 ni lambat bercakap.

In Alif’s case ni aku rasa aku tak perlu la risau sangat pon..hehe..kalau diikotkan sekarang ni memang dier dalam progress belajar..lagipon Alif lambat gak start nak imitate or ikot ape yang aku sebutkan kat dier…malu…huu..kalau kita pay lebih attention sket kat dier terus cam wat benda lain..

Sebagai mak yang konon2 IT literate ni google la kawan baik aku..haha..ape2 jek mesti nak search kat google..so aku pon search la “what a toddler 22 months can say” biasa la keyword aku gune selalu tunggang langgang sket..haha..yang penting dapat ape yg aku nak..

Owh..Alif skang ni dah 22 months atau pon 1 tahun 10 bulan..

So aku jumpe this link: http://www.circleofmoms.com/toddler-moms/22-month-old-not-talking-yet-411313#_

Some of the comments for mommies kat situ agak melegakan la..

I have 5 children and I must say I’ve had 2 super early talkers, 2 that were on schedule, and my middle child, now 7, didn’t even try to talk or say a word until he was 3 years old. He can read and write just as well as his class now and does very well. They talk when they are ready….not when you want them to:) – Tasha

My son is 2 years, 7 months and I was worried about him at 2, but about 2 months ago he started to say more and then just in the last 2 weeks he is talking sentences and he knows every letter on the computer keyboard and some numbers. It’ll come at their pace. It seems to happen out of nowhere!! He’s smart, but I am sure he didn’t need to talk since I would know what he needed just from a glance.lol – Angela

At least Alif still bercakap..cuma kebanyakannya kitorang tak paham..hahaha..sebab aku cam perasan macam ade ayat yang sama dier selalu cakap..maknanya mesti la ayat tu bermakna kat dier kot..tapi kitorang jek tak paham..sorry la ye En. Alif..

Kat bawah ni some of words yang Alif kenal and sebut selalu2:

  1. uh ooh (bila dia dah kantoi wat salah ni..haha..)
  2. no no no (belajar dari bunny from dibo) *
  3. one two three four sampai ten (except five and seven alif tak pernah sebut)**
  4. cat
  5. wuu (blue)
  6. epo (apple)
  7. fish
  8. hi & hi guys
  9. pato,eli,oyo (pocoyo), mikki (mickey), OSO!, popo pipi (dalam cite pororo tu) <– character kegemaran la ni kot..
  10. duck
  11. shoe
  12. susu
  13. pash (kipas)
  14. mami (dier panggil aku mami la plak..) ***
  15. ASTOF!!! (Blast Off dalam citer Little Einstein)

* bile dier taknak ape2 la pastu sambil sebut no no no and geleng2 kepala cam iklan rambut..hehe

** normally dier kira sampai 3 or 4 jek..kalau nak sampai 10 tu selalunya aku or anas gilir2 sebut ngan dier..kitorang start one, dier sambung two..sampai la 10…

*** aku tak ajar pon ni..aku ajar suh panggil Mak…huu..dier selalu kalau aku duduk2 depan laptop dier datang.. “Mami, mami, jom jom”…jom ape ntah laa..

as for instruction dier paham laa..tapi aku rasa kalau dier tak ikot tu bukan dier tak tau..saje jek tanak buat..dier ni cam ade sket perangai keras kepala cam ayah dier..huu.. :p

so just wait and see je la macam mana progress En. Alif..cepat la bercakap ye anak mak ni..senang sket mak nak tau ape yg ko nak..hahaha…

written by beba

5 thoughts on “Alif’s Speech Progress..”

  1. efa

    wuhuu dah tetiba panggil mami pulak..mesti die ade tertengok kat mane mane citer tu kot..

    ank sy pun si ira tu, suke sebut no no no, siap mulut herot herot gak.. buleh bayang la alif buat no no no sambil goyang rambut macam iklan hehehe..cuteness!

    part nombor 1 sampai 10 pun sama..bersambung sambung..kena si mak ni sebut sebut baru dia sambung..

    tp anak2 sy mmg cepat becakap..abang die tu umur baru 3 thn, becakap kalahkan org tua.. yg ira ni skrg ni ira umur setahun 9 bulan, tapi dah bole sembang ngan die..tak perasan bile die pandai cakap..tapi tetibe je boleh cakap..

    mmg ikut diorang la kot, rasa nak cakap tu diorang ckp la kot.. takpe, alif dalam kategori normal la die dah boleh bagi reaction, dah boleh pay attention n tiru kartun yg die suke tgk… ok la tu…just die lambat sikit je.. esok2 dan die pandai cakap, letih pulak nak melayan huhu.. asek tanya je, ape tu ape tu.. huhu..

    1. beba

      @efa hehehe..alif ni pon bule gak sembang ngan dier..tapi cam ayam ngan itik la sembang..hahahaa…tapi skang ni dah pandai mengomel..kalau kena leter ke pe nnt dier cakap sorang2 slow..sambil wat2 muke..kelakar pon ade..cut short leteran…haahah..

      tu la..saya tak berapa nak risau sebab dier ada reaction and bule ikot instruction gak la..and rajin gak dah skang ni imitate ape yg orang cakap…lagi satu yang tak hengatnye pantang ade lagu jek sebok nak menari2..cam shuffle ade..cam ballerina pon ade twirl2..hahaha..pelik2 jek

      @raje of course..sihat! hehe…tapi kadang2 kita pon kena pay attention takut2 sebab dier tak cakap tu sebab ade problem ke pe..bukan sebab dier tanak cakap or ape..kita mmg tak berharap something bad for budak2 ni..tapi at least kalau something really is wrong and if we can detect it early so kita bule amik tindakan yang sepatutnye and reduce the whatever itu lah..hehehe.. 😀

    1. beba Post Author

      @nad tak perlu risau ape2 la kot..hehehe..kalau nampak normal and ade progress tu maknanya ok la tu rasanya..heheh…

      tu laa..yang penting semua normal..takde tanda2 pelik jek..kalau takde respond ke pe ke..tu dah lain cerita..kalau dier bercakap..membebel2 bahasa dier tu and pandai ikot instruction so cam ok la tu.. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>